Ünnepkor is: fogyasszunk elegánsan pezsgőt!

A pezsgők savassága, citrusossága remek a karácsonykor mindig népszerű halételekhez, de akár kocsonyához is. Az ételekbe belesimulva, vagy azokat kiegészítve a lényeg a harmónia, amelyhez a pezsgők cukortartalma (a dosage) is hozzájárul. A pezsgő desszerthez is remek: klasszikus párosítás az eper, de a pezsgő frissességével egy barackos tejberizshez is hozzátesz, a túróból készült ételekhez szintén savai és gyümölcsössége miatt jó ötlet. Minderről a Bor és Piac oldalán olvashatunk, de arról is, hogyan fogyaszthatunk pezsgőt elegánsan.

A tradicionális módon, palackban erjesztett és érlelt pezsgők gazdag aromáinak felfedezéséhez érdemes odafigyelni a megfelelő felszolgálásra is. Egy komplexebb tradicionális pezsgő 10–12 Celsius-fok közötti hőmérsékleten fogyasztva a legélvezetesebb, túlhűtve kevésbé mutatja meg összetett aromáit. A legjobb és leggyorsabb módszer jégvödörben, jég és víz segítségével 8 fok körüli hőmérsékletre lehűteni a palackot, így mire a pezsgőt kitöltjük, máris a megfelelő hőmérsékleten élvezhető.

Ha elegánsan szeretnénk kibontani, tartsuk megdöntve és a palackot forgassuk, ne a dugót! Ha elég óvatosak vagyunk, hangos pukkanás helyett egy elegáns szisszenéssel zárhatjuk a műveletet.
Válasszunk öblös poharat! A legnevesebb champagne-házak és Michelin-csillagos éttermek is a pereménél szűkülő, tulipán formájú pezsgőspoharat vagy borospoharat ajánlják, ezek teljesebben megmutatják a pezsgő finom és összetett aromáit, mint a túl keskeny flőték. Ha a poharat 45 fokban megdöntve a pohár falára töltjük az italt, a buborékok is élvezetesebbek maradnak…

Legyél az első hozzászóló "Ünnepkor is: fogyasszunk elegánsan pezsgőt!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*