A tibeti rend és stabilitás fenntartását sürgette Peking

 Az utóbbi időben “a dalai láma csoportja hiábavaló törekvésekkel folyamatosan igyekszik incidenseket előidézni” Tibetben és a tibetiek lakta négy tartományban – állította Csia egy regionális fejlesztési tanácsozáson, és utasította a helyi hatóságokat, hogy határozottan vegyék elejét “azoknak a konspiratív cselekményeknek, amelyekkel a tibeti területeken bizonytalanságot akarnak előidézni”.

    Csia arra buzdította a helyi vezetőket, hogy keressék fel a lakosokat,  ébresszenek bennük bizalmat, és érjék el náluk, hogy támogassák a pártot és a kormányt. Hozzátette: “a hazájukat szerető szerzeteseknek több lehetőséget kell adni, a kolostorokat és lakóikat jobban be kell vonni a közszolgáltatásokba”.

    A népfront főtitkára hangoztatta, hogy fenn kell tartani a gazdaság növekedését a tibeti autonóm területen és a négy érintett tartományban. Emlékeztetett arra, hogy az idén tartják meg a Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusát, s felszólította a hatóságokat, hogy “végezzék jól a munkájukat”, úgy érjenek el haladást, hogy közben fenntartják a stabilitást.

    Az éves ülésszakát szombaton megkezdő népfront főtitkára aláhúzta: Tibetnek és a tibetiek lakta területeknek a párt és az ország számára kiemelt jelentősége van. Mint mondta, az ötéves terv Tibetre vonatkozó feladatait végre kell hajtani, a Szecsuan, Jünnan (Yunnan), Csinghaj (Qinghai) és Kanszu (Gansu) tartományokra vonatkozó akciótervet gyors ütemben teljesíteni kell.

    A cél – jegyezte meg Csia -, a helyi gazdálkodók, pásztorok életkörülményeinek javítása különösen is a lakhatás, az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás és a társadalombiztosítás területén. Kiemelte, hogy a központi kormány minden, a térség fejlesztésével kapcsolatos politikai intézkedését megfelelő módon kell érvényesíteni a gyakorlatban.

    Más jelentések szerint Tibet első számú vezetője, Csen Csuan-kuo (Chen Quanguo) ezekben a napokban – a közérdekre és a nemzetbiztonságra hivatkozva – utasítást adott az internet és a mobiltelefonok szigorúbb ellenőrzésére, a különböző tisztségviselőktől pedig nagyobb éberséget kért. Lhászában és más tibeti területeken már korábban szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak egyrészt a közelgő népfronti és parlamenti ülésszak, másrészt az 1959-es tibeti felkelés leverésének márciusi évfordulója miatt.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "A tibeti rend és stabilitás fenntartását sürgette Peking" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*