Rég várt teltházas Rejtő Jenő-est a Zsolnay Kávéház irodalmi estjén a Kávéházak éjszakáján

A Zsolnay Kávéház irodalommal és az őszi étlap előzeteseként bemutatott Kávéházi Falatokkal szombat este megmutatta, hogy a Teréz körút ikonikus kávéházában komolyan gondolják a tradíció és a megújulás szlogenjét.

A Zsolnay porcelánok, kávéscsészék csengése, a felszolgálók észrevétlen surranása, kellemes csevegés hangjai az asztaloknál jellemezték a teltházas irodalmi -és gasztro kalandot. Thuróczy Gergely irodalomtörténész, Rejtő-kutató, a Petőfi Irodalmi Múzeum Izzadt Greg kapitánya vezette végig a közöséget Rejtő Jenő életének izgalmas állomásain. Valóban fizetett -e kézirattal Rejtő a kávéházakban? Thúróczy Gergely szerint Rejtő személyiségéhez illőn a szövegeket a végletekig finomította. A személyes korrektúrával ellátott kefelenyomat bebizonyította, hogy még a nyomdában is alakított saját szövegein. Megválaszolva a kérdést, így biztosan csak városi legenda marad, hogy bárhol kézirattal fizetett a bohém író.

A Körúti Falatok, a Zsolnay Kávéház őszi étlapjának kifejezetten a színházi, kávéházi életre hangolt ételei Herczeg Ágnes borszakértő ajánlásával párosított borokkal. A tapas jellegű falatok ismerős ízeket, a magyar konyha jellegzetes ’kamra-kincseit’ hozzák el színház előtt, délutáni csevegés közben vagy irodalmi érdekességeket hallgatva.

Körúti Falatok:

  • Sonkás sajtozás – mangalica sonka és kolbász, Gomolya-Obatzda, sózott lilahagyma frissen sült házi kovászos kenyér; Kiss Gábor Rouge 364
  • Krémek a kamrából – körített túró, liba rilette, kapris tojáskrém frissen sült házi kovászos kenyérrel; Sauska Rosé Brut
  • Zsolnay Trilógia – Eszterházy, Dobos és Zserbó falatok, kávé vagy tea; Gróf Degenfeld Édes Szamorodni