Zalaegerszeg – Göcsej felfedezése

Fotó: zalaegerszegturizmus.hu

A Göcsej kapuja – így ismerik országszerte Zalaegerszeget, a szépen fejlődő települést, amelynek erdőkkel, dombokkal, szőlőhegyekkel ölelt festői környezete, a jó levegő, a környékbeli dimbes-dombos vadregényes táj természeti szépségeivel kirándulásra csalogatja a gyalogos, kerékpáros és lovas túrázókat.

Barátságos szállásadók, vendéglősök ajánlják figyelmükbe szolgáltatásaikat, a göcseji konyha remek ízei egyre több kirándulót vonzanak. A Zala folyó völgyében fekvő csaknem 60 ezer lakosú megyeszékhely nevét az égerfáról kapta. Első írásos említése – Egerscug – egy 1247-es oklevélben található. Akik napjainkban keresik fel ezt a kellemes atmoszférájú várost, lépten-nyomon érzékelhetik lakóinak messze földön híres vendégszeretetét.

Top látnivalók:

Göcseji Múzeum: Az 1890-ben épült létesítmény Zala megye történetét mutatja be. Itt talált otthonra Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész hagyatéka is. Az épület alagsorában Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész göcseji népi hagyományokból táplálkozó alkotásai tekinthetők meg. Érdemes meglátogatni a Zala folyó holtága mellé telepített Göcseji Falumúzeumot és a mellette található Finnugor Néprajzi Parkot, valamint az ezek szomszédságában álló, az országban egyedülálló Olajipari Múzeumot is.

Gébárti-tó: Zalaegerszegtől északra, e tó partján, parkosított környezetben kellemes kikapcsolódási lehetőség nyílik a fürdőzők, vízi sportot kedvelők és horgászok számára. A tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén szabadtéri strand található. A tó közelében festői környezetben helyezkedik el egy rönkfa apartmanházakból álló, egész évben üzemelő kemping.

AquaCity Vízicsúszda és Élmény park: A Gébárti-tótól keletre épült fel ez a közkedvelt létesítmény, ahol számos kisebb-nagyobb csúszda és változatos élményeket kínáló különleges medence nyújt szórakozást kicsiknek és nagyoknak. A csúszdadombon épült kilátóról a város és a dimbes-dombos zalai táj csodálatos panorámája tárul a vendégek elé. Az AquaCity szomszédságában hang- és fényterápiás, fedett termálfürdő várja a termálvíz kedvelőit. A családokat három élmény-, két termálvizes ülő- és három gyermekmedence fogadja az év minden időszakában.

Fotó: zalaegerszegturizmus.hu

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem: A város pezsgő kulturális és művészeti élete egész évben változatos rendezvényeket kínál az érkezőknek. A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem – az egykori zsinagóga –, a Hevesi Sándor Színház, a bábszínház, a Kvártélyház és a Kézművesek Háza számos kedvelt programnak adnak otthont. Könnyű- és komolyzenei koncertek, színházi előadások, folklór- és hagyományőrző programok, állandó és időszakos kiállítások, valamint színvonalas sportrendezvények tárházából válogathatnak a városba érkező vendégek.

Fotó: zalaegerszegturizmus.hu

Tévétorony körzete: A kilátóként és presszóként üzemelő tévétorony közelében található Aranyoslapi-forrás és az Azáleás-völgy védett természeti értékek. A parkerdő és a Csácsbozsoki Arborétum kitűnő kirándulási lehetőségeket kínál.

Barokk vármegyeháza: Ez az épület jelenleg a Zala Megyei Bíróság épülete, 1732-ben készült el, országos hírnévre a reformkorban, Deák Ferenc és Csány László tevékenysége révén tett szert. A belvárosban található Mária Magdolna római katolikus plébániatemplom (1760) 44 méteres barokk tornya több korszakban a város jelképe volt.