A szépség szigete, Korzika

Fotók: pixabay.com

Az ókori görögök kallisztének, azaz a legszebbnek nevezték, a helyiek pedig Île de Beauté-nek, a szépség szigetének hívják. Mindkét kifejezés helytálló a mai napig, hiszen Korzika tele van lenyűgöző tájakkal, ízekkel, színekkel és megannyi szépséggel.

Korzika a Földközi-tenger közepén helyezkedik el, s valódi minikontinensként is szokás emlegetni. Itt ugyanis minden megtalálható a vadregényes, hosszú hegyvonulatoktól a völgyeken csordogáló patakokon és történelmi hangulatot árasztó városokon át a gyönyörű, érintetlen sziklás partokig, valamint a szépen kiépített, modern turistaparadicsomokig.

A sziget fővárosa Ajaccio, amely a Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Itt megtekinthetjük Napóleon szülőházát és a róla elnevezett múzeumot, továbbá az öböl partjára benyúló félszigeten lévő citadellát is. A főváros legtöbbet látogatott, legnyüzsgőbb pontja egy nagy tér, a Place Foch, amelyet körülvesz a festői szépségű óváros, benne mediterrán házakkal, éttermekkel, üzletekkel.

A hegyvidékes szigeten számtalan hegymászó-, illetve túraútvonalat járhatnak be a kalandvágyók. Az összes út egy autentikus és barátságos Korzikát mutat be a sziget természeti kincsei által.  Megcsodálhatjuk a híres Restonica-szorost, a Monte Stello hegyet és az azúrkék tengerből kiemelkedő Bonifacio mészkőszikláiban is gyönyörködhetünk.

A hatalmas, homokos partok egyhangúságát apró, kristálytiszta vizű öblök és gránit sziklafalak felváltva szakítják meg. A csaknem ezer kilométernyi partszakaszon még a legzsúfoltabb időszakban is találhatunk  nyugodt helyet fürdőzésre, horgászatra vagy akár búvárkodásra. Korzika tengeri tájai egyedülállóan változatosak, így álomba illő helyszínt biztosítanak a szárazföldi tevékenységek mellett az izgalmasabbnál izgalmasabb vízi sportok kipróbálására is, legyen az vízisí, szörf, jet-ski, vitorlázás vagy búvárkodás.

Kétségtelen, hogy Korzika híres a tradicionálisan egyedi konyhájáról is. Egyszerűség, természetesség, frissesség és harmónia jellemzi, azonban érdemes kiemelni a két gazdag és jellegzetes ízvilág – az olasz és a francia konyha – keveredését. Gyakori, hogy az éttermekben nincs állandó étlap, ugyanis a többségük a felhasznált alapanyagok nagy részét helyben szerzi be, és a lehető legfrissebb helyi kínálatból dolgozik. A legtöbb fogás a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett a tengergyümölcsei, a halak, a vadak, valamint a juh- és kecskesajtok változatain alapul. A korzikaiak igencsak édesszájúak, az egyik leghíresebb édességük a fiadone elnevezésű sajttorta, amely helyi ricottából készül. Emellett kiemelendő a canistrelli teasütemény, amit legfőképp a pastis, azaz az ánizspálinka mellé fogyasztanak.

Amennyiben Korzikára – vagy bármely francia tengerpartra – utazunk, érdemes letölteni a „France by the Sea” nevű mobilapplikációt, ugyanis aktuális, naprakész programokat, eseményeket és információkat kínál számtalan francia térségről, valamint fontosabb látnivalókkal, útvonalakkal és tippekkel teszi gördülékenyebbé az utazást.

Rekecki Orsolya

Legyél az első hozzászóló "A szépség szigete, Korzika" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*