Tervezzük együtt a kikapcsolódást Szegeden!

A Tisza és a Maros találkozásánál fekvő Szeged az ország harmadik legnagyobb városa, jelentősége azonban távolról sem csak méretében rejlik, hiszen az 1879-es árvíz után teljes egészében újjászületett, a trianoni döntést követően pedig az Alföld legjelentősebb városává vált megyeszékhely az elmúlt években igen csábító belföldi célponttá vált. Leginkább színes kulturális kínálat, nyüzsgő egyetemi élet és páratlan épített örökség jellemzi.

Amit csak itt láthat

A nagy árvíz szinte teljesen elpusztította Szegedet, a katasztrófa után azonban gondos tervezéssel, mérnöki rajzasztalon született újjá az egész város. A 19–20. század fordulóján egymással versengő építészeti stílusok mindegyike megjelent itt, és különbözőségük ellenére egyedülállóan harmonikus összképet teremtettek. A Kárász utca és a Klauzál tér értékőrző felújítását az európai építészeti közvélemény Europa Nostra-díjjal ismerte el 2004-ben. Ez a munka folytatódott a Kölcsey utca, a Dugonics tér és a Somogyi utca teljes körű felújításával. Így mostanra a belváros részben a nagy árvíz előttről származó épületei – a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala, a Kárász-ház, a Kiss Dávid-ház – és a 20. század első éveiben épült paloták, mint például az Ungár–Mayer-ház vagy Európa egyik legszebb szecessziós műemléke, a Reök-palota megújult környezetben pompáznak.

Szeged számos más szecessziós épülettel is büszkélkedhet, a Deutsch-palota, a Gróf-palota, a Református-palota és a Móricz-ház jól mutatják e különleges stílus követőinek törekvéseit a funkció és az esztétikus megjelenés összehangolására. Ipartörténeti különlegesség a Szent István téri víztorony, amely 1904-ben, teljes egészében vasbetonból készült, és máig szolgálja eredeti funkcióját. A szépen felújított torony belsejében a szikvízkészítés eszközeit bemutató látványos kiállítás tekinthető meg, tetejéről pedig feltárul a város látképe. A Széchenyi térnek és környékének elegáns hangulatot adnak az azonos párkánymagasságú eklektikus bérpaloták, a mozgalmas neobarokk városháza és a Szegedi Nemzeti Színház épülete.

A szegedi dóm építésére a nagy árvíz után tettek fogadalmat Szeged lakói, ezért fogadalmi templomnak is nevezik. Eredeti terveit Schulek Frigyes készítette el, a kivitelezés Foerk Ernő módosításai alapján kezdődött meg 1913-ban. Az I. világháború miatt megtorpant építkezést csak 1923-ban folytatták, a dómot a Csanádi Egyházmegye alapításának 900. és a fogadalomtétel 50. évfordulóján, 1930-ban szentelték fel. A szegedi dóm 2016-tól új közösségi terekkel bővült. Többek között multifunkciós kiállítótér kapott helyet az altemplomban, és a templom nyugati tornya is látogatható. A dóm helyén álló korábbi Szent Demeter-templom maradványa, a Dömötör-torony a város legrégebbi építészeti emléke, ugyancsak látogatható.

A világ negyedik és Magyarország második legnagyobb zsinagógáját 1903-ban avatták fel, tervezője Baumhorn Lipót. Az új zsinagóga belsejét a román, a gótikus, a barokk stílus elemei mellett a szecessziós növénymotívumok teszik különlegessé.

Családi élmények télen-nyáron

A vadaspark – 44 hektáros területen – szinte egész napos programot kínál a város szélén. Az állatokat földrészek szerint csoportosították, és az ott dolgozók arra törekednek, hogy minden állatfajnak nagy kiterjedésű kifutót, természetes körülményeket biztosítsanak. Számos ritka fajjal is büszkélkedhet az állatkert, amit máshol nem találunk meg, mint például a hópárduc, karmosmajom, sörényes hangyász, de láthatunk itt nagyobb testű kedvenceket is: zsiráfokat, elefántokat, oroszlánokat.

A fürdőzés kedvelőinek nagyszerű kikapcsolódási lehetőség, és a családok számára is ideális körülményeket biztosít a kiskundorozsmai Sziksósfürdő strand és kemping, területén szikes fürdőtó, gyermekmedencék és csónakázótó várja a vendégeket.

Szeged ezernyi élményt kínál az aktív turizmus szerelmeseinek is. Kipróbálhatja a kajakozást vagy a sárkányhajózást a Tiszán, a kényelmesebbek sétahajózás során nézhetik meg a Maros-torkolatot és a Boszorkányszigetet. Kerékpárral is könnyen bejárható az egész város, és a környékbeli látnivalókhoz is kiépített kerékpárút vezet. A Füvészkert is megér egy kis kerekezést, hiszen több mint 90 éves botanikai gyűjteményt csodálhatunk meg Újszegeden, benne Közép-Európa legnagyobb szabadföldi indiai lótuszállományával. Az Erzsébet-liget nemrég befejeződött felújítása révén új szabadidős lehetőségek váltak elérhetővé a városlakók és a Szegedre látogató vendégek számára. Szabadtéri edzőtermek, sportpályák, korszerű futópálya várja a sport kedvelőit.

Gasztrokalandozások a városban

Kirándulásunk során biztosan nem hagyhatjuk ki a kulináris élvezeteket: a szegedi halászlét vagy a szegedi gulyást, melyek elengedhetetlen kelléke a fűszerpaprika. Változatos formában kóstolhatjuk ezeket az ételeket, akár egy hagyományos halászcsárdában, mint a Kiskőrössy vagy az Öreg Kőrössy Halászcsárda, vagy újragondolva, a mai kor ízléséhez igazítva egy új hullámos étteremben, mint a Tiszavirág étterem vagy a Szálka Loft Dining Halászcsárda. Az utóbbi években kiváló, trendi kávézók nyíltak Szegeden, ahol alternatív kávékészítési eljárásokat próbálhatunk ki, és izgalmas új ízvilágokat tapasztalhatunk meg. A legtöbb helyen kézműves süteményeket is kóstolhatunk a kávékülönlegességek mellé. A Kék Elefánt a Klauzál térről nyíló családias hangulatú kávézó, melynek széles filterkávé-választéka van. A Hét Kávézóban a finom olasz pörkölésű kávék mellett japán és kínai teákat is ihatunk. Az A2 Gastro Cafféban a kávéélmény mellett lehetőségünk van akár ebédelni is. A belvárosban sétálva kihagyhatatlan a Rudi & Fickó finomság-előállító műhelye, ahol igazi péksütemény-különlegességeket kóstolhatunk.

Szegedet méltán nevezhetnénk a cukrászdák városának is, hisz jártunkban-keltünkben folyamatosan ki vagyunk téve a csábításnak. A hagyományosabb cukrásztermékek kedvelőinek a fogadalmi templom szomszédságában található Dóm cukrászdát ajánljuk, vagy a Klauzál téri Virág cukrászdát. Ugyanitt akár elleshetjük a réteskészítés tudományát is a Hatos Rétes látványpékségében. A cukrászdák között is megjelenik az új hullámos vonal, ilyen például a Sugar & Candy vagy a Süti nem Süti.

Fesztiválozz idén Szegeden!

Idén sem maradunk programok, fesztiválok nélkül Szegeden. Az augusztus 20-ai hosszú hétvégén újra benépesül Szeged belvárosa. Kulturális programokkal, koncertekkel, gasztronómiai különlegességekkel, tűzijátékkal ünnepeljük az államalapítás napját.

Ugyanezen a hétvégén egy fergeteges retropartin is részt vehetünk, a népszerű DeJaVu Fesztiválon. A fesztiválhangulatot a 80-as, 90-es évek kultikus magyar és külföldi zenekarai fogják megteremteni. Még fel sem ocsúdunk az egyik zenei programból, már kezdődik is a nyár legígéretesebb magyar zenei fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). A város legszebb panorámáját nyújtó Partfürdő ad otthont a magyar zenei élet legismertebb együtteseit felvonultató rendezvénynek. Néhány név a külföldi előadók közül: John Newman, Jason Derulo, Rudimental, Dub Fx.

A nyár utolsó napjaiban, a Szegedi Vadaspark kedvelőinek nagy örömére, újabb lakót üdvözölhetünk a város állatkertjében. Az Orrszarvú Ház átadása egy újabb jeles esemény lesz a vadaspark életében.

  • Szeptember 4–6. között újra óriásbográcsban főzik a szegedi halászlét a XXIV. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. A szegedi halászléről szól itt minden, s ezzel együtt a szögediségről, hagyományos gasztronómiai és kulturális értékeinkről.
  • A város egyik legújabb rendezvénye a Szegedi Repülőnapok & Légiparádé, a SZIA szeptember 11–13. között kerül megrendezésre. Több nemzetközi sztárt is meghívtak, hogy bemutatóikkal elkápráztassák a közönséget.
  • Szeptember harmadik hetében, immár tizedik alkalommal népesül be a Dóm tér az ország legjobb borászaival. A tér nyújtotta bensőséges hangulat kiváló alapot nyújt az őszbe nyúló szegedi nyár egyik legkedveltebb rendezvényének, a Bortérnek.
  • Két nagyszabású nemzetközi kajak-kenu eseménynek is otthont ad Szeged ebben az évben: szeptember 18–20. között az olimpiai reménységek mérettetnek meg, majd szeptember 24–28. között a Nem Olimpiai Számok Világbajnokságát rendezik meg a Maty-éren.

www.szegedvaros.hu