Tanyacsárda: ahogy a régi szép időkben

A Lajosmizsei Tanyacsárda éppen úgy várja vendégeit, ahogy a kezdetekkor: az Öreg Tanyacsárdában a vendégszeretet a régi. A később nyitott, a magyaros gasztronómia mellett a puszta hangulatával is csábító Új Tanyacsárda azonban még csak alkalmanként fogad vendéget.

„Amikor hivatalosan is szabaddá vált a mozgás, örömmel tapasztaltuk meg, hogy az emberek mennyire vágynak a nálunk megszokott magyaros ízekre és a Tanyacsárda családias hangulatára” – magyarázza Garaczi János, a Tanyacsárda nyugalmazott séfje. Hozzátéve: aki hozzájuk érkezik a maximális egészségügyi elővigyázatosság kivételével minden tekintetben úgy érezheti magát, mint régen, mert a friss, primőr, minőségi alapanyagokból készült magyar konyha kifinomult ízeivel várják a vendégeket.

A szakember szomorúan meséli, hogy a koronavírus járvány berobbanása után elrendelt rövidített zárva tartás idején milyen nehéz volt meghozniuk a döntést, hogy bezárnak. Igaz hétvégén sokan látogatták az éttermet, de hétközben olyan kevés vendég érkezett, amiből nem lehetett kitermelni a rezsit. Az elmúlt évek folyamatos sikereihez szokott társaságnak azonban be kellett látnia, hogy a korábban sohasem látott válság a legjobbakat sem kíméli.

„Azt gondoltuk egy-vagy két hétig tart a karantén helyzet. Elképzelni sem tudtuk, hogy március 15-től egészen május 4.-ig tart a kényszerszünet és akkor is csak a kerthelyiséget nyithatjuk meg. Ebben a nehéz időszakban azzal próbáltunk némi forgalmat generálni, hogy karácsonyhoz, szilveszterhez hasonlóan húsvétra és a május elsejei háromnapos ünnepre is meghirdettük az elvitel lehetőségét, amit a törzsvendégeink örömmel fogadtak. Azt pedig külön jó érzés volt látni, hogy a menedzsment tagjai milyen lelkesen dolgoznak azon, hogy minél kevesebben, minél jobb eredményt tudjunk elérni. Szépítettük a csárdát – festettünk, virágot ültettünk, hogy startra készen legyünk.”

A várva várt nyitás napja – ha a kötelező távolságtartás miatt nem is hozhatta a nagy összeölelkezések pillanatát – a személyzet és a szép számban újra itt találkozó vendégek számára is emlékezetes volt. Az igényre jellemző, hogy még az Öreg Tanyacsárda hátsó kerthelyiségét is ki kellett nyitni, hogy mindenki kényelmesen elférjen.

„A nyitás napja ismét erőt adott ahhoz, hogy folytatni kell, amit az elmúlt évtizedekben olyan sikeresen tettünk, mert az emberek ezt várják és meg is hálálják. A boldogságunk azonban nem felhőtlen és ennek több oka is van. Az egyik, hogy az időjárás eddig nemigen kényeztetett el minket és ezért nagyon nehéz egyensúlyozni, hogy a foglalások alapján hány emberre készüljünk, mert sajnos nem ritka, amikor az emberek a rossz idő hatására az utolsó pillanatban mondják le a foglalást, ami – bár ők ezen nem gondolkodnak –, komoly veszteséget okoz a számunkra.”

A magyar népi hagyományok egyik meghatározó turisztikai létesítményében a másik komoly nehézség az, hogy a jelenlegi rendelet szerint egészen augusztus 15.-ig még vidéken sem lehet nagyobb rendezvényeket tartani, kivéve az esküvőket, családi rendezvényeket és a halotti torokat. Igaz az esküvők, családi rendezvények közül többet is újra foglaltak, de miközben ezek egy része az Új Tanyacsárdában kerül megrendezésre, a csodás füves terület, a diófák árnyéka mellett a legnagyobb vonzerőt je

lentő lovas programokra most nem kerülhet sor, mert elmaradnak a szervezett hazai és külföldi csoportok.

Az Új Tanyacsárda lovas ágazatában 100 lovunk és több, mint húsz fős személyzet biztosítja az autentikus pusztai élményeket. Ez olyan magas költségekkel jár, ami nagyon komoly terhet jelent a számunkra egy olyan időszakban, amikor a kiadásokhoz nem társulnak bevételek. Természetesen mi is igénybe vettük a kormány által nyújtott támogatásokat, de nagyon reménykedünk abban, hogy a szezon is megfelelő eredményeket hoz ahhoz, hogy a bevételeink fedezetet biztosítsanak arra, hogy a szokásokhoz híven – még ha a megszokottnál szerényebb módon is –, legyen tartalékunk a leggyengébb időszaknak számító téli időszakra, a kitelelésre” – mondja Garaczi János, aki szerint az, hogy csak az Öreg Csárda tart nyitva, a kezdetekre is emlékezteti a csapatot, amely akkor nem gondolta, hogy négy évtized múlva olyan sikeresek lesznek, amelynek most, az újrakezdéssel, a megismétlése a cél.