Szilveszteri szigetbérlés, dubaji hajóút

A tavalyinál jobb téli szezont regisztrált a DerTour Hungária. A főként egyéni utazókra specializálódott vezető német iroda leányvállalatának ügyvezető igazgatója, Wilberding Katalin megjegyezte: az egzotikus célállomások közül náluk a Karibi-térség került az első helyre. Ázsiában pedig feltűnően megnőtt az érdeklődés Vietnam iránt. A szakember úgy látja, hogy már a gyakorlott magyar utazók is egyre biztosabban választják össze a számukra megfelelő egyéni utak összetevőt – a repjegytől a szállásig –, és az iroda feladata így, nyugati mintára, a szakmai háttér és a kedvező árak biztosítása. Náluk a szilveszteri útjaik mind elkeltek és bár a Best Reisen kiesése nem hozott megrendelési dömpinget, a csődbe ment iroda utasai közül többen náluk vettek most utat.

Hiányzik a Malév

Az OTP Travelnál az idei karácsonyi foglaltság nem volt túl erős. Utasaik főként a közelebbi helyeket keresték: a szomszédos Szlovéniába, Ausztriába foglaltak két-hároméjszakás szállásokat. A nagy forgalmat hozó szilveszterre elsősorban a távoli úti célokat keresték az egyéni utasok. A legnépszerűbb Seychelle- és a Maldív-szigetek, Thaiföld és Kuba. A szakember kifejtette: az árak alapvetően nem emelkedtek, de néhol érezni a közlekedési eszközök drágulását. Ebben az is szerepet játszik, hogy a Malév kiesésével, Budapestről nem indulnak közvetlen tengerentúli charter járatok. A biztonságos gazdálkodást előtérbe helyező iroda a téli időszakban, a közelebbi desztinációkra sem kötött le charter helyeket, csoportjait menetrendszerinti járatokon utaztatja. A szakember szerint a Malév hiánya minden tekintetben nagyon érződik: a repülőjegyek ára jelentősen megemelkedett, a kedvező tarifák megszűnése miatt az egyéni európai városlátogató utak száma is érezhetően csökkent.

A nyári zavargások után a magyar piacról Egyiptomba elsőként utaztató Kartago Tours ezen a télen is heti egy járatot indított Hurghadába. A Travel Service-től bérelt 180 fős gépek karácsonykor és szilveszter idején mind telt házzal repültek. Füri Mihályné, a főként csoportos utakat szervező iroda ügyvezető igazgatója kiemeli: szinte karácsonyi ajándékként a Külügyminisztérium egész Egyiptomot az 1-es veszélyességi besorolásból a 2-es, gyakorlatilag biztonságos besorolás alá helyezte, ami a kedvező árú desztinációba tovább erősíti az utazási kedvet. A cég emellett újdonságként szilveszterre, Szicíliába is sikerrel szervezett téli charter utat. A szakember is nagyon hiányolja a Malévet. és annak piac-, valamint árstabilizáló hatását. Ugyanakkor a távoli utak esetében úgy látja, a Malév jelenléte sem segítene sokat azon, hogy a fizetőképes kereslet visszaesése miatt jelentősen csökkent a távoli charterek iránti igény. Így az egzotikus desztinációkba tavaly már senki nem indított közvetlen charter járatot Budapestről. A Kartago így már évek óta az anyacég központjának számító Prágából és kisebb mértékben Bécsből, a kínálja az ilyen utakat. A cseh fővárosba pedig autóval vagy busszal jut el az utasok többsége. Az exkluzívabb desztinációk közül a Kartagónál Mexikó, Venezuela (Isla Margarita), Dominika, Zanzibár és Kuba számít a slágernek. Budapestről a TAP Portugal menetrendszerinti járatával kínálnak helyeket az egyre népszerűbb Portugáliába és a Zöld-foki Szigetekre. A korábbi másik Egyiptom specialista Best Reisen kiesésének hatásait most azért nem tartja túlságosan meghatározónak, mert a Best már évek óta visszavette a téli charterek számát és – mint mondja – tavaly például a Kartagótól bérelték a charter helyeket Egyiptomba.

Charter szemmel

Idén egyértelműen nagyobb érdeklődés mutatkozik a téli charterek iránt – mondja Farkas Attila a legnagyobb cseh magán légitársaság leányvállalata, a Travel Service magyarországi igazgatója. A légi cég idén Hurghadába repül, ami előrelépés ahhoz képest, hogy tavaly a téli szezonban nem voltak Budapesten gépeik. Ahogy mondja: tavaly hosszas tárgyalások után sem volt igény a gépeikre, azért a téli időszakra azokat áthelyezték Kanadába. Most van igény, de azért kiszolgálják a magyar utazási irodákat.

Best-jogokat szerzett a Neckermann

A Neckermann tapasztalatai szerint idén kicsit később indultak meg a karácsonyi és szilveszteri foglalások, így sokan azt tapasztalták, hogy a külföldi szálláshelyeken már nincs szabad kapacitás – értékel dr. Szvoboda János cégvezető. Aki úgy látja, idén egyértelműen erősödött a piac. Reményeik szerint, ha ez a fejlődés tovább folytatódik, a turisztikai forgalom elérheti a három évvel ezelőtti szintet. Az iroda legdivatosabb útjai évek óta azonosak: Dominikai Köztársaság, Kuba, Mexikó – amely idén előrébb lépett a népszerűségi rangsorban. A közelebbi úti célokon: Tenerife, Madeira, Zöld-foki Szigetek, Ausztria. Az árakat tekintve kisebb változások érzékelhetők, mivel a török szállodák emelték az árakat, ami valamelyest módosította a magyar piaci árakat is.
A Best Reisen kiesése számukra tényleges változás még nem hozott: az egyik legnagyobb iroda hiányát az erősségének számító nyári szezon elején lehet majd lemérni. A szakember ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a Neckermann megszerezte az exkluzív értékesítési jogot a Best Reisen legnépszerűbb klubszállodáihoz. Így remélik, hogy a Klub Oázis klub szállodaként kínálatukban szereplő Alba hotelek náluk is sikeresek lesznek majd.

A Neckermann idén télen is üzemelteti a sikeres tenerifei chartert, amit most első ízben Thomas Cook saját gépével repülnek. Február végéig indítanak chartereket a Kanári-szigetekre, ezenkívül Thaiföldre, Madeirára és Kubába repítenek csoportokat, s a résztvevők a nyaralás mellett körutazáson is részt vehetnek. A nyárra megfelelő nagyságú charter kínálattal, jó menetrenddel és szolgáltatással készültek fel. Ezért úgy látja, a Malév hiánya már nem annyira érzékelhető, más légitársaságok szinte teljesen pótolták a kapacitás kiesése miatt érzékelt hiányt.
A Neckermannhoz különleges megrendelések is érkeztek, amelyek közül a legkülönlegesebb a Karibi-térségben egy komplett sziget bérlése volt, egy kisebb társaság részére.


Szocsi nem vár hiába

Különleges megrendelések a sí specialista Tensihez is érkeztek. A legizgalmasabb foglalás egy lakosztály volt egy dubaji luxus hajóúton. A különlegességek közé tartoznak a Szocsi téli olimpiára – amelynek kizárólagos magyarországi értékesítője az iroda – foglalt helyek is. Tarnóczi Barna ügyvezető szerint az idei téli szezon ugyan nem mutat kiemelkedő eredményeket, de egyértelműen érzékelni lehet a javulást az irodák óvatosságát és a piac stabilizálódását. Karácsonyra és szilveszterre minden út elkelt náluk – a legnépszerűbbek a Malajziai és Mexikói körút mellett az óceánjárós hajóutak voltak. A biztonságra törekvő Tensi már évek óta felhagyott az önálló charterezéssel, de nagyobb mennyiségű hely lefoglalásával így is olcsóbbá tudja tenni a menetrend szerinti utazást. Az irodánál télen így is a tematikus sí utak a legnépszerűbbek, ahol a család minden tagja egyéni tudásának megfelelő oktatást élvezhet.

Érsek M. Zoltán

Legyél az első hozzászóló "Szilveszteri szigetbérlés, dubaji hajóút" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*