2015-ben elindulhat az első magánexpedíció a Holdhoz

 A brit illetőségű Excalibur Almaz, mely a kitalálója ennek a nem mindennapi útnak, elképzelése szerint az első expedíció már 2015-ben elindulhat, melynek ára utasonként 100 millió font, ami átszámítva körül-belül 36,5 milliárd Ft-ot tesz ki.

A cég már meg is kezdte az előkészületeket a nagyszabású tervhez: felvásárolt, illetve újrahasznosított négy visszatérő egységet (ún. „reentry capsule”-t, ebben tudnak az asztronauták visszatérni a Földre) és két űrállomást az orosz NPO Mashinostroyenia vállalattól.


A visszatérő egység, mellyel az asztronauták visszajuthatnak a Földre

Az előzetes tervek szerint a leendő utasok először alacsony Föld-körüli pályán fognak bedokkolni az egyik űrállomásra. Innen fogják kilőni őket a mintegy 384 000 kilométerre lévő Hold pályájához. A teljes kint töltött idő 1-2 hét, de akár 8 hónap is lehet, azonban ha ez még nem lenne elég, az űrhajó innen még tovább indul a világűrbe, hogy olyan messze jusson, amilyen messze még ember nem járt a szülőbolygónktól.


A visszatérő egység belseje

„Az EA flottája sokszor járt már az űrben, és még sok küldetést fog teljesíteni. A hajókat úgy tervezték, hogy több ezer órát töltsenek kint a világűrben.” – mondta Art Dula, az Excalibur Almaz vezérigazgatója.
„Ez, kalandor társaim, ez tudományos tény, nem fikció” – tette hozzá.

Art elmondása szerint, ahhoz, hogy a vállalkozás anyagilag sikeres legyen, mindössze 29 utast kell összegyűjteni, ami tekintve, hogy egy útra 3 ember mehet, már 10 expedícióból összejöhet, így nem mondható irreálisnak az elképzelése.


Az űrhajó 

Szerinte az ő útjai teljesen eltérőek lesznek a többi űrutazást kínáló riválisától, hisz a többi cég csak pár perc súlytalanságot tud biztosítani, azt is mindösszesen csak 90 km magasságban.
Hozzátette, hogy az Excalibur Almaz utasai nem turisták lesznek, hanem olyan magán expedíciók tagjai, kik olyan távolságra merészkednek, mint ember még előttük soha.

Tekintve a pár héttel ezelőtt felröppent hírt, miszerint a Mars-One nevű holland cég 2023-ban egy valóságshow keretein belül meg akarja kezdeni a Mars kolonizálását, ahonnan aztán az asztronauták többé nem is térnek vissza, ez a mostani Hold-expedíció teljesen hihetőnek és megvalósíthatónak tűnik.


Az Excalibur egyik űrállomása

forrás: The Sun

Legyél az első hozzászóló "2015-ben elindulhat az első magánexpedíció a Holdhoz" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*