Trónra kerülésének 60. évfordulóját ünnepelte II. Erzsébet

 A 86 esztendős II. Erzsébet királynő, aki 1952. február 6. – édesapja, VI. György király halálának napja – óta áll uralkodóként a monarchia élén, a brit parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban beszélt a törvényhozás két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza tagjai, valamint a kormány és a brit közélet vezető személyiségei előtt.

    Az évfordulós ünnepi események már februárban megkezdődtek, de a keddi uralkodói beszéd az egész éven át tartó rendezvénysorozat egyik kiemelkedő mozzanata volt.

    II. Erzsébet a negyvenedik uralkodó az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázadot töltött ezen a trónon. Egyúttal – Viktória királynő után – a második, aki több mint hatvan éve áll a monarchia élén.

    A királynő derűs hangvételű, a több száz fős hallgatóság által többször is nevetéssel és tapssal fogadott beszédében maga is egyenes utalásokat tett a trónon töltött hosszú évtizedekre, felidézve, hogy  eddig tizenkét miniszterelnöke volt, és trónra lépése óta több mint 3500 törvényt szentesített aláírásával.

    Az uralkodó kiemelte férje, a 91 esztendős Fülöp edinburghi herceg szerepét, aki – szavai szerint – “folyamatosan erőt és útmutatást” nyújtott neki az elmúlt hat évtizedben.

    Rövid beszéde végén II. Erzsébet királynő kijelentette: családja támogatásával újból elkötelezi magát országa és népei szolgálata mellett “most és a következő évekre egyaránt”.

    E kijelentés rendkívüli jelentőségét az adja, hogy az idős uralkodó ezzel gyakorlatilag kizárta távozását a trónról, eloszlatva egyben az ezzel kapcsolatos, időről időre felmerülő találgatásokat.

    Az uralkodó távozásának lehetősége legutóbb az BBC egyik sztárriportere, Andrew Marr által a királynőről írt, nemrég megjelent életrajzi könyvben került szóba. Marr szerint jóllehet II. Erzsébet királynő hivatalosan mindig is tabuként kezelte annak lehetőségét, hogy még életében átadja a trónt utódjának, a kérdés azonban már “felmerült”. A szerzőnek nyilatkozó egyik udvari bennfentes elmondta, hogy nem zárná ki ezt a lehetőséget. “Ha (a királynő) egy bizonyos ponton túl már nagyon idősnek érzi magát és nagyon elfáradt, (a trónátadás) ésszerű gondolattá válhat” – idézte forrását a brit újságíró.

    Az uralkodó elsőszülött fia, a 64 esztendős Károly trónörökös máris rekorder az angol-brit monarchia történetében a trón várományosaként eltöltött idő hosszát tekintve. Károly herceg tavaly április 20-án döntötte meg azt a rekordot, amelyet addig ükapja, VII. Eduárd – Viktória királynő fia – tartott 59 évvel, két hónappal és 13 nappal.

    A Westminster Hallban elmondott keddi uralkodói beszéd után, az évforduló alkalmából színpompás, festett üvegablakot avattak fel a királynő tiszteletére. Az 1500 üvegmozaik-darabból álló alkotás elkészítésének költségét a Lordok Háza és az alsóház tagjai fizették.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Trónra kerülésének 60. évfordulóját ünnepelte II. Erzsébet" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*