Új berlini repülőtér: nyártól próbaüzem

Július 1-jétől naponta már néhány járatot indítanak és fogadnak majd a berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi repülőtéren (BER) – jelentette be a beruházást irányító állami társaság, tájékoztatott az MTI. Az egyelőre még bizonytalan, hogy a légikikötő mikor kezd teljes kapacitással üzemelni.

2013-ban minden korábbinál több utas fordult meg a jelenleg működő két berlini nemzetközi repülőtéren, a Schönefelden és Tegelen. A reptereket üzemeltető társaság friss, januárban összesített adatai szerint 2013-ban 26,3 millió volt az utasok száma, ami 4,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Berlinben, a város gyorsan növekvő turisztikai népszerűsége miatt sürgős a repülőtéri kapacitás bővítése. A személyforgalom 2005 óta megduplázódott, csak tavaly egymillióval nőtt. A repülőterek túlterheltek, Tegelen például 2013-ban 19,6 milliós utasforgalmat bonyolítottak le, pedig a hetvenes években épült légikikötőt évi 8 millió utas fogadására tervezték.

A Willy Brandt-repülőteret 2006-ban kezdték építeni, a forgalom megindítását pedig eredetileg 2011 novemberére tervezték. A késedelmet elsősorban az okozza, hogy újra kellett tervezni és át kell építeni az automatikus tűzvédelmi berendezést a hatszintes, 280 ezer négyzetméteres terminálon. A tervezési és kivitelezési gondok miatt a költségek az első költségvetésben szereplő 2,4 milliárd euróról 4,5 milliárd euróra emelkedtek.

Legyél az első hozzászóló "Új berlini repülőtér: nyártól próbaüzem" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*