Tündéri kis zsiráf született a Nyíregyházi Állatparkban

A 180 centiméter magas, hetven kilogramm súlyú zsiráfborjú fizimiskája tüneményes; MTI Fotó: Balázs AttilaA 180 centiméter magas, hetven kilogramm súlyú zsiráfborjú fizimiskája tüneményes; MTI Fotó: Balázs Attila

Aki igazi családi programot szeretne a hosszú hétvégére tervezni, annak ajánljuk, hogy látogasson el a Nyíregyházi Állatparkba, ahol az 500 faj, 5000 egyede két hete egy édes kis zsiráfborjúval bővült.

A 450 napnyi vemhességi idő után világra jött bika jól van, egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője-szóvivője az MTI-vel. A sóstógyógyfürdői állatkertben jelenleg három felnőtt zsiráf nőstény és egy hím él, mellettük a most kéthetes borjú, valamint egy fiatal, három és fél éves nőstény tekinthető meg.

A gondozók aggódtak a zsiráfanya vemhessége miatt, mivel a nőstény az első borját nem nevelte, őt a szakembereknek kellett etetni az első hetekben. Szerencsére a második utódjánál már megérett az anyaságra, az első pillanattól kezdve gondoskodóan neveli.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három felnőtt nőstény (Bogi, Laura, Vanesa, ), egy hím (Árpi), s 2 fiatal egyed él; a 2 hetes borjú mellett , Kamilla a 3.5 éves nőstény is megtekinthető; MTI Fotó: Balázs Attila

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három felnőtt nőstény (Bogi, Laura, Vanessza), egy hím (Árpi), s 2 fiatal egyed él, a 2 hetes zsiráf mellett, Kamilla a 3.5 éves nőstény is megtekinthető; MTI Fotó: Balázs Attila

A 180 centiméter magas, hetven kilogramm súlyú borjú egyelőre anyatejjel táplálkozik, féléves korában kezd majd átszokni a szálas takarmányra – ismertette a szóvivő.

A tudomány a zsiráfok kilenc alfaját különíti el mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján. A Nyíregyházi Állatparkban alfajtiszta Rotschild-zsiráfok élnek, Grevy-zebrákkal és több ritka antilopfajjal közös kifutóban. A Rothschild-zsiráfok a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapták nevüket. Eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonosak, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint hétszáz egyed él belőlük.

A világ állatkertjeiben nagyjából 580 Rothschild-zsiráfot tartanak számon, hat a Nyíregyházi Állatparkban él. A most született borjú egyébként a nyolcadik Nyíregyházán született zsiráf.

 

 

Legyél az első hozzászóló "Tündéri kis zsiráf született a Nyíregyházi Állatparkban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*