Orosháza: Kútmúzeumból a medencébe

Orosháza Békés megye csaknem 270 éves, turisztikailag fontos városa, jelentős oktatási és kulturális centrum. Az egykor mezőgazdasági központként nyilvántartott település a megye legiparosodottabb városa. Mindamellett a térség földrajzi, természeti adottságainak köszönhetően az agrárium jelentősége továbbra is kiemelkedő az itt élők mindennapi életében. Gyopárosfürdő vonzerejét a fürdőkomplexum növeli: évről évre egyre többen érkeznek ide, részben azért, hogy gyógyuljanak, részben pedig egy kis vízi kikapcsolódásra. Mutatjuk a top látnivalókat.

Az új Főtér

A belvárosban található a 2013-ban átadott új főtér, amelynek jellegzetes szimbóluma az impozáns üveg körtefa, Orosháza újratelepítésének emlékműve.

Evangélikus templom

A város egyetlen műemléke, amely 17771830 között épült, oltára előtt őrzik a városalapítók által Zombáról magukkal hozott harangot.

Kútmúzeum

Orosháza ad otthont az ország egyetlen kútmúzeumának, amely egy egyedi tervezésű, páratlanul szép, már üzemen kívül helyezett víztoronyban kapott helyet, és vízellátás-történeti gyűjteménnyel gazdagítva az elmúlt száz év különféle kúttípusait mutatja be.

Megszépült főtér

Orosházán az utóbbi négy évben több nagy beruházás valósult meg, jórészt uniós pénzekből. Ezek közül kiemelendő a város főterének teljes rendbehozatala csaknem 1,4 milliárd forintért. A tér a város élettel teli központja lett: nemcsak tavasztól őszig, a különböző, sokszínű rendezvények idején, hanem egyéb időszakokban is kedvelt találkozási pont. A Széchenyi tér is megszépült mint-egy 53 milliós forrásból, illetve áthelyezésre került a Kossuth-szobor. Egy köztéri szoborral, a Földművelők emlékművével bővültek az orosházi látnivalók. A Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment – mely egyesület a város marketingirodáját is működteti nyaranta – TDM-partikat szervez a főtéren. Ezen a táncos, zenés szombat estéken több száz gyopárosfürdői vendég, orosházi lakosokkal együtt, élvezi zeneszó mellett a kivilágított főtér szép látványát.

Történelmi emlékpark

A Táncsics Gimnázium előtti téren található Szervátiusz Tibor alkotása, amely a városalapítás 250. évfordulójára készült el. A köztéri szobrok, emlékművek és -táblák a várostörténet jelentős alakjainak, eseményeinek állítanak emléket, számuk megközelíti a százat.

Gyógyfürdő

A 670 méter mélységű termálkútból feltörő gyopárosi gyógyvíz segít a porckorongkopás, a porckorongsérv, a gerinc kopása, ideg- és ízületi gyulladások, valamint a csontritkulás okozta panaszok esetén, de alkalmas a legkülönbözőbb sérülések utókezelésére és műtétek utáni rehabilitációra is. Segítséget nyújt nőgyógyászati és urológiai gyulladások megszüntetéséhez.

Élményfürdő

A néhány éve épült gyopárosi élményfürdő kortól, nemtől, fizikai állapottól, sőt még úszástudástól is függetlenül kínálja az érkezőknek a kellemes időtöltés lehetőségét, legyen szó a test minden porcikáját megmozgató attrakciókról, vagy a regenerálódást segítő, a fájó izomkötegeket kilazító, esetleg keményebben masszírozó élményelemekről. Az év minden napján nyitva tartó komplexum több kül- és beltéri medencével várja a fürdőzőket. Gondoltak a csúszdázás kedvelőire is.

Parkfürdő

Minden korosztály megtalálja a kedvére való kikapcsolódást a gyönyörűen gondozott, mintegy húszhektáros parkerdőben elterülő strandon. A fürdőkomplexum szabad-téri része éppolyan népszerű a vendégek körében, mint például az élmény- vagy gyógyfürdő, sőt sokan akadnak, akik éppen a természet közelsége miatt kifejezetten a strandot szemelik ki látogatásuk célpontjául. A Gyopárosfürdőt felkereső vendégek számára változatos programokat kínál a parkfürdő: nyaranta a szórakoztatóprogramok, koncertek, sport- és egyéb rendez-vények mellett a tavon csónakázni és vízibiciklizni is lehet.

Új játszóterek, kalandpark

A kisgyermekes családoknak kedvezett a város játszótereinek felújításával, újak létesítésével. A település különböző részein 10 játszóteret avattak, az uniós előírásoknak megfelelően. Az utolsó játszóteret Gyopárosfürdőn, a fürdő tőszomszédságában alakították ki. A beruházás 11 millió forintból készült el, kis alapterületen hét játékelem található, például kötélpiramis, mászóház, körforgó játék, kishajó. Gyopárosfürdő jelentős fejlesztése az Alföld Gyöngye Hotel közelében városi forrásból készült Kalandpark, amely különböző nehézségű pályákon 32 akadály leküzdését kínálja fel.