Szex és New York

Igazat kell adnunk Darren Starnak, a kultikussá vált Szex és New York tévésorozat producerének, aki a kortárs vezérelvek szerint élő ifjú hölgyek mellett ötödik főszereplőként a várost jelölte meg, hiszen a történetnek helyet adó bárok, éttermek, galériák és luxusüzletek nélkül a történet is vesztene energikus csillogásából. A városnézéshez egy pár kényelmes cipő ideálisan helyettesíti a főhősnők által könnyed eleganciával hordott Manolo Blahnik tűsarkú műremekeket, amiről Carrie (Sarah Jessica Parker), Charlotte (Kristin Davis), Miranda (Cynthia Nixon) és Samantha (Kim Cattrall) egyébként képtelenek lennének lemondani. Az újkori luxuszarándoklatra indulók egyszerűen betérhetnének egy „Cosmo”-ra egy bárba, vagy belekóstolhatnának egy mézédes „cup cake”-be a West Village egy teaszalonjában, de az igazi megszállottak – hetente több ezren – befizetnek majd’ ötven dollárért az „On Location Tours” által szervezett három és fél órás városnézésre.


Intrikák és jegygyűrűk

Manhattan különböző negyedeiben néhány felejthetetlen jelenet színhelyét járják végig az izgatott rajongók az apró termetű, viharos érzelmi életet élő, de mindig elegáns Carrie Bradshaw újságírónő nyomában. A kiindulási pont mi lehetne más, mint a Central Parkra néző The Plaza ódon épülete, ami a közelmúltban került teljes felújításra. Az 1907-ben nyílt szálloda korábban is számos mitikussá vált filmnek szolgált díszletül. A szálloda gazdagon díszített bálterme számtalan pompázatos esküvőnek adott helyet, így Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas vendégei is itt táncoltak hajnalig, és a sorozatban Carrie szintén itt talál rá véletlenül örök szerelmére, a Chris Noth által alakított Mr Bigre, aki éppen egy másik barátnőjével jegyezte el magát.

A felfedezőút a New York egyik észak–déli tengelyének számító Ötödik sugárúton folytatódik, ugyanis a híres ékszerészház, a Tiffany’s kirakata előtt döntötte el a sorozat félénk hősnője, Charlotte és lovagja, Tray, hogy összeházasodnak. Az amerikai ifjú párok egyébként több generációra visszamenőleg gyakran itt veszik meg az elegáns türkizkék dobozkába csomagolt jegygyűrűiket. A világban Audrey Hepburnnek köszönhetően vált igazán ismertté a márka, ugyanis a „Breakfast at Tiffany’s” című filmben a főszereplő szinte minden éjszaka elment álmodozni az üzlet csillogó kirakataihoz.

Következő érdekesség a Takashimaya japán üzlet, ahova a négy barátnő szeretett betérni, és néhány új parfümöt kipróbálni. Szintén a negyedben működik a világhírű és a hölgyek által bibliaként olvasott Vogue divatmagazin szerkesztősége, továbbá a közelben található a Tao étterem is, ahol a dekorációként szolgáló nagyméretű Buddha bölcs tekintetének védelmében számos intrikáról csevegtek a főszereplők. Majd a New York Sport Club következik, ahová Miranda járt edzeni, és szintén itt található a park, ahol Charlotte kutyusa több hódolóra is talált. Megjegyzendő, hogy Manhattanben a kutyaéletnek is léteznek luxusverziói, ugyanis a The Peninsula ötcsillagos szálloda külön kényeztető programmal várja a négylábú vendégeit.


Szex és gasztronómia

Az Ötödik sugárúttal párhuzamos Madison Avenue is több forgatási helyszínt rejt: a Prada és a Barney’s luxusüzletek, vagy a negyed egyik legismertebb trendi intézménye, a Monkey Bar, ahol a sorozat 51. részében Carrie és Mr Big számos koktél társaságában töltötték az estét. Ezután a következő megálló délebbre található, a vasaló formájú Flatiron Building kerülete, ahol évente visszatérően számos divatbemutatót rendeznek a Fashion Week keretében. Majd a világhírű SoHo következik a díszletként is gyakran használt tűzlépcsős épületeivel, illetve a Prince Streeten található és a valóságban is létező Louis K. Meisel galériával, ahol Charlotte dolgozott.

További pajzán program egy leselkedős-vásárlós betérő a „The Pleasure Chest de Tribeca” szexshopba, ahol Charlotte rátalált elektronikus nyuszi barátjára, bár a férfifaló Samantha próbálta meggyőzni egy másik modell, a MagicRabbit előnyeiről. Apró részlet: a szervezett városnézés résztvevői tizenöt százalékos kedvezményben és ingyenesen fantáziát izgató percekben részesülnek. Alternatív megoldás a gasztronómiai élvezetek kielégítése egy „cup cake” elmajszolásával a Magnolia Bakeryben, hiszen nem másról, mint a négy barátnő kedvenc, kalóriagazdag csemegéjéről van szó. Innen már csak néhány megálló a tőzsde épülete, ahol a golden boyok örömére Carrie a hagyományos harang megkondításával nyitotta meg az aznapi üzletelést a sorozat 75. részében, majd rövid sétával elérhető a Staten Island Ferry kompkikötő is, ahol a főszereplő ifjú hölgyek egy görbe este után hajóra szálltak, és fecsegve filozofáltak tovább a nemek harcáról.


Sörözők és skót szoknya

Egy másik feltörő divatos negyed a korábban henteseiről hírhedtté vált Meatpacking District, ahol például a Yohji Yamamoto divatüzletével szemben található kosárlabdapályán játszott rendszeresen Steve, Miranda szemüveges barátja és társa. Szintén a közelben, a Gansevoort Street és a 13. utca sarkán álló vörös téglaépületben alakították ki New York egyik legelitebb ultramodern sportklubját, ahova az éves 1200 dolláros tagdíj ellenében és hosszú várólista után lehet csak bejutni. Az emeleti teraszon csábító úszómedencéért az öntudatos Samantha a szigorú tagsági előírásokat is megszegte, amivel kellemetlen perceket szerzett barátnőinek is. Egy mindent meg- és feloldó beszélgetésre a szereplők többször megpihentek a közeli és franciásan hangulatos Pastis söröző teraszán, ahol a társasági élet minden fontos szereplője megfordul nap mint nap. Az egyik visszatérő téma a házasság volt, és az álmodozások Vera Wang esküvőiruha-üzletében öltöttek formát.

Egy kicsit északabbra, a 82. utcában álló Holy Trinity templomban esküdött örök hűséget Charlotte és az alkalomra skót szoknyába öltözött Tray.
A Central Park túloldalán, a Guggenheim Múzeum környékén a hétköznapokban is számos hírességre bukkanhat a látogató, például a Carlyle Hotel bárjában, de a sorozat rajongói számára még ennél is izgalmasabb pillanat megállni Carrie házánál és a tévéből ismert, több búcsúcsókot megélt bejárati lépcsősornál.

Az élet érdekessége, hogy Sarah Jessica Parker is itt lakik a közelben fiával, két lányával és a szintén színész férjével, Matthew Broderickkel. Sőt, a pletykák szerint a Mr Biget megformáló Chris Noth is gyakran megfordul a negyedben, és talán a Lexington sarkán álló Payard Patisserie & Bistro teraszán egy nap egymásra is találhatnak. A válasz a mozifilmben vagy annak a folytatásában keresendő. Mindenesetre a 94 részből álló tévésorozat szélesvásznú filmváltozata a korábbi sikert igazolja, ugyanis csak az USA-ban a bemutató első hétvégéjén a New York-i szabadon gondolkodó hősnők, Carrie, Samantha, Miranda és Charlotte története több mint 55 millió dollárt hozott a Warner Bros. kasszájába. Happy end!

Legyél az első hozzászóló "Szex és New York" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*