Nyíregyházi siker – rangos díjat kapott a Hotel Pangea

Rangos elismerésben részesült a Hotel Pangea. 2019-ben a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton első lett.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség magyarországi szervezete minden évben megrendezi a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, melynek célja, hogy az ingatlanfejlesztés eredményeit bemutassa a közönségnek és a legjobbakat el is ismerje. Erre különböző kategóriákban lehet nevezni, például irodaház, középület, szálloda. Idén 24. alkalommal díjazták a legjobbakat. 2019-ben szálloda kategóriában a Hotel Pangea hozta el az első helyet, maga mögé utasítva öt másik szállodát. Érdekesség, hogy az összes többi díjazott budapesti épület.

A pályázatok elbírálásának főbb szempontjai a fejlesztési koncepció, az építészeti értékek, a projekt megvalósításának műszaki megoldása, a kivitelezés minősége, a fejlesztés gazdaságossága és eredményessége, társadalmi hasznossága, valamint az, hogy az adott létesítmény hogyan járul hozzá a szűkebb és tágabb környezetében lakók életkörülményeinek javításához. Ezek a fejlesztések, amelyeket megvalósítunk, egymásra épülnek. A szálloda után rendbe tettük a sétányt, és további beruházásokat tervezünk Sóstón. Legutóbb a Rally Eb kapcsán meg is telt minden szálláshely – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A Hotel Pangeát 2018-ban adták át, tervezője a Gav-Art Stúdió Kft. volt. Nyíregyháza város önkormányzata építtette, a magyar kormány segítségével, a Modern Városok Program pályázat finanszírozási keretei között. Az épület egyszerre lett hotel, konferencia- és oktatóközpont, és szinte minden részletében megjelenik az állat-, vízi- és növényvilág. Az építész számára a legnagyobb kihívás az volt, hogy a környezetbe illő épületet tervezzen.

A tervezés során olyan épületkomplexum létrehozása volt a cél, mely magas szinten képviseli a Nyíregyházi Állatpark tematikáját, teremt harmóniát a természet és az épített környezet között – magyarázta Gáva Attila építész.

A háromszintes, 2611 négyzetméteres szállodának 38 szobája van, és mindegyik szoba egy-egy állatra specializálódott, aminek sziluettjei megjelennek több felületen is. A díjat a hétvégén, Budapesten adták át. Az üzemeltetést a Nyíregyházi Állatpark végzi, mely saját maga hasznosítja szállodaként és konferencia-központként az épületet.

A vendégelégedettségi mutatók magasak, nem szeretnénk, ha ez visszaesne. Ezen dolgoznak a munkatársaim. De további komoly beruházásokat tervezünk az állatpark területén – mondta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

A Nyíregyházi Állatpark sorra zsebeli be az elismeréseket, és így van ez a benne található épületekkel is. 2011-ben a Zöld Piramis nemzetközi díjat kapott különleges épületek kategóriában. Az építész és kivitelező ugyanaz a csapat volt, mint most a Hotel Pangeánál. Nem ez az első eset, hogy az ország egyetlen állatkerti szállodája – a Hotel Pangea – díjat nyerjen. Az egyedülálló adottságokkal rendelkező, 3 csillag superior besorolású hotel bár még csak 1 esztendős, 2018-ban már elnyerte az Év szállása különdíjat a szallas.hu több ezer szavazója ajánlásával, és többek között forgatási helyszíne volt az Év hotele televíziós magazinnak.

A Pangea egyébként egyéves működése alatt már igen nagy népszerűségre tett szert, az első nyarat 90 százalékos foglaltsággal zárta, és kiváló helyszínnek bizonyult egy nemzetközi tudományos cápakonferencia számára is.