Szezon előtt – Az Utazó körkérdése

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója

A 25 éves Az Utazó magazin az idén is körkérdés keretében mutatja be a szállodák szezon előtti terveit és a szállodaigazgatók ezzel kapcsolatos stratégiáját. Válaszadónk ezúttal Gaál Miklós, a Donautica Hotel & Restaurant hotel managere.

Milyen volt a szálloda forgalma az őszi-téli időszakban? Elsősorban milyen országokból érkeztek a vendégek?

Kiegyensúlyozott forgalmat tapasztaltunk az év utolsó negyedében. A trendek jelentősen nem változtak; nagyon erős októberi foglaltság elsősorban az üzleti szegmensben, majd egy csendesebb november következett. Ezután az erős decemberi hónapkezdet, valamint az év vége segített bennünket ahhoz, hogy a jónak mondható közel 20 százalékos éves forgalombővülést könyvelhessünk el az év végén. Mind a szobaéjszakák száma, mind a vendégéjszakák száma a bázis évivel közel azonos volt. A vendégkörünk változatlanul az üzleti utazók kivételével belföldről kerül ki, azon belül is főleg Budapestről.

Hogy alakult eddig a 2023-as forgalom? Elsősorban milyen országokból érkeztek a vendégeik?

A gazdaságból érkező jelzések alapján inkább negatívak voltak a várakozásaink az első hónapokra, azonban nem ez történt. Az első két hónap egyértelmű erősödést, mintegy 20 százalékos további bővülést hozott.

Változott-e a vendégkör? Változtak-e a vendégszokások – például a foglalási időpontok, illetve a tartózkodási idő – a covid óta és az energiaválság hatására?

A foglalási szokások drasztikus átalakulása a COVID óta most már állandósultnak mondható, amelyet az jellemez, hogy gyakorlatilag az utolsó pillanatban történnek a foglalások. Ez a tervezhetőséget szinte ellehetetleníti. A vendégkörünk alapvetően nem változott, az utazás motivációjában azonban előtérbe kerültek a valamilyen módon üzlethez köthető utazások, rendezvények.

Milyen technikai és üzemelési megoldásokkal igyekeznek csökkenteni a ház energiafelhasználását és milyen eredményt értek el?

A tavaly megkezdett energia-racionalizálási programunkat tovább folytatjuk. Az idén márciusban elkészülünk a hőszivattyú rendszer modernizálásával és folytatjuk az előkészítését egy napelem parknak.

Mivel készülnek a tavaszi szezonra és a nyárra?

Az értékrendünk változatlan, a Donauticában minden a test és lélek nyugalmáról, a pihenésről szól továbbra is. Frissítjük vízi sporteszköz parkunkat, de az idei év talán leglátványosabb munkája is elkészül a nyárra. Ez a komplexumhoz tartozó partszakasz átalakítása, amely még szebb panorámát biztosít a vízfelületre.

A szálloda régiójában milyen programok, attrakciók jelentenek vonzerőt a tavaszi, nyári időszakban?

A Gemenci-erdő közelsége, vagy az Észak-Mecsek apró festői falvai minden évszakban slágernek számítanak. Ideális fekvésünknek köszönhetően a Dél-Dunántúl jól ismert látványosságai is könnyedén elérhetőek, akár egy egynapos kirándulás keretében is.