Turisztikai tervek, remények 2021-re

A Covid járvány hatására tragikus évet zárt a turizmus 2020-ban, miközben a pandémia továbbra is érezteti negatív hatásait. Az Utazó ebben a helyzetben kérdezte meg a turizmus meghatározó szereplőit arról, mivel számolnak, mivel terveznek 2021-re. Ezúttal a válaszadó Sárvári Krisztina szállodaigazgató, aki a rendezvénypiac átalakulásával számol.

Sárvári Krisztina szállodaigazgató

– Mit terveznek, mit várnak 2021-től?

– 2021. év csak jobb lehet mint az előző év volt. Persze nagyon sok múlik azon ,hogy a jelenlegi korlátozások meddig tartanak. A január, februári időszak a mi szállodáink az Oxigén Family Hotel, a Duna Relax Hotel és a Tündérkert Hotel Noszvaj szempontjából egyébként általában az év gyengébb időszakának számít. Ugyanakkor bízunk abban, hogy a nyár idén is erős lesz.

Ugyanakkor a rendezvények újraindulása még nagyon kétséges és ezen a piacon jelentős változásra, átrendeződésre számítok. Mindenesetre a 2021-es terveink a kifejezetten sikeresnek számító 2019. évi szinten készültek, miközben számos elemző még ennél is optimistábban, telt házas üdülőhelyeket, szállodákat és repülőjáratokat vizionál az idei év második felére.

– Mikorra várja, hogy a belföldi utazás újraindul Magyarországon?
Reményeim szerint március közepén, legkésőbb az húsvéti időszakban újra indulhat a belföldi turizmus.

– Mikorra várja a külföldi turisták magyarországi megjelenését, a budapesti turizmus újraindulását?

– Nyár elején már számíthatunk kisebb létszámban külföldi turistákra Budapesten és az egész országban. Teljes visszarendeződést csak 2022-re várok a beutazó piacon. Kérdés, hogy a távolabbi desztinációkról mikor érkeznek újra vendégek.

– Felújítások, programok és ajánlatok kapcsán mivel készülnek a belföldi turizmus újraindulására?

– A kényszerű üzemszünet alatt kisebb – nagyobb karbantartási, felújítási munkákat végeztünk. Emellett újragondoljuk és finomhangoljuk  márkáinkat, bővítjük a személyre szabott szolgáltatásokat, újakat dolgozunk ki, mert ebben látjuk a jövőbeni fejlődés lehetőségét!

– Ön szerint az utazási szolgáltatók elvárnak-e friss PCR tesztet, vagy oltási igazolást az ügyfeleiktől, vendégeiktől?

– A jelenlegi jelzések alapján úgy gondolom, hogy a turizmus, rendezvények számos területén kötelező lesz az oltás megtörténtének igazolása és ennek hiányában a negatív teszt megléte. Ezért hosszútávon a sokat utazóknak – a saját biztonságuk érdekében is -, mindenképpen érdemes lesz beoltani magukat.

É. M. Z.