Nőtt az utasforgalom Ferihegyen 2013-ban

A hivatalos adatok szerint 8 520 880 utas fordult meg a Budapest Airport terminálján 2013-ban, mely 0,2 százalékos növekedés 2012-höz képest. A légiközlekedés általános helyzetét mutatja, hogy mindezt 83 330 ún. gépmozgással, azaz le- és felszállással tudták megoldani a légitársaságok, ami 4,3 százalékos visszaesés. Vagyis a légitársaságok igyekeznek egyre jobb kihasználtsággal üzemeltetni a repülőgépeiket. A Budapestről induló és ide érkező járatok átlagban 76,2 százalékos kihasználtsággal, ún. load factorral közlekedtek. Némileg csökkent a légiáru-szállítás is, ami tavaly 92 112 tonna cargót tett ki, vagyis 1,1 százalékkal kevesebb volt, mint 2012-ben.

2013-ban kis mértékben tovább növelték részesedésüket az utasforgalomból a diszkont légitársaságok, amelyek 4 503 930 fős forgalmukkal a ferihegyi utasok 53 százalékát adták. A hagyományos, ún. full service légitársaságok 3 586 020 utassal a forgalom 42 százalékát jelentették, a charter-járatok 4 százalékkal részesedtek a forgalomból és 352 080 utast szállítottak. A kisgépes és egyéb járatok utasai tették ki a forgalom fennmaradó 1 százalékát.

Tavaly több légitársaság indított újabb járatokat Budapestre, illetve bővítette meglévő járatainak sűrűségét. 2013-ban sok egyéb mellett a Wizz Air elindította Moszkva vnukovói repületrére új járatát, tavalytól repül a magyar légitársaság Isztambulba, Bakuba és Dubajba is. A budapesti repülőtéren a Wizz Air hétgépes Airbus A320-as flottát állomásoztat, amellyel 2,2 millió utast szállított. Az idei nyári menetrendi időszakától pedig a Wizz Air nyolc géppel teljesíti az egyre bővülő menetrendjét.
2013-ban tért vissza Budapestre oslói és koppenhágai járatival a skandináv SAS légitársaság is. Az Észak-Európából érkező utasoknak egyre nagyobb választék áll a rendelkezésükre, hiszen a Norwegian elindította helsinki járatot is a meglévő Koppenhága, Stockholm és Oslo mellé. Oroszországból heti két szentpétervári járattal nyitott a UTair és ősz óta a belarusz fővárost szintén heti két járattal köti össze a Belavia, amely Budapestről Belgrádba is továbbrepül.

A brit Jet2.Com elindította rendszeres járatát az angliai East Midlands/Nottingham repülőterére és 2014 áprilisától felújítja a leedsi járatot is. Mivel a holland KLM napi négyre emelte amszterdami járatainak a számát, ezért a Transavia diszkont leányvállalat Rotterdamból indított új járatot, amely szintén nagy népszerűségnek örvend az utasok körében. Ugyancsak bővítette járatainak számát a német fővárosba közlekedő airBerlin, amelynek gépeivel a hét legtöbb napján naponta kétszer is lehet találkozni Budapesten.

Legyél az első hozzászóló "Nőtt az utasforgalom Ferihegyen 2013-ban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*