Újra régi pompájában ragyog a majki Kamalduli Remeteség kolostora

A látogatókat nem csak újjávarázsolt külsővel, de új kiállítással is fogadják. A vendégek közelebbről megismerkedhetnek a remeték történetével, mindennapi életükkel. De betekintést nyerhetnek abba az időszakba is, amikor az Esterházy család vadászkastélyként használta a rezidenciát.

A barokk épület tizenhét cellaházból, a templomtoronyból és a fent említett kolostorból áll. A rend 1733-ban vetette meg itt a lábát, ekkor adományozta egy földesúr nekik ezt a földterületet. A kamalduli rendet Romuald lombardiai herceg alapította több, mint 1000 évvel ezelőtt Itáliában. A remeték tagjainak fő célja a lelki tökéletesség elérése volt, azért vállalták a magányt és az elszigeteltséget, hogy tökéletesen elmélyülhessenek gondolataikban. Csuhájuk fehér volt, elől és hátul kötényrésszel, melyet a derekukon barátzsinór kapcsolt össze. Fejük tetejét leborotválták, egyedül a tarkójukon hagyták meg, szakállukat pedig hosszúra növesztették. Némaságukat egyedül december 28. és január 2. között függeszthették fel, egyéb esetben még egymással sem társaloghattak. A szigorú szabályok még ott is megmutatkoztak, hogy egyedül az előbb említett periódusban gyűlhettek össze a refektóriumban, más alkalmakkor még cellaházuk telkének elhagyásához is külön engedélyt kellett kérniük

A komplexum vadászkastély funkciót látott el az 1800-as évek első harmadától. Úgy alakították ki, hogy az Esterházy család minden igényét kielégítse. A remetelakokban ekkor cselédek laktak. Ekkor különösen nagy gondot fordítottak a terület parkosítására, az ebből a korból származó négyszögletes kávájú kút még ma is látható. A rezidencia egészen a második világháborúig a család téli lakhelyeként szolgált.

A komplexum látogatói megtekinthetik A hallgatás ereje című kiállítást, és végigsétálhatnak a gyönyörű bútorokkal díszített barokk termekben is, így teljes képet kaphatnak a kolostor életéről, az itt élt emberek szokásairól. A fejlesztések azonban még nem értek véget, az eddigi rekonstrukciót végző Forster Központ újabb uniós támogatásból a cellaházakat, azok környékét, a templomtornyot, a kertet és az abban álló grottakápolnát is fel szeretné újítani. 

fotók: majk.hu

Legyél az első hozzászóló "Újra régi pompájában ragyog a majki Kamalduli Remeteség kolostora" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*