Tunézia a merénylet után

 A 38 külföldi turista életét követelő merénylet után a tunéziai kormány azonnal döntött az üdülőhelyek biztonságát rendkívüli mértékben megerősítő intézkedésekről. Ennek eredményeként jelenleg több mint 1600 felfegyverzett rendőr teljesít szolgálatot csak a tengerparton, az idegenforgalmi látványosságoknál, illetve a városokban pedig további 18 ezer – közölte Leith Ben Zakour, Tunézia Nemzeti Idegenforgalmi Hivatalának budapesti képviselője. Fontos kiemelni, hogy a rendőrök nagyon barátságosak, és a tapasztalat szerint megnyugtatólag hatnak a turistákra. Emellett a határellenőrzést is jelentősen megszigorították.

Számos intézkedésre került sor az idegenforgalmi szolgáltatók helyzetének könnyítése érdekében is. A szállodák például átmenetileg elhalaszthatják adóhatósági befizetéseiket, de egyéb pénzügyi jellegű segítséget is kaphatnak. Az ugyancsak nehéz helyzetbe került utazásszervezőknek úgy próbál segíteni a tunéziai kormány, hogy 50-80 százalékos foglaltságú chartereik esetében kifizeti az üres helyeket; ezt a támogatást október végéig meghosszabbították.

Nagyon sokat jelentenek a tunéziai turizmusnak a külföld, valamint a lakosság szolidáris megnyilvánulásai. Nagy-Britannia, Franciaország és Németország belügyminiszterei látogatást tettek az országban, az Európai Unió más tagállamai és az USA feltétlen támogatásukról biztosították Tunéziát. A merénylet idején a tunéziai üdülőhelyeken tartózkodó angol vendégek (a legtöbb áldozat brit volt) üdülőhelyükön maradtak, az értük küldött hat gépből négy üresen tért vissza Nagy-Britanniába. A lakosság hozzáállása is példa értékű. Július 3-án Tuniszban ezer fős vacsorát rendeztek az utcán muzulmán, zsidó és keresztény vezetők és sok turista részvételével, azóta sokan a tengerparton vacsoráznak, demonstrálva, hogy nem félnek az újabb támadásoktól.

A merénylet a hazai utazásszervezők közül leginkább a Kartago Tours-ot, a Taurus Reisent és a Sun & Fun Holidays utazási irodát érintette, mindhárom iroda vezetője részt vett a sajtótájékoztatón. A Kartago Toursnak 550, a Taurus Reisennek mintegy 350, a Sun & Funnak 160 utasa nyaralt Tunéziában június 26-án. Közülük 15-en tértek haza idő előtt.

Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője elmondta: a merénylet előtt heti öt charterjárat közlekedett Tunéziába, ez heti kettőre csökkent, a keddi, illetve pénteki gépeket a Kartago Tours, valamint a Taurus Reisen üzemelteti. Az érdeklődés az előszezonban kétszeresére nőtt a tunéziai utak iránt, a július pedig az előző években végig teltházas volt, most sajnos csak félházzal repülnek a gépek. Az utazásszervezők engedményeket kapnak a tunéziai szolgáltatóktól, ezért az utasok is olcsóbban jutnak hozzá az utakhoz.

Mivel a Külügyminisztérium nem változtatott Tunézia biztonsági besorolásán, az utazásszervezőknek nem volt kötelességük visszafizetni a részvételi díjakat, ettől függetlenül ezt, illetve az átfoglalást mindenkinek felajánlották. A Kartago Toursnál 50-60 százalék lehet (mivel sokan kivárnak, pontos összesítésre még nem volt lehetőség) azoknak az utasoknak az aránya, akik átfoglaltak főleg török- vagy görögországi, hasonlóan charteres, all inclusive utakra. Egyiptomba nem szívesen foglalnak át az utasok. A visszafizetést kérők aránya 10 százalék alatt lehet.

Haythem Jamel, a Taurus Reisen ügyvezetője elmondta: öt utasuk tért haza idő előtt, a Kartago Tours segítségével. A szolgáltatóktól egyébként 10 százalék körüli engedményeket kapnak. Az iroda utasainak mintegy fele foglalt át törökországi, bulgáriai, görögországi szolgáltatásokra.

Tolga Deniz Sariyüce, a Sun & Fun Holidays ügyvezetője pedig többek közt arról számolt be, hogy egyetlen utasuk sem akart hazatérni Tunéziából, szerencsére nem tört ki pánik a körükben.

Legyél az első hozzászóló "Tunézia a merénylet után" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*