Ritka szerecsen maki született a Nyíregyházi Állatparkban

Fotók: Sóstó ZOO

A kis maki kölyök nemzetközi szerelem gyümölcse. A szülőpár – a lengyel származású hím és a luxemburgi nőstény – 2014 óta alkot egy párt, és az Európai Fajmegőrzési program keretében érkezett  Nyíregyházára.

_DSC2364

A 120 napnyi vemhesség után világra jött kölyök eleinte sötét bundával rendelkezett, s anyja rejtette a kíváncsiskodó tekintetek elől, de ahogy az apróság elkezdett növekedni, a barna bunda s a fehér pamacsos fül egyre erőteljesebbé vált, így az ivara is egyértelmű, hogy nőstény.

_DSC2350

Az ivarérett állatok 7 hetes  elsőszülöttjüket gondoskodóan neveik, aki  egyre kíváncsibb a külvilágra s előszeretettel lovagol anyja hátán. A kis állat jelenleg még anyatejen él, de fokozatosan hozzászokik majd  a jórészt  levelekből és gyümölcsből álló táplálékra.

A szerecsen maki Észak-Madagaszkáron őshonos állat, s érdekessége, hogy a fekete szőrű hím és a barna bundájú fehér nyakgallért viselő  nőstény annyira különbözik egymástól, hogy sokáig külön fajnak hitték őket.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat összesítő vörös listáján sebezhető kategóriában szerepel.

A világon jelenleg mindösszesen 200 egyed él állatkertekben, s idén Európában a nyíregyházi szaporulat a harmadik utód.

Legyél az első hozzászóló "Ritka szerecsen maki született a Nyíregyházi Állatparkban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*