Szmogriadó: nézze meg forgalmiját, autózhat-e Budapesten!

Pillanatkép az Időkép szmogtérképéről

Korlátozták a gépjárműforgalmat Budapesten a levegő szennyezettsége miatt. Az, hogy mely autót nem szabad használni, a kocsi a környezetvédelmi osztályától függ. Érdemes betartani  a szabályt, mert a bírság 150 ezer forint is lehet.

A vasárnapi mérési adatok szerint a szálló por átlagos koncentrációja a tíz fővárosi mérőpont mindegyikénél meghaladta a riasztási küszöbértéket. Azaz gyakorlatilag egész Budapesten változatlanul veszélyesen magas a levegő szállópor-szennyezettsége.

Emiatt 2017. január 23-án, hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. E forgalomkorlátozó intézkedés – további hatósági intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

Fontos tudni, hogy a korlátozó intézkedés megsértése szabálysértésnek minősül. A rendőrség százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki arra, aki megsérti a szabályt.

A fővárosi önkormányzat közleményéből kiderül az is, hogy a forgalomkorlátozó intézkedés nem terjed ki az M0-ás Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira. Nem érvényes a korlátozás Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosai számára Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa útvonalon. Ezekre az útvonalakra szóló mentességet Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosai lakcímkártyával igazolhatják.

Legyél az első hozzászóló "Szmogriadó: nézze meg forgalmiját, autózhat-e Budapesten!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*