Sípályák – itt a nagy európai toplista (1. rész)

Kis túlzással ma már több a „legjobb sípálya díj”, mint ahány helyen síelni lehet Európában, mégis tanulságos böngészni a toplistákat. Az Utazó Magazin ezekből a rangos és kevésbé ismert rangsorokból válogatva mutat be olyan helyszíneket, amelyeket feltétlenül érdemes egyszer felkeresni.

Alpe d’Huez (Franciaország)

Nem először végez Európa Legjobb Úticéljai (EBD) között a Franciaországban fekvő Alpe d’Huez. Kedveltségében alighanem szerepet játszik már az is, hogy jól megközelíthető, hiszen Grenoble, Genf és Lyon repülőtere is a közelben van. Ennél persze fontosabb, hogy mivel a pályák 1250 és 3330 méter közötti magasságban vannak, garantált a jó minőségű hó és a hosszú – december 1-től április 27-ig tartó – nyitvatartás. Több mint ezer szavazó vélekedett úgy, hogy a síterep nem csak azért kiemelkedő, mert a kezdőktől a profikig mindenki megtalálja a tudásszintjének megfelelő pályát, hanem azért is, mert a sport után itt megannyi szórakozási és pihenési lehetőség várja a vendégeket.

Livigno és Val Gardena (Olaszország)

Az olasz Alpokban, a svájci határ közelében fekvő terepet 2018 után 2019-ben is Európa második legjobb síközpontjának választották, 2012-ben pedig egyszer már „elvitte” a World Snow Awards díjat. Az összesen 115 kilométer hosszú – 1800-2000 méteren vezető – pályarendszeren 12 fekete, 37 piros és 27 kék lejtő várja a sportolókat. Vagyis minden síző és snowboardos tud olyan pályán csúszni, amely illeszkedik képességeihez. Az ide rendre visszatérők kiemelik, hogy – az Innsbrucktól és Zürichtől nem túl távoli – Livigno ideális terep a shoppingolás kedvelőinek is, hiszen a központ sétálóutcája felér egy bevásárlóközponttal. Val Gardena, az olasz völgy része a Dolomiti Superski-nek, azaz a Dolomitok 12 síterületéből fonódó hálózatnak. A Bolzano, Innsbruck, Verona és Bergamo közelében lévő – december 6-tól április 7-ig nyitva tartó – terep gyermekes családok és tapasztalt síelők számára egyaránt ajánlott.

Kitzbuhel és SkiWelt Wilder Kaise-Brixenta (Ausztria)

Tirol két híres üdülőhelye rendszeres szereplője a síközpont-rangsorok elejének. Kitzbuhel, az Innsbrucktól nyugatra fekvő kisváros pályáit sokan nevezik a világ legjobbjainak. A 215 kilométeres pályarendszer a legfőbb vonzerő, de sokat nyom a latban, a környék múltja, megannyi tradíciója, az előkelő üzletek, kényelmes kávézók sokasága. S ha már Tirolban járunk, kihagyhatatlan a világ egyik legnagyobb síközpontja, a SkiWelt Wilder Kaise-Brixental, amely az EBD lista harmadik helyén szerepel. Kilenc falu összesen 284 kilométernyi pályáján minden van, amire síző vágyhat.

Jasna (Szlovákia)

Szlovákia legjobb síközpontjaként tartják számon Jasnát, amely – miként a The Guardian írja – “Rejtett gyöngy” néven is ismert síterep. Többek véleménye, tapasztalata alapján a vidék versenybe szállhatna akár rangos alpesi szomszédaival is, ráadásul azoknál sokkal kedvezőbb árakkal csábít. A Tátra lejtői mellett remek sífutópályák és barátságos helyiek várják a turistákat, akik Pozsonyból, Kassából és Krakkóból is könnyen megközelíthetik a központot.

Tovább a második részhez