Útlevél helyett arcfelismerő a Finnairnél

Ez még itt a jelenlegi útlevél ellenőrzés Helsinki repülőterénEz még itt a jelenlegi útlevél ellenőrzés Helsinki repülőterén

Ezentúl szinte már csak zsebre tett kézzel repülhetünk? A Finnair légitársaság jelenleg egy olyan technológiát tesztel, amely utasaikat mindössze  arcfelismeréssel vizsgálja át. A kezdeményezés célja, hogy hamarosan mindenféle papírdokumentumok nélkül lehessen repülni.

A Finnair és a Helsinki repülőtér üzemeltetője, a Finavia közösen vizsgálják az új, arcfelismeréses ellenőrzési módszer lehetőségeit. A tesztelésre 1000 Finnair törzsutast kértek fel, akik olyan App-et használnak a mobiljukon, amelynek segítségével egy szelfit küldenek át az arcukról a légitársaságnak. Ez a fotó bekerül a Finnair illetve a Finavia computer rendszerébe.

Ezen törzsutasok számára egy külön check-in pultot állítottak fel, ahol  már az arcfelismerési technológiát alkalmazzák. A pultban ülő munkatársnak csak egyeztetnie kell a képernyőn az utazási információkat, amelyet az arcfelismerő program továbbit a rendszerbe.

„Szeretnénk elérni, hogy a légi utazás még egyszerűbb legyen, mint eddig”  – mondja Heikki Koski, a Helsinki Repülőtér helyettes elnöknője.

A jövőben így hamarosan lehetségessé válik, hogy a Finnair utasok mindenféle úti dokumentumok felmutatása nélkül gépre szállhassanak. A Finavia egyébként már a tavalyi évben, saját munkatársain kezdte el az arcfelismerő program tesztelését, amely állítólag  „igen reményteljes eredményeket hozott”.

– kst –

Legyél az első hozzászóló "Útlevél helyett arcfelismerő a Finnairnél" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*