Sztrájk lesz a Heathrow-on húsvét idején, ha nem állapodnak meg

A londoni Heathrow repülőtér biztonsági őrei a húsvéti szünetben 10 napra felmondják a munkát – idézte az AP-t a cndenglish.com.

Az Unite szakszervezet pénteken közölte, hogy az Európa egyik legforgalmasabb repülőterének számító Heathrow repülőtér több mint 1400 biztonsági őre március 31-től április 9-ig, húsvétvasárnapig sztrájkolni fog, hogy jobb fizetést követeljen.

A Unite közölte, hogy a sztrájkolók között vannak olyan őrök, akik a repülőtér ötös terminálján dolgoznak, amelyet kizárólag a British Airways használ, valamint azok, akik a repülőtérre érkező összes rakomány ellenőrzéséért felelősek.

A sztrájk egybeesik a kéthetes húsvéti iskolai szünettel, amely hagyományosan a britek utazási csúcsidőszaka.

A szakszervezet szerint a dolgozók azért kényszerülnek akcióra, mert nem tudnak megélni, mivel a megélhetési válság továbbra is britek millióit érinti. A Heathrow 10%-os béremelést ajánlott, de a szakszervezet szerint ez nem elég a növekvő infláció közepette és az évek óta tartó bérbefagyasztást követően.

“A Heathrow repülőtér dolgozói szegénységi béreket kapnak, miközben a vezérigazgató és a felsővezetők hatalmas fizetéseket élveznek” – mondta Sharon Graham, a Unite főtitkára.

Az infláció az Egyesült Királyságban tavaly meredeken emelkedett, októberben 11,1%-ra, bár januárban 10,1%-ra csökkent. Ez még mindig a legmagasabb az elmúlt 40 év során, és drámai változás a korábbi 2%-os inflációhoz képest.