Évszázados gyógyhatás, 21. századi kiszolgálás Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn

Évente egymillió turista látogat el Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő térségébe, ami nem lehet a véletlen műve. A nagy múltú gyógyfürdőben minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz: a világhírű víz gyógyító ereje és a páratlan természeti környezet az egészséget, a modern infrastruktúra a zavartalan pihenést szolgálja, miközben az élményekre vágyók is megtalálják számításukat. S ha ez nem lenne elég: a skanzentől a nemzetközi hírű állatkertig megannyi látnivaló várja itt a vendégeket.

„Aki a kóroktól menekülni akar, ne menjen külföldre cikóriát inni, hanem igyon mokkát a Sóstón.” Nyíregyháza legendás polihisztora, a múzeumalapító orvos-tudós, Jósa András javasolta ezt a reumatikus betegségekben szenvedőknek. S bár a jó tanács réges-régen hangzott el, az ma is épp annyira igaz és érvényes, mint akkor: Nyíregyháza ékköve, Sóstógyógyfürdő a megszámlálhatatlan élmény és öröm mellett az egészséget is kínálja a vendégeknek.

Sóstógyógyfürdő 04

A Nyíregyháza központjától alig hat kilométerre fekvő – sós vizű, szikes taváról elnevezett, különleges mikroklímát biztosító 320 hektáros tölgyerdővel körbeölelt – Sóstógyógyfürdő 1927 óta hivatalos gyógyfürdőként működik. A víz gyógyító hatásának hamar híre ment. Olyannyira, hogy az 50-es évek végén a szikes vizű tó már nem is elégítette ki a lakossági igényeket, ezért termálkutat kellett fúrni. Azóta 50 fokot meghaladó hőmérsékletű gyógyvíz biztosítja az utánpótlást. Hogy a hely népszerűsége gyorsan nőtt, nem meglepő: a nátrium-kloridos, hidrokarbonátos, jódos, brómos gyógyvíz rendkívül kedvező hatású krónikus ízületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Jótékony hatású sérüléseket, ortopédiai műtéteket követő utókezelések esetén is. A jódos, brómos fürdőkúra kedvező hatása egyes krónikus nőgyógyászati és néhány bőrgyógyászati eredetű betegség kezelése során is észlelhető.

Míg a víz gyógyító ereje cseppet sem változott az évek során, addig a fürdőhely csodálatos átalakuláson ment keresztül. Óriási elismerést és rangot adott például az, hogy az Aquarius Élmény- és Parkfürdő, valamint a Hotel Fürdőház*** 2012-ben elnyerte az Országos Gyógyfürdő minősítést, 2013-ban pedig – majd másfél esztendős kemény munka után – Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő lett hazánk 16. gyógyhelye.

_DSC0777

Az elismerések mögött a páratlan természeti adottságok mellett folyamatos fejlesztések, bővítések állnak. 2015-től a vendégek már az Aquarius Élményfürdő új fürdőgyógyászati részlegét is igénybe vehetik. A csúcstechnológiát alkalmazó, 1400 négyzetméteres gyógyászati központban számtalan kezelés közül választhatnak azok, akiket például derék-, térd-, váll-, hát- vagy egyéb végtagi fájdalom gyötör, sportsérülés, csonttörés ért, netán csak egyszerűen többet szeretnének tenni az egészségükért.

Gyógyászat 14

Az itt elérhető kezelések hatására már viszonylag rövid idő alatt jelentősen mérséklődik a fájdalom, javul a mozgékonyság, csökken a gyulladás, és fokozódnak a gyulladásgátló immunológiai folyamatok. A vendégek kedvező áron komplex fürdőgyógyászati ellátást is igénybe vehetnek. Ez négyféle, fürdőgyógyászati és fizikoterápiás kezelések kombinációjából áll, amelyeket a gyógyfürdő szakorvosa állít össze betegvizsgálat után.

Gyógyászat 05

A vendégek pihenhetnek a természetes vízre épülő Tófürdőben, és megtalálják itt számításukat azok is, akik élményt keresnek. A páratlan zöldfelületeiről is híres Parkfürdőt néhány évvel ezelőtt újították fel. Érdekesség, hogy az Aquarius Élményfürdő és a telekhatáron szomszédos Parkfürdő a nyári csúcsszezonban egy egységként működik, így egy belépőjeggyel 10 hektáron 22 medence áll a vendégek rendelkezésére.

felülnézet fürdő

Aki a nyugalmat keresi, az az ősparkban pihenhet, a pezsgőbb kikapcsolódásra vágyókat pedig a köznyelvben csak „olasz” medenceként emlegetett élménytér várja. Itt egyebek mellett sodrófolyosó, zuhatag és két nagy sebességű csúszda várja a fürdőzőket, akik végül az árnyékolt jakuzziban pihenhetik ki az izgalmakat. Itt érdemes megemlíteni, hogy már elkezdték építeni azt a négycsillagos, 122 szobás, 4 milliárd forintba kerülő wellness-konferencia szállodát, amelyet fedett, zárt, fűthető híd köt majd össze az Aquarius Élményfürdővel. A tervek szerint a hotel jövőre már fogadhatja az első vendégeket.

0Epulo szalloda_madártávlat

Sóstógyógyfürdő nemcsak a „vizes” élmények, kúrák miatt ideális terep a kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez, hanem azért is, mert a medencéken túl számos programlehetőség várja a vendégeket. A gyógyhelyen található az ország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, a Sóstói Múzeumfalu, ahol 7,5 hektáros területen több mint 80 építmény képviseli Északkelet-Magyarország sokszínű népi építészetét. Nem szabad kihagyni a nemzetközi hírű Nyíregyházi Állatparkot sem, ahol természetes tölgyerdőben, tágas kifutókban mutatnak be közel ötezer állatot.

_DSC7072

Itt található a Közép-Európában egyedülálló, az Indiai-óceán élővilágát bemutató Zöld Piramis és az Oceanárium is.

Állatpark Zöld Piramis 01

Feltétlenül érdemes ellátogatni a Kállay-házba: az 1906-ban, neoklasszicista stílusban épült épületben lakott Kállay Miklós, aki 1942 és 1944 között Magyarország miniszterelnöke volt. A felújított házban kap helyet a Kállay család hagyatékát őrző nyíregyházi Kállay Gyűjtemény, illetve a kiállítás területén applikáció segítségével az egykori nyíregyházi életbe is betekintést nyerhetnek majd a látogatók.

További információ:

Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.

http://www.sostort.hu

Telefon/fax: +36 42 500 106, +36 42 500 107 – hétfőtől péntekig: 08:00–17:00

E-mail: sostort@sostort.hu

Szállástipp:

Az Aquarius Élményfürdő gyógyászati részlegétől 50 méterre található a 2013-ban felújított Hotel Fürdőház,*** ahol kedvezményes árakkal várják a gyógyulni vágyókat. Cím: 4431 Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Fürdőház tér 2. Telefon: +36 42 475 031.

 

 

 

Legyél az első hozzászóló "Évszázados gyógyhatás, 21. századi kiszolgálás Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*