Svájccal és Izlanddal is szabadkereskedelmi megállapodást köthet Kína

 Az újság szerint mindkét országgal jól haladnak, Izlanddal pedig akár már pár hónapon belül véglegessé válhatnak a megállapodás keretei. A két fél közötti szabadkereskedelmi tárgyalások 2005-ben kezdődtek, s végső szakaszukban járnak, néhány apróbb kérdésben folyik még az egyeztetés a két fél között – mondta a lapnak Olafur Ragnar Grimsson izlandi elnök. A szabadkereskedelmi megállapodást – a fennmaradó kérdések rendezése után – várhatóan Johanna Sigurdardottir miniszterelnök pekingi látogatásán írják majd alá az idén tavasszal. A megegyezés sikerével Izland lehet az első európai ország, amely szabadkereskedelmi partnerségre lép a Kínai Népköztársasággal.

Hasonló megegyezésre törekszik Svájc is a kelet-ázsiai országgal. A tárgyalások tavaly kezdődtek, és az izlandinál gyorsabban zajlanak, vagyis tető alá hozásuk valószínűleg nem fog nyolc évig tartani – írja a China Daily. Ueli Maurer svájci elnök a lapnak úgy fogalmazott: a megegyezés mindenek előtt a két ország közti gazdasági kapcsolatok fellendüléséhez járulna hozzá, amely azután más területekre is pozitívan hathat ki. A lap információi szerint élelmiszeripari és mezőgazdasági kérdésekben adódnak vitás pontok a két fél között.

Kína az idén a tárgyalás alatt álló szabadkereskedelmi megállapodásainak felgyorsítására, azok véglegesítésére törekszik – fogalmazott Csen Tö-ming, kínai kereskedelmi miniszter a tavalyi év végi rendes kereskedelmi munkakonferencián.

A kelet-ázsiai ország korábban a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN), Szinapúrral, Pakisztánnal, Új-Zélanddal, Chilével, Peruval és Costa Ricával kötött szabadkereskedelmi megállapodást. Jelenleg is folyik az egyeztetés – Izland és Svájc mellett – Norvégiával, Ausztráliával, a Dél-Afrikai Vámunióval és az Öböl-menti Együttműködési Tanáccsal.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Svájccal és Izlanddal is szabadkereskedelmi megállapodást köthet Kína" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*