Az USA Európája: Boston, ahol sétálni jó

Bostonban, az Old State House erkélyéről olvasták fel először nyilvánosan a Függetlenségi nyilatkozatot1713-ban épült az Old State House (a legkisebb épület), melynek erkélyéről a Függetlenségi nyilatkozatot először olvasták fel nyilvánosan Bostonban; Fotók: ©2017 Greater Boston Convention & Visitors Bureau

Az USA legrégebbi városa, Boston tökéletes hely azoknak, akik szeretik Amerikát, de nem rajonganak a zsúfolt metropoliszért és a semmi földjén épült, járda nélküli amerikai nagyvárosokért.

European flair – európai hangulat, érzésvilág. Ez jellemzi a legeurópaibbnak tartott amerikai város, a 400 éves Boston hangulatát. A patrióták által az USA szülőföldjének tartott Boston a 13 észak-amerikai gyarmat és Nagy-Britannia között 1775-ben kirobbant, az Amerikai Egyesült Államok megalakulásához vezető amerikai függetlenségi háború szülőföldje. A harcok közvetlen előzménye az 1773. december 16-i bostoni teadélután, a Boston Tea Party volt (amely a mai konzervatív és libertariánus politikai mozgalom névadójául is szolgál), amikor a bostoni polgárok, a teát sújtó vámok elleni tiltakozásul, a tengerbe szórták a Brit Kelet-indiai Társaság három hajójának teaszállítmányát. A legendás helyszínt ma is megtekinthetjük, ahol az egyik hajót bejárva emlékezhetünk a dicső eseményre.

Bostok Skyline

Boston Skyline

A jeles esemény meghatározó alakjának számító Samuel Adams nevét a hálás utókor ma is gyakran emlegeti. Igaz, többségében másfajta összefüggésben, ami jól mutatja a világ változását. Az 1984-ben piacra lépett Boston Beer Company ugyanis az USA alapító atyja előtt tisztelegve nevezte el a mára rendkívül népszerűvé vált sörét Samuel Adamsnek. Amit az USA-ban megszokott módon, rövidítve, Sam Adamsként rendel az, aki az a light sörök hazájában egy tisztességesebb, az európai ízléshez közelítő söritalra megszomjazott.

Az USA történelmének meghatározó eseménye előtt persze magasztosabb módon is tiszteleg az utókor. A gyalog is bejárható Szabadság útja, a Freedom Trail (Szabadság ösvénye) állomásait szemlélve a függetlenségi háború kirobbanásának bostoni helyszíneit ismerhetjük meg. Közte az Old State House elegáns épületét, ahol először olvasták fel a Függetlenségi nyilatkozatot.

A Massachusetts állam fővárosának számító Boston különleges aurájának fontos alkotóeleme, hogy egyetemi város. Nem is akármilyen: a friss szemléletet, tudást hozó fiatalok olyan neves intézmények közül választhatnak, mint a legendás Harvard, a technológiai fejlődés élharcosának számító Massachusetts Institute of Technology (MIT), a jazz-zenészek fellegvárának tekintett Berklee College of Music, valamint a vendéglátás, menedzsmentképzés terén is nemzetközi hírnevet szerzett Boston University.

Amerika legelső egyeteme: a Harvard Egyetem

Amerika legelső (1636 óta!) egyeteme: a Harvard Egyetem

Az Atlanti-óceán partján fekvő város múltja, szellemi élete, a régi és az új szerencsés ötvözete is hozzájárul ahhoz, hogy bostoninak lenni rangot jelent az USA-ban. Az Egyesült Államok városaitól abban is különbözik, hogy akár még a külvárosból érkezve is mindent láthatunk, bejárhatunk a jól szervezett tömegközlekedéssel és gyalog, autó nélkül. Itt még a felhőkarcolók között járva sem érezzük magunkat elárvultnak, miközben a viktoriánus Amerikát idéző patríciusnegyed kockaköves utcáin, a Louisburg Square bájos házait szemlélve a Freedom Trail után, egy másik időutazás részeseinek érezhetjük magunkat.

A történelmi sétálóutca: az Acorn Street

A történelmi sétálóutca: az Acorn Street, a Beacon Hill környékén

A sétánál tartva, mindenképp érdemes időt szánni arra, hogy az USA legrégebbi parkjának számító Boston Common és a vele egybefonódó Boston Public Garden ápolt fáinak, virágainak, szobrainak, szökőkútjának megnyugtató látványát kiélvezzük.

Boston Common, a belvárosi Park és a State House

Boston Common, a belvárosi Park és a State House

Másfajta izgalmas látnivalókat kínál az USA nemzeti emlékei közé sorolt, a francia hugenotta Peter Faneuil által épített központi piac, a Faneuil Hall, és a mellé emelt Quincy Market, amely többórás nézelődést – és persze kóstolást – is megér.

Boston legrégibb, több mint 250 éves épülete, a Faneuil Hall

Boston legrégibb, több mint 250 éves épülete, a Faneuil Hall

Ha pedig a vízen is szeretnénk járni, itt az sem akadály: a második világháborús, DUKW kódnevű, kacsaorrú kétéltűek hű másaként épített Duck Boatsszal a város utcái után a Charles Riveren is tehetünk egy kört.

Érdemes a Duck Tour kétéltűivel megtekinteni a város nevezetességeit

Érdemes a Duck Tour kétéltűivel megtekinteni a város nevezetességeit a szárazföldön és a vízen is egyaránt

A gyermekes családok számára pedig a hajó hátuljára ültetett, hatalmas műanyag hattyú látványa miatt is népszerű, 1877 óta jegyzett Swan Boats ígér feledhetetlen pillanatokat a Public Garden vizén. Utána pedig irány a gyerekeknek a kreativitás és az interaktivitás élményét egyszerre kínáló Boston Childrens Museum.

Boston a kultúra kapcsán is széles, egyben nívós kínálattal rendelkezik: a Bostoni Filharmonikusoktól – akik a világ minden táján örömmel látott vendégek –, a kis Broadwaynek is nevezett Theater District színházain át a tudás és szépség templomainak számító kiállítótermekig, múzeumokig. Közéjük tartozik a legendás elnöknek emléket állító John F. Kennedy Presidential Library and Museum, a Museum of Science, amely 700 interaktív kiállítási tárggyal várja a tudományok iránt fogékony vendégeket, az MIT Museum, a Harvard Art Museum, a Museum of Fine Arts, a The Sports Museum és a New England Aquarium, ahol a cápák, teknősök, barrakudák mellett afrikai pingvinekkel is találkozhatunk.

A különc hölgy múzeuma

Boston egyik ékessége az Isabella Stewart Gardner Museum. A maga nemében páratlan gyűjtemény a különc, de a művészet terén rendkívül otthonosan mozgó névadó milliomos hölgyhöz kötődik, akinek egykori, a 15. századi velencei palotákra megszólalásig hasonló birodalmában ma 2500 csodálatos tárgyat, textíliát, bútort, ezüsttárgyat, kerámiát, valamint a fő ékességnek számító Manet-, Raffaello-, Tiziano-, Michelangelo-, Matisse-műveket tekinthetünk meg.

Az Isabella Stewart Gardner Múzeum páratlan gyűjteménnyel, remek programokkal, kiállításokkal és egy csodálatos udvarral várja a látogatókat

Az Isabella Stewart Gardner Múzeum páratlan gyűjteménnyel, remek programokkal, kiállításokkal és egy csodálatos udvarral várja a látogatókat

Boston-gasztro

Miközben a világban – és az USA-ban is – még nagyban hódítanak a hagyományos márkák által uralt gyorséttermek, Bostonban a fast food helyett már a fast casual food dívik. Lényege, hogy a kevésbé formális vendéglátóhelyeken a gyorséttermek tempóját a laza hangulatú vendéglátással ötvözik.

A fast casual helyek egyik sztárja: a Dig Inn

A fast casual helyek egyik sztárja: a Dig Inn

Itt a kiválasztott étel főeleme mellé szedhetünk magunknak köretet és salátát, amit aztán kötöttségektől mentesen, komfortosan fogyaszthatunk el. A fast casual helyek egyik sztárja a Dig Inn, amelynek a neve ugyan a belelapátolásra buzdít, de ahol azért érdemes lassan ízlelni a trendi és egészséges konyha ízeit.

Szende Péter

Szende Péter, a Boston University tanára

A gasztronómiai trendváltás másik – immáron az egész világon – érezhető eleme, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni 2001-es merényletet követő turizmus-visszaesés negatív hatásait több étterem is új gasztronómiai stratégiával igyekezett áthidalni. A magyar származású Szende Péter, a Boston University tanára szerint a korábban, megjelenésük és gasztronómiájuk okán, gyakran nem alaptalanul unalmasnak tartott szállodai éttermek sorsa ekkor vett fordulatot. Hogy a jelentős fix kiadással üzemelő éttermek ismét nyereséget hozzanak, volt, aki celeb séfet szerződtetett, míg mások egy-egy olyan sikeres éttermi koncepciót igyekeztek a hotelbe csalogatni, amelyek az utcáról érkező vendégek számára is vonzónak bizonyultak már valahol. Így aztán az európai jellegű északi városrész hangulatos olasz és más nemzetiségű hagyományos éttermei mellett Bostont is elérte a gasztroforradalom, amelynek beszélgetésünk idején az egyik legsikeresebb szereplője a perui, a japán és a kínai gasztronómiai koncepciót ötvöző Ruka Restobar.

Ruka Restobar, ahol nem csak az ízekre, hanem a látványra is nagy hangsúlyt fordítanak

Ruka Restobar, ahol nem csak az ízekre, hanem a látványra is nagy hangsúlyt fordítanak

Sztárokat látott hamburgerező

Boston gasztronómiai történetének ikonikus egysége Mr. Bartleys hamburgerezője, amelyet 1960-ban nyitott meg Joe és Joan Bartley. A házaspár receptje egyszerű volt: tökéletes hamburgert készítenek, ami az amerikai mindennapok alapfogása. Hogy ez mennyire sikerült nekik, azt nemcsak az mutatja, hogy az apró hamburgerezőbe ma is özönlenek a helyiek és a turisták, hanem az is, hogy a gazdagon bélelt buciért még olyan hírességek is ellátogattak, mint Johnny Cash, Jacqueline Onassis, Bob Dylan, Joan Baez, a mára már legendás amerikaifoci-edző, Bill Belichick, Al Pacino és Adam Sandler. Vagyis a hamburger él – csak nem mindegy, milyen.

Mr. Bartleys hamburgere

Mr. Bartleys hamburgerei nem véletlenül aratnak óriási sikert…

Ha pedig még kirándulni is marad kedvünk, a tengerpart és Boston környéke egyéb csodákat is tartogat az utazók számára. Autóval, busszal vagy hajóval is eljuthatunk a Bostonban élő szépszámú magyar közösség által a Boston Balatonjának nevezett Cape Code félszigetre, valamint a korábbi elnökök mellett a Bill Clinton és Obama család által is kedvelt Marthas Wineyardra. Na és a salemi boszorkányok legendáját megörökítő múzeum mellett az USA legrégebbi angolszász települése címmel is büszkélkedő Salembe.

Érsek M. Zoltán

Legyél az első hozzászóló "Az USA Európája: Boston, ahol sétálni jó" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*