Új-Zélandot továbbra is Sárdi Rezső képviseli

A tiszteletbeli konzuli meghosszabbítást igazoló megbízólevelet Taha Macpherson az új-zélandi Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője adta át Sárdi Rezsőnek

Az új-zélandi Kereskedelmi és Külügyminisztérium államtitkára, Chris Seed  megerősítette Sárdi Rezsőt tiszteletbeli konzuli tisztségében Magyarország teljes területén. Az ismert turisztikai és gazdasági szakembernek 18 éves  mandátumát hosszabbították meg,  így továbbra is képviseli a szigetországot hazánkban.

Sárdi Rezső komoly szerepet tölt be az új-zélandi kormány külpolitikai és kereskedelmi kapcsolataiban azzal, hogy erősíti Új-Zéland hírét Magyarországon a turisztikai, kulturális és oktatási kérdésekben. Megbízatása alatt számos magas rangú küldöttség járt Magyarországon. Megszületett a megállapodás a két ország között a „Working Holiday” vízum bevezetéséről, amelynek segítségével 2013-óta évente száz magyar fiatal utazhatott Új-Zélandra egyéves vízummal. A vízummal Új-Zélandon munkát vállalhatnak, tanulhatnak és felfedezhetik az ország szépségeit. 2022-ben ismét száz magyar fiatal látogat majd Új-Zélandra a megállapodás keretében.

Az eddig elért sikerekre visszatekintve Sárdi Rezső elégedettségének adott hangot és elmondta, hogy a kapcsolatok erősítésében nélkülözhetetlen szerepet játszott Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, más szerveinek segítő útmutatása és hatékony munkavégzése. Különös fontossággal bír, hogy a tiszteletbeli konzulok fő feladata a Magyarországra érkező, küldő ország állampolgárai jogainak védelme és szükség esetén segítségnyújtás a hazánkba érkező turistáknak. A Magyarországról Új-Zélandra kiutazókat utazási és a vízummal kapcsolatos tájékoztatással látják el. A két ország között vízummentesség van érvényben a turistaként kiutazók esetében. Azonban mindenkinek regisztrálni kell a kiutazás megelőzően az úgynevezett NZeTA rendszerben.

A nemzetközi kapcsolatokban felértékelődött az állampolgárok és jogi személyek érdekeinek védelmét biztosító konzuli kapcsolatok jelentősége. A tiszteletbeli konzul elmondta: „Számtalan okból kerülhet bajba valaki egy idegen országban. Megbetegedhet, elveszítheti az okmányait, vagy akár bűncselekmény áldozatává is válhat. A nemzetközi terrorizmus szomorú aktualitást ad annak a kérdésnek, hová fordulhatunk, honnan kaphatunk segítséget külföldön. Ezek mellett fontos, hogy az Új-Zélandra utazó, ott munkát vállalni vagy tanulni kívánó magyar állampolgárok a konzulátus segítségét vehetik igénybe, amennyiben okmányok  hitelesítésére van szükség (például erkölcsi bizonyítványok, képesítést igazoló okiratok és más hivatalos dokumentumok). A tiszteletbeli konzulok különösen fontos szerepet töltenek be.

A tiszteletbeli konzuli meghosszabbítást igazoló megbízólevelet Taha Macpherson, az új-zélandi Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője adta át Sárdi Rezsőnek, budapesti tartózkodása alkalmával. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Dr. Jakab Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma  ázsiai és óceániai főosztályának igazgatója és Brian Hewson  Új-Zéland bécsi nagykövete.