Qatar Airways: már A350-essel is repülhet

Az átadás alkalmából Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a gép kifejlesztésénél a légitársaság igényeit, észrevételeit is figyelembe vette az Airbus és a hajtóműveket gyártó Rolls Royce – tudósított az MTI. A katari cég már a fejlesztés kezdetén 80 darab A350-est rendelt. A Qatar vezetői tizenkét hónapnyi üzemeltetés után döntenek arról, rendelnek-e további A350-eseket.

Az Airbus A350-es kifejlesztése 2004-ben kezdődött, az első tervek még egy A330-ason alapuló, de annál gazdaságosabb üzemelésű típusról szóltak, kifejlesztésére 4 milliárd eurót különítettek el. A két legnagyobb lízingcég, az International Lease Finance Corporation (ILFC) és a General Electric Capital Aviation Services (GECAS) kritizálta a projektet, arra kérve az Airbust, hogy teljesen új alapokra építse a típust. A 2006-os farnborough-i légi szalonon jelentette be az Airbus, hogy az addigi terveket elvetve új alapokra helyezte a fejlesztést, ekkor kapta a típus az XWB (extra széles törzsű) jelzőt is, mivel a korábbiakhoz képest megnövelték a törzs átmérőjét. Az első prototípus összeszerelése után a típus 900-as verziója 2013 júniusában emelkedett először a magasba, ezzel megkezdődött a berepülési program. Ennek lezárultával az Airbus 15 hónappal az úgynevezett szűzfelszállás után megszerezte az európai és amerikai légügyi hatóságoktól a típus üzemeltetési bizonyítványát.

A széles törzsű, két hajtóműves gép verziótól függően 276-369 utast tud szállítani, hatótávolsága 14 350 kilométer, legnagyobb felszálló súlya 268 tonna, meghajtásáról a Rolls Royce Trent XWB hajtóművei gondoskodnak, a gép 25 százalékkal kevesebb kerozint fogyaszt versenytársánál, a Boeing 777-esnél. A típusra 2014. november végéig 778 rendelés érkezett 41 társaságtól. A gépek ára verziótól függően listaáron 260 millió és 340 millió dollár (59,8-78,2 milliárd forint) között változik.

Legyél az első hozzászóló "Qatar Airways: már A350-essel is repülhet" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*