Szivárványvilág – Amikor a vászon életre kel

 

Moziélmény Spanyolországban

Az andalúziai Júzcarban sorakozó kék házacskák első pillantásra talán furcsának, kevésbé a környezetbe illőnek tűnhetnek. A valaha fehér színben tündöklő épületek szolgáltak a Hupikék törpikék című mozifilm helyszíneiül. Mikor a forgatás véget ért, a Sony felajánlotta a házak eredeti állapotára történő visszaállításában való közreműködését, de miután a 220 lelket számláló falu felismerte a kék színben rejlő turisztikai potenciált, a törpös árnyalat megtartása mellett voksoltak.

 

Marokkó azúr mennyországa

A Feztől 3 órás autókázásra található Chefchaouen szintén a kék színnel hívta fel magára a figyelmet. Magasan a Rif-hegységben található település szűk, azúr tónusú labirintusaival rendkívül sok fényképész kedvelt helyszíne. A terület a XVI. században spanyol zsidók menedékhelyeként szolgált, akik az inkvizíció elől rejtőztek el itt.

 

Curaçao pompája

A legenda szerint, amikor a XIX. században hollandok uralták Curaçao  szigetét, az akkori kormányzó erős migrénes fejfájását a fehér épületekről visszaverődő erős napsugarak hatásának tulajdonította, ezért betiltotta ezen szín használatát. A sziget fővárosa, Willemstad a világörökség részeként a mai napig a szivárvány minden színében tündököl.

 

Puerto Rico, a trópusi hangulat birodalma

San Juan óvárosi részében nincs olyan árnyalat, mely kétszer ismétlődne. A pálmafákkal tökéletes karibi hangulatot varázsoló környéken éjjel is érdemes barangolni; itt található ugyanis a főváros néhány legjobbnak tartott étterme és bárja.

 

Az argentin harmónia

A főváros La Boca nevű negyedében található lakóházak a szükséghelyzetből adódóan lettek színpompásak. A munkásosztály által lakott övezetben ugyanis a közelben található Riachuelo folyó hajórestauráló műhelyeiben megmaradt törmelékek és festékek szolgáltak az otthonok alapjául.

 

Miliosz Katalin

Legyél az első hozzászóló "Szivárványvilág – Amikor a vászon életre kel" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*