Vasárnapi reggeliebéd a boldog békeidők díszletei között

Ha az ember igazi gasztronómiai élményre vágyik, különösen a családdal elköltött vasárnapi brunch kapcsán, nem elégszik meg az ízletes falatokkal. Olyan helyszínt választ, ahol már önmagában is érdemes elidőzni. Ilyen hely a Corinthia Hotel Budapest, ahol már a külsőségek is sokat ígérőek.

Aki a budapesti nagykörúton jár, még a csúcsforgalom unalmában is napról napra rácsodálkozhat a Corinthia Hotel különleges eleganciájú homlokzatára, amely különösen az esti díszkivilágításban emelkedik ki méltóságteljesen a környezetéből. Az 1896-ban itt nyitott Grand Hotel Royal, egykoron az öreg kontinens legnagyobb szállodájaként várta vendégeit. Aztán az idő és a történelem vasfoga természetesen a mindig szállodaként üzemelő patináns épületen is nyomot hagyott.

Amelynek egykori báltermében 1915-ben nyílt meg a Royal Apollo Filmszínház, ami a szocializmus éveiben a korszellemnek megfelelően Vörös Csillag néven működött moziként. De a máltai Corinthia szállodacsoportnak köszönhetően mára ismét minden a régi. Sőt az eredeti külsejében pompázó, de belül teljesen megújult épületben ismét elegáns rendezvények helyszíne a bálterem, a két, oldalsó szárny közötti rész pedig már üveggel fedett átriumként teremt a korábbinál is otthonosabb hangulatot.

A baloldali, átriumos szárny ad otthont a Corinthia Brasserie & Atriumnak, amely egyben franciás belső terével és hangulatos átriumos részével a vasárnap büféebéd helyszínéül is szolgál. Amelynek vendégei ugyan ingyen parkolhatnak a szálloda hátsó felénél található Hársfa utcai parkolóban, de ha így tesznek, akkor is mindenképpen érdemes átsétálni a házon, hogy a Nagykörúti bejárat felől elénk táruló, a magasba vezető széles lépcsőnek is köszönhetően nagyvilági és egyben meleg hangulatú fogadótér látványát kiélvezzük. Egy ilyen alkalommal egyébként sem érdemes rohanni, már csak azért sem, mert a fejenként 10.500 forintért (6-12 éves kor között 50% kedvezmény, 0-6 éves korig ingyenes) korlátlanul választható fogások száma szinte végtelen, miközben a 12 és 16 óra között rendelkezésünkre álló idő sem kevés. Sőt, ha kedvünk van és a plusz kiadás is belefér, a különleges szépségű Royal Spa-ban, egy fürdőzéssel is összeköthetjük a brunchot.

Ami természetesen az elmaradhatatlan pezsgővel kezdődhet annak, aki nem autót vezetve indul hazafelé. Gond persze egy szál se, hiszen a sörök és borok mellett az alkoholmentes italok, valamint az alkoholos és alkoholmentes koktélok közül is bármit felszolgálnak a pincérek.

A Corinthia brunch különlegessége, hogy a változatosságra törekedve minden vasárnap más tematika jegyében zajlanak a vasárnapi reggeliebédek, amelyek közös nevezőjeként a kedvenc alapfogások változatlanok. Ottjártunkkor éppen a mexikói konyha remekeit sorakoztatták fel az elmaradhatatlan Chili Con Carnével, a csilis babbal és a különféle tortillákkal, valamint levesekkel. No meg az ebédhez ezúttal stílusában legjobban illő élő mexikói zenével.

Mellettük azonban a hagyományos finomságok is ott sorakoztak a büféasztal pultjain. A tökéletes reggeli alapanyagainak számító sonkák, felvágottak, sajtok és halak – lazac és füstölt halak -, mellett az ebéd szekcióban a különféle tészta és húsételek közül válogathatunk kedvünkre. A választékot színesítik az ázsiai részen feltálalt különféle szusik és kínai fogások. Mindeközben a barbecue részleg szakácsai sem tétlenkednek: a vendégek ízlésének megfelelően sütik a csirke mellett, a lazacot, a bélszínt és a hátszín steaket. A sütemény és fagylaltkínálat kedvence pedig az a frissen készített hatalmas palacsinta, amibe a fellelkesült édességbarátok többsége a fehér és fekete csokipasztillák mellé még lekvár, és csoki öntetet, valamint fagyit is kér.

Mivel egy vasárnapi brunch a családról is szól: természetesen a legkisebbek kedvencei – a klasszikus tészták, rántott húsok – mellett játszóház is várja a gyerekeket Roy-jal, az embernagyságú mókussal.

Érsek M. Zoltán