Pozsony madártávlatból

Bratislava kihagyhatatlan nevezetessége a Dunán átívelő Szlovák Nemzeti Felkelés híd UFO étterme és kilátója.

A Szlovák Nemzeti Felkelés 1944. augusztus 29. és október 27. között zajlott, erre emlékeztet a Duna-híd neve. De nem elsősorban a nevéről híres: az átkelőre évtizedekkel ezelőtt különleges építményt terveztek, és öt terv közül végül a lakosság a helyben csak UFO-nak nevezett létesítmény létrehozását támogatta: a különleges, hídon álló építmény egy kör alakú étterem és kilátó, ami azóta is felkapott helye Szlovákia fővárosának.

A kilátó – amely egész évben nyitva tart 10 és 23 óra között – azért is különleges, mert oda egy speciális, Svájcban készült felvonó viszi fel az embereket. Az étterem 85 méter magasan van, és onnan még pár lépcsőn jutni fel a 95 méter magason lévő panoráma kilátóba. Innen madártávlatból csodálhatjuk meg Pozsony szépségét, ideális fotóhely, mivel szemközt a pozsonyi vár pompázik, alattunk a Duna hömpölyög.

A fotózás után egy kicsit megpihenhetünk az UFO étteremben, ahol átlátszó székkel rendezték be a helyet, ügyelve arra, hogy ne takarjon a kilátásból. Számos híresség járt már itt, kedvelt parti helyszín – az aláírásokat a csillárokon őrzik. Még a toalett ablakából is lehet látni a panorámát.

Ez a híd az első aszimmetrikus kötélhíd Szlovákiában, és a maga nemében a világon a második, az UFO pedig bekerült a világ legizgalmasabb “crazy” helyei közé.

Szöveg és fotó Urbán Györgyi