A kis spanyol nagymenő – Seat Ibiza 1.0 TSI teszt

A kis spanyol nagymenő – Seat Ibiza 1.0 TSI teszt

Nem tudom, hogy eddig a Seat tervezőinek fantáziáját az anyacég, a Volkswagen fogta vissza, vagy pedig maguk vettek be blokkolásgátlót, de annyi biztos: ennek mára végre. Olyannyira, hogy a miközben a spanyol márka egymás után dobja piacra trendi autóit, most az a csoda is megtörtént, hogy a Seat vezethet be először az egész VW-csoport számára egy meghatározó kisautó platformot. Seat Ibiza 1.0 TSI teszt.

Ha a brutál jó gyorsulású új Leon ST-re az mondtuk, hogy országúti matador, akkor kistestvérére, az új Ibizára, talán a megvadult kis bika jelző illene a legjobban. Más kérdés, hogy az ötödik generációjára igazán megnyerő külsőt kapott modellhez miként illik a nyolcvanas évekbeli német diszkósziget hangulatát idéző, retro csengésű Ibiza név. Persze az is tény, hogy a Seat mindig spanyol településneveket választ a modelljeinek és az Ibiza már igencsak bevezetett a piacon. Olyannyira, hogy elődeiből az 1984-es piacra lépés óta, öt és fel milliónál is többet adtak el.

A kis spanyol nagymenő – Seat Ibiza 1.0 TSI teszt

Mindenesetre a korábban lesajnált kistestvérnek tekintett Seat (Sociedad Española de Automóviles de Turismo, vagyis Spanyol Személygépkocsi Társaság) végre ebben a kategóriában is átlépte – átléphette –, saját árnyékát. Na jó, természetesen a korábbi főtulajdonos Fiatot 1982-ben váltó Volkswagen-csoportnál megszokott biztos, ami biztos alapon haladva. Mindenfajta váratlan húzás, forradalmi újdonság nélkül, de ezúttal kétségtelenül egy kívül-belül trendi megjelenésű, kellemesen vezethető és a VW-nél megszokott módon üzemanyag takarékos modell született. Sőt, az igazi városi cirkálónak számító, könnyű kis autó úgy képes hasítani a zsúfolt utakon, hogy ember legyen egy másik autó gázpedáljánál, aki a váltakozó közlekedési lámpákra reagálva követni tudja.

A kis spanyol nagymenő – Seat Ibiza 1.0 TSI teszt

A legjobb hír az új Ibizásoknak, hogy a fent jelzett, újsütetű úttörő szerep jegyében, az Ibiza kapta meg elsőként a VW csoport új ékességének számító, a korábbinál 8,6 centivel szélesebb, biztonságosabb MQB paddlólemezének A0 változatát. Ami azért nagy szó, mert a jövőben a VW csoport jó néhány új modellje is erre a vázra épül majd fel.

Kis nagy autó

A plusz centiknek köszönhetően pedig az Ibiza úgy lett kisautó, hogy mégsem az: egy négyszemélyes család, már nagyobb gyerekekkel is vígan elfér benne úgy, hogy még hátul is kényelmesen elférnek az akár 180 centire is megnőtt gyerekek. A kocsi gyorsulásának, jó manőverezhetőségnek köszönhetően pedig még a reggeli forgalomban is jó eséllyel odaérnek az iskolába, aztán a szülők munkahelyére. Ez a kategória ugyan nem a sokcsomagos családi kirándulásokról szól, de azért a pótkerék nélküli kivitelben 355 literes csomagtartó akár ötven liternél is többet ver a riválisaira.

A kis spanyol nagymenő – Seat Ibiza 1.0 TSI teszt

Ha már a gyorsulással, kormányozhatósággal kezdtünk, nézzük a műszaki adatokat. A kanyargós utakon, akár szerpentineken is biztonságot adó autózás meghatározó alapja a nem túlkomplikált, de igencsak megbízható – elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futómű – futómű. Ehhez a VW-csoport már bizonyított, apró, 999 cm3 – es, dinamikus turbós benzines erőforrása társul, ami jóval erősebb motor hatását kelti mint amilyen. Ebben persze annak is szerepe van, hogy mióta a korábbinál lényegesen kisebb súlyú, edzett acélokkal is elérhető a régebben garantált biztonság – vagy akár még annál is nagyobb – egyre több márka használja ki ennek pozitív hatásait.

Városi sprinter

Így van ez az Ibiza esetében is, amelynek súlya mindössze 1047 kiló, ami kifejezett versenyelőnyt jelent a városi startoknál. További pozíciójavítást ígér a 115 lóerő – 200 Nm-es csúcsnyomatékkal – a sebességnövelést kellemesen támogató turbó, valamint a kifejezetten élvezetes vezetési élményt adó hatsebességes kézi váltó. Nem véletlen, hogy ha arról van szó, az Ibiza Ibiza 9,4 másodperc alatt jut 100-ra 0-ról, miközben menetstabilizátora is diszkréten fogja az ívbelső kerekeket, amikor arra szükség van. A hab a tortán, hogy mindehhez, mindössze öt liter körüli fogyasztás társult.

A kis spanyol nagymenő – Seat Ibiza 1.0 TSI teszt

Azt, hogy az új Ibiza dizájnja is jól sikerült, mi sem jelzi jobban, minthogy férfiak mellett női szemlélők is mutatósnak tartották az autót – ami a Seat eladási prognózisa számára kifejezetten előnyös. A klasszikus ferdehátú modell kifejezetten áramvonalas megjelenést kapott, aminek hangsúlyos eleme az agresszívabbá tett lámpatest-hűtőmaszk kombó felett határozott élekkel sportosabbá tett motorháztető. Mellette az autó oldalán végigfutó élek, törések is azt jelzik: a Seat minden tekintetben harcosabb lesz a piacon.

A kis spanyol nagymenő – Seat Ibiza 1.0 TSI teszt

Van is mire, hiszen a kocsi belsejében sem zavaró a műanyagok használata, miközben a műszerfal közepén elhelyezett monitoron futó SEAT Media System Color rendszer is kifejezetten jó megjelenésű és könnyen kezelhető. Az ülések kifejezetten kényelmesek, a tesztelésünk alanyául szolgáló autó egyik legmagasabb, Xcellence csomagjának részét képező bronzos betétek pedig szépen törik meg az utastér egyhangúságát. Mindehhez társulnak a jól elérhető tárolóhelyek – italnak telefonnak is –, valamint a médiahallgatás élményét növelő Beats audiorendszer is.

A Seat Ibiza belépőmodellje, az Ibiza ST 1.0 MPI Reference felszereltséggel, 5 sebességes manuál váltóval, 75 lóerős változatban 3,54 millió, míg tesztautónk listaára 5,68 millió.

érsekm.

Legyél az első hozzászóló "A kis spanyol nagymenő – Seat Ibiza 1.0 TSI teszt" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*