Willem-Alexander, a repülő holland király

Willem-Alexander, a repülő holland király; Fotó: NATASCHA LIBBERT / AFP - Getty ImagesWillem-Alexander, a repülő holland király; Fotó: NATASCHA LIBBERT / AFP - Getty Images

Lehullott a titok leple: Hollandia jelenlegi királya – ahogy azt egy holland újságnak nyilatkozta – 21 éven át már eddig is havonta kétszer másodpilótaként repült úgy, hogy eközben az utasoknak halvány fogalmuk sem volt róla, ki is ül elől a cockpit-ben.

A fotó a király 50. születésnapja alkalmából készült az otthonukban; Fotó: RVD / Frank van Beek

A fotó a király 50. születésnapja alkalmából készült az otthonukban; Fotó: RVD / Frank van Beek

Aztán 2013-ban is hiába lépett trónra, másodpilótai tevékenységét esze ágában sem volt feladni.

„Repülni egyszerűen fantasztikus” – adja vissza a király szavait szó szerint a holland De Telegraaf.

Továbbra is folytatja másik szerepét, mint másodpilóta, de az elkövetkezendő hónapokban újabb tanulásra adta a fejét: meg akarja tanulni a Boeing 737-esek vezetését is.

Még mielőtt megkoronázták volna, már jóval előtte is lehetett fű alatt hallani, hogy „vendégpilótaként” néha ide-oda szokott repkedni, mert meg akarja szerezni a pilóta jogosítványt.

Amit persze nemigen tudtak az emberek: nem csak „vendégpilóta” volt, hanem havonta kétszer inkognitóban rendszeresen vitte másodpilótaként a menetrend szerinti gépeket, legtöbbször Maarten Putman KLM kapitánnyal együtt; Fotó: NATASCHA LIBBERT / AFP - Getty Images

Amit persze nemigen tudtak az emberek: nem csak „vendégpilóta” volt, hanem havonta kétszer inkognitóban rendszeresen vitte másodpilótaként a menetrend szerinti gépeket, legtöbbször Maarten Putman KLM kapitánnyal együtt; Fotó: NATASCHA LIBBERT / AFP – Getty Images

Amint azt a holland kormány is megerősítette az elmúlt hónapban, a király rendszeresen vezette eddig is mind a kormánygépeket, mind pedig a KLM Cityhopper Service Fokker 70-es gépeit, de ezeket az idén lecserélik Boeing 737-esekre. A Cityhopper járatok utasai főleg üzletemberek és egy tucat európai város az úti cél, főleg az Egyesült Királyság, Németország és Norvégia.

Ritkán ismerik fel a fedélzeten

Willem-Alexander egyszer azt nyilatkozta, hogy hiába ő a király, ő bizony nem arra született, hogy egész nap egy palotában ücsörögjön. Az álma mindig is az volt, hogy igazi nagy, komoly, menetrend szerinti utasszállító gépeket vezessen, olyanokat, mint a Boeing 747-es. Így nem is lehet senki számára meglepetés, hogy a géppark cseréje után sem akar megválni kedvenc hobbijától.

A De Telegraaf c. lapnak adott interjújában megemlítette, hogy amikor hangszórón keresztül üdvözli az utasokat a fedélzeten, soha nem mondja be a nevét és nagyon ritka az is, hogy valaki esetleg felismeri, amikor egyenruhát és KLM sapkát visel. Igaz, olyan előfordult már, hogy néhány utas felismerte a hangját.

„A láthatatlanság előnye, az amikor mondhatom, hogy szeretettel üdvözlöm kedves utasainkat a KLM fedélzetén, a kapitány és a crew nevében”, – mondja – „mert így akkor nem kell megadni a saját nevemet”.

Az utasok régen, 2001. szeptember 11. előtt  bizonyára könnyebben felismerték volna, hogy maga  őkirályi fensége vezeti a gépet, mert akkoriban a pilótafülke ajtaja mindig nyitva volt. Azóta már ez a közvetlen, átjárható kapcsolat nincs meg a kabin utasai felé, nyilatkozta a király.

Nem ő az egyetlen királyi pilóta

A holland király repülés iránti szenvedélyét édesanyja, a 2013-ban lemondott Beatrix királynő mindig is támogatta, azonban nem Willem-Alexander az egyetlen a királyi repülősök listáján:

  • Brunei szultánja köztudottan mindig maga vezeti saját Boeing 737-esét
  • Károly herceg vizsgázott pilóta, mindkét fiával együtt
  • Vilmos herceg csak most, egy évvel ezelőtt adta fel ezt a szerepét, mert előtte a Royal Air Force légi mentő helikopterét vezette
  • Harry herceg Afganisztánban volt bevetésen rendes katonai szolgálatban, mint az egyik Apache helikopter másodpilótája
  • Abdullah, Jordánia királya is kiképzett pilóta.
Vilmos herceg 2015 óta az East Anglian Air Ambulance kötelékében repül; Kép forrása: The Sun

Vilmos herceg 2015 óta az East Anglian Air Ambulance kötelékében repül; Kép forrása: The Sun

A problémáinkat mindig magunk mögött kell hagyni a földön

Willem-Alexander király interjújában lelkesen ecsetelte jövőbeni, további másodpilóta karrierjét.

„Jó lenne egy szép napon más, távolabbi célok felé is repülni, még több utassal, még nagyobb távolságokra. Ez az igazi motivációm ahhoz, hogy elkezdjem a kiképzést a 737-esekre” – mondta.

A legfontosabb számára, hogy van egy olyan értékes hobbyja, amelyre 100%-osan koncentrálni tud, és szerinte a repülés a legjobb módja a kikapcsolódásnak.

„Van egy repülőd, utasokkal és légi személyzettel, és te vagy értük felelős. Nem viheted magaddal a földi problémáidat, azokat lent kell hagyni. Teljesen át kell kapcsolni egy másik gondolatmenetre, és egészen másra összpontosítani a figyelmedet”.

– K. Strompf –

 

Legyél az első hozzászóló "Willem-Alexander, a repülő holland király" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*