A legújabb Jurassic World filmben a máltai utcák a dinoszauruszokat üdvözlik

A Jurassic World: Világuralom – ezzel a címmel mutatták be a kasszasiker-trilógia legújabb részét, amelyben a főhősöket alakító Chris Pratt és Bryce Dallas Howard Málta fővárosa, Valletta utcáin is megküzdenek a dinoszauruszokkal.

A filmben Málta híres Szent György terét dinoszauruszok lepik el, és kezdik üldözni a jól ismert szereplőket alakító színészeket, Chris Prattet és Bryce Dallas Howardot Valletta macskaköves utcáin.

A Világuralom egyesíti a Jurassic World rajongók két generációját

A négy évvel a Nublar sziget elpusztítása után játszódó filmben a dinoszauruszok már az emberek között élnek és a két faj közötti törékeny egyensúly fenntartásának küzdelmét láthatjuk: a két csúcsragadozó, az ember és a dinoszaurusz csatáját. A Jurassic World franchise legújabb részében visszatér az eredeti sorozat rendezője, Steven Spielberg, aki Colin Trevorrow mellett executive producerként is közreműködik. Nem hiányoznak az eredeti Jurassic Park-filmek ismert főszereplői sem: Laura Dern mint Dr. Ellie Sattler, Sam Neill mint Dr. Alan Grant és Jeff Goldblum mint Dr. Ian Malcolm. Ők együtt egyesítik a Jurassic World rajongók két generációját a franchise végjátszmájában.

A máltai szigetek nem idegenek Hollywood számára

A Jurassic World: Világuralom nem az első olyan nagyszabású filmes projekt, amelyben Málta megjelenik. A szigetország ugyanis az elmúlt évtizedekben rengeteg film számára biztosított fantasztikus forgatási helyszíneket. Így Málta látható például az HBO Trónok harca című fantasy-sorozatának több jelenetében is: a leghatásosabb talán Khal Drogo és Daenerys Targaryen esküvője volt, amelyhez a híres máltai Azúr ablak boltíve adta a hátteret.

A Netflix Queen of the South című sorozatának harmadik évadában több jelenetben is szerepelnek olyan máltai nevezetességek, mint például a Szent Elmo erőd és a vallettai kikötő, de sok más olyan helyszín, épület, piac is látható, amelyeket a helyiek olyan jól ismernek.

A Russel Crowe főszereplésével készült Oscar-díjas Gladiátor című filmben látható Málta impozáns Ricasoli erődje, a vallettai Grand Harbour panorámaképe és a Valletta-árok a Szent Mihály-bástyában.

Az Orlando Bloom és Brad Pitt főszereplésével készült, szintén sztárok sorát felvonultató Trója című filmben is látható a Ricasoli erőd, amelyet ezúttal az ókori görög korszak helyszínévé varázsoltak. Az Apple TV Alapítványának nagy részét a kalkarai Máltai Filmstúdióban forgatták. Ez a futurisztikus sci-fi sorozat, amely Isaac Asimov azonos című regénytrilógiáján alapul, nemcsak Málta tájait mutatta be, hanem több száz helybélit is foglalkoztatott, akik több epizódban is dolgoztak a forgatáson.

Egy másik, Brad Pitt főszereplésével készült filmet, a Z világháborút szintén Vallettában forgatták, amely a leghatásosabb jelenetekhez Jeruzsálemmé változott. Pitt 2015-ben ismét visszatért a szigetre, hogy akkori feleségével, Angelina Jolie-val elkészíthesse a By the Sea című filmet, amelyet a gozói Mgarr ix-Xiniben forgattak.