Királyi napok és a zenés teherautó – programajánló

Ezen az augusztusi hétvégén is országszerte programbőség várja a kicsiket és a nagyokat. Ebből ajánlunk most egy csokorra valót. 

Székesfehérvári királyi napok: augusztus 13-22.

Fejér megye fővárosában, a királyi városban, közel a Velencei-tóhoz ismét megrendezésre kerül a Székesfehérvári királyi napok kulturális eseménysorozat. Amelynek keretében a titokzatos, fáklyás városnézéstől a táncosok, zenészek, cirkuszművészek fellépésével zajló dramatikus történelmi játékig, az Egyensúlyünnepig számtalan izgalmas esemény várja a család minden tagját. Székesfehérvár kiemelkedő eseménysorozatán a Városháza is kitárja kapuit a látogatók előtt: a Nyitott Városháza eseménysorozat keretében induló csoportos épületlátogatás során az Aba Novák secco, a Szent Korona, az Országalma és a koronázási kard hiteles másolata is megtekinthető. A Városház tér ad otthont 14.-én 18 órakor a Fogadalmi szentmisének, amelynek nyitányaként a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit ünnepélyesen átkísérik a Püspöki palotából a Szent Imre-templomba. A Zichy Ligetben pedig családi piknik és a Kodály Spicy Jazz zenekar előadásában világzene várja az érdeklődőket. 15.-én délelőtt 10 órakor a Hartvik püspök Szt. István legendája nyomán Adorján Viktor tollából született Estefán király legendáját adja elő a Szabad Színház az Áron Nagy Lajos téren.

A kifogyhatatlan programsorozat ajánlójából nem hiányozhat a 16.-án este 8 órakor megrendezésre kerülő IV. Béla – Az élet magja című koronázási szertartásjáték vetítése sem, amelynek esőhelyszíne a Vörösmarty Színház. Augusztus 19.-én este fél 9-kor kerül megrendezésre a Zichy Színpadon a Best of Geszti koncert, vizuális izgalmakkal, két kíváló új énekesnővel, valamint a Jazz+Az muzsikusaival. Augusztus 20.-a egyik izgalmas programja a Fehérvári királyok menete néven ismert történelmi felvonulás óriásbábokkal a Zichy ligettől a Szent István térig. Este kerül sor a Szent István-napi ünnepi szentmisére a Szent Imre-templomban, majd 9 órakor kezdetét veszi az István, a király koncert keresztmetszet produkció, népszerű szólistákkal, a zenei szakma kiválóságaiból álló saját zenekarral, valamint a legprofesszionálisabb látvány- és animáció-technikával. Az előadásban a címszereplő Feke Pál mellett fellép Novák Péter, Szomor György, Herczeg Flóra, Simon Boglárka, Serbán Attila és Sándor Péter.

Fotó: szekesfehervar.hu

Kolorádó Fesztivál: augusztus 11-14.

Immár ötödik alkalommal kerül sor a  budai hegyek civilizáció- és térerőmentes fesztiváljára a Kolorádóra. A szabad kikapcsolódás ünnepe meghökkentő művészeti installációkkal, kortárs színházzal, jógával és különböző sportolási lehetőségekkel várja az érdeklődőket. A hazai fellépők mellett olyan külföldi előadókkal, mint a dél-afrikai Alice Phoebe Lou vagy az amerikai The Horrorist (polgári nevén Oliver Chesler), míg a magyar tábort a Fran Palermo, a Galaxisok, Platon Karataev, a Middlemist Red és Dé:nash.

I. Debreceni Ünnepi Játékok: augusztus 10-20.

Megkezdődött a cívisváros legújabb fesztiválja, az I. Debreceni Ünnepi Játékok. Az augusztus 10-20. közötti nagyszabású fesztiválon a zene, a színház és az opera lesz a főszereplő.

A Régi Városháza hangulatos kertjében esti koncertek lesznek, a Kossuth téren pedig több monumentális produkciót láthat a nagyközönség, többek között augusztus 13-án a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes felejthetetlen előadásában a Csíksomlyói passió című passiójáték érkezik Debrecenbe, augusztus 17-én Vidnyánszky Attila rendezésében a Coopera 3 felvonásos Bánk bán című operaelőadását mutatják be.

A fesztivál programjai között igazi csemegéket talál minden zenekedvelő: a könnyed, nyáresti kamarakoncerttől a Virtuózok Kamaraegyüttessel, Boncsér Gergely operett- és operaénekes önálló dalestjén át, egészen a 100 éve született Cziffra György előtt tisztelgő hangversenyig.

Augusztus 20-án, az államalapítás és Szent István ünnepén a Coopera izgalmas kulturális a Hungarikum Gálakoncerttel várja a fesztiválra látogatókat.

A hangverseny a népzene, az operett, az opera, a magyar nóta és a világzene köré épül, és vezeti végig egy egész estés utazás keretében a nézőket a több mint ezeréves kultúránk történelmén. A Hungarikum Gálakoncert fellépői az öt műfaj legnépszerűbb, elismert képviselői, műsoruk pedig az öt művészeti ágazat esszenciáját öleli fel. A több mint 100 színpadi közreműködőt felvonultató koncert látványvilága megidézi kulturális tradícióinkat, képzőművészeti, épített és innovációs értékeinket.

Az idén 70 éves jubileumát ünneplő Magyar Állami Népi Együttes Kolozsvári Piactéren című előadása a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon kel életre. Az együttes mára a Kárpát-medence kulturális értékeinek zászlóvivőjévé vált Magyarországon és külföldön egyaránt.

A 10 napos fesztiválon a színpadokon olyan szakmai elismerésekkel és díjakkal büszkélkedő kiválóságokkal is találkozhat a közönség, mint Rost Andrea, aki a milánói Scalától, a tokiói New National Operán át, a New York-i Metropolitan Operáig számtalan színpadon énekelt már nagy sikerrel szerte a világban, vagy a Jávorkai Brothers virtuóz, hegedűn és csellón játszó testvérpár-duó, akik Bécsben otthonosan mozognak, hiszen ott tanultak, de ma már az egész világon ismertek, vagy a Bánk bán főszerepében fellépő Molnár Levente, aki a New York-i Metropolitantől, a londoni Covent Garden közönségéig a világ számos pontján arat rendszeresen óriási sikert.

Fotó: debrecen.hu

Bor, mámor, Bénye: augusztus 12-15.

A festői szépségű tokaj-hegyaljai táj, a gasztronómia, az izgalmas kulturális programok és a vulkáni talajon termett tokaji borok iránt fogékony közönségnek ad otthont Erdőbényén. A Bor, mámor, Bénye fesztivál négynapos örömünnepe alatt a helyi kertek és borászatok kinyitják kapuikat, és színes programokkal, koncertekkel, irodalmi felolvasásokkal, kézműves foglalkozásokkal, gyerekprogramokkal, emellett pedig finomabbnál finomabb borokkal, valamint ínycsiklandó falatokkal várják az érkezőket. A 3000 forintos belépő mellé egy kóstolópohár jár ajándékba.

Budapesti Fesztiválzenekar a zenés teherautóval: augusztus 13-15

A világ legnagyobb koncerttermeiben is örömmel látott vendégének számító Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi Csopaktól Szentbékkálláig több helyen megállnak a hétvégén, hogy rövid koncertekkel szórakoztassák a nyaralókat. Vagyis a budapesti sikeres utcazenélés után, a zenekart tagjai ismét a teherautó platójárara szállnak. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) muzsikusai: augusztus 13–15. között a Balaton északi partjának nagyobb városaiban és a Balaton-felvidéken zenélnek a zene iránt fogékony közönségnek. Péntek délután Balatonfüred, Csopak és Tihany utcáin, szombaton és vasárnap pedig többek között a Szigligeti várudvarban, Köveskálon, Szentbékkállán, a káptalantóti Liliomkert piacon és a kővágóörsi zsinagóga kertjében is játszanak majd.

Palóc napok a Felvidéken, Füleken: augusztus 12-15.

Immáron a 30. Palóc Napok programsorozat vette kezdetét Füleken. A négynapos fesztivál eseménysorozatában színházi előadás, koncert, interaktív városi séta, meseelőadás, operett-előadás és dobshow is várja az érdeklődőket. A pénteki ünnepi műsorban a magyarországi Dobroda, valamint az 50. születésnapját ünneplő Datelinka zenekar ad koncertet, közreműködik a Rakonca és a Jánosík néptáncegyüttes, valamint fellép a százéves Pro Kultúra Füleki Férfikar és a Melódia Női Kar. Szombaton délelőtt a családokat várják a várudvarba meseelőadásokra, bábkoncertre és különböző foglalkozásokra, majd a méltán népszerű Kandrácovci lép fel a füleki várudvaron. Az előadást az Ocho Macho és a Neoton Família Sztárjainak fellépése követi szombaton. A két koncert között a Campana Batucada dobshow-ja szórakoztatja a közönséget. A négynapos kulturális eseméysorozatot az idén is operett-előadás zárja: a várfalak tövében Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjét láthatják a nézők vasárnap este Kállay Bori szereplésével.