Nur-Szultan csodái Kazahsztánban

Egy világraszóló vízióval rendelkező elnök, sztárépítészek sora és az olajkutak által kitermelt pénz – erre volt szükség, hogy a kazah sztyeppéből kinőjön az új kazah főváros, az Asztanából lett Nur-Szultan.

Novemberben vendéglátónk, az Astana Invest és az 1000 Út Utazási Iroda meghívására érkeztem a függetlenségét 30 éve kivívó Kazahsztán fővárosába. A város régi északi és újonnan épült déli részét elválasztó Isim folyó már éppen befagyott, jegén boldogan sétáltak a helyiek. Még szerencse, hogy az igazi tél, amikor akár -51 fok is lehet, még váratott magára. A számtalan épített csodát tátott szájjal bámulva csak elképzelni tudtam, milyen lenyűgöző lehet a parkok városa a rövid, júniustól szeptemberig tartó turistaszezonban.

Csodaváros születik

Kazahsztán függetlensége kikiáltása után hamar felmerült az igény, hogy Almatitól több mint ezer kilométerre északra alapítsanak új fővárost. Az újonnan épített városok legnagyobb előnye, hogy tudatos tervezéssel nagyszerűen élhető tereket lehet kialakítani. Egy nemzetközi tervpályázaton Kisho Kurokawa japán építész nyerte meg a várostervezés jogát. Kurokawa 2007-ben meghalt, örökségét Vladimir Laptev viszi tovább. A cél, hogy 2030-ra egy közép-ázsiai Berlin épüljön fel a sztyeppe közepén.

A sztárépítész Norman Foster is számos szimbolikus épülettel gazdagította a várost, nevéhez fűződik a jurta formájú Kan Satyr (királyi sátor) bevásárlóközpont és az ikonikus Béke piramisa, egy turisták által is látogatható kormányzati épület és múzeum. Az utak szélesek, a toronyházak tövében számos park, szökőkút bújik meg.

Az első fecskét, a maga az elnök által megálmodott szimbolikus Bajterek-tornyot, majd a kormányzati épületeket számos lakóház és szolgáltatóház követte. Nur-Szultan lakossága mára elérte az 1,2 milliót, és rohamosan nő, ahogy még mindig folyamatosan terjeszkedik a város. Épül a várost a reptérrel összekötő gyorsvasút is.

Látnivalók sora

A Függetlenségi Palota hatalmas tömbje pár perc séta a Nemzeti Múzeumtól, a piramistól és a mecsettől. Első napi városnézésre, a hellyel való ismerkedésre kiváló kiindulópont. Sem itt, sem a Béke Palotájában nem fogunk hosszan elidőzni, de az egyedülálló építészeti megoldások miatt nem érdemes kihagyni.

Annál több időt érdemes a Nemzeti Múzeumra szánni. A grandiózus épületben megismerkedhetünk Közép-Ázsia történelmével és szokásvilágával, a szovjet Kazahsztán mindennapjaival, tárlók és interaktív kiállítások sora fogadja a látogatót. A múzeum legfőbb ereklyéje az „Aranyember”. 1969-ben Almatitól 50 kilométerre óriási sírkamrát tártak fel, itt találták meg egy egykori herceg csontjait és aranylemezekből álló ruházatát. Ma ez Kazahsztán jelképe.

Kazahsztán iszlám építészete is figyelemre méltó. Közép-Ázsia legnagyobb mecsetét, a Hazrat Sultan (Szent Szultán) mecsetet nem szabad kihagyni. Központi kupolája 51 méter magas, az átmérője 28 méter. Már épül egy a Hazrat Sultannál háromszor nagyobb mecset is az Expo területe mögött.

Beutazás, Covid

Kazahsztánban is felbukkant a delta variáns. A Covid a helyiek életét is megváltoztatta. A közintézmények, szórakozóhelyek, az éttermek és bevásárlóközpontok is csak védettségi igazolással látogathatók. Az európai oltási igazolást nem fogadják el, de a magyar plasztikkártyával egész jól boldogultunk. Az ország immár másfél éve felfüggesztette a vízummentességet, így hazánkból is csak üzleti vízummal lehet beutazni. Az ígéretek szerint a vízumkényszert 2022-re eltörlik, pontos céldátum még nincs. Nur-Szultan megér egy misét, pláne ha a korlátozások feloldása után a Wizz Air is visszaállítja a heti két járatát. Egy hosszú hétvégére, vagy Kazahsztán többi csodáival együtt tíz napra, kiváló célpont.

A jövő megjött

Van egy kiállítási tér a városban, ami minden képzeletet felülmúl, a Nur Alem, a Jövő Energiája Múzeum. Egy 80 méteres üveggömb, ahol 8 szinten, 15 ezer négyzetméteren ismerkedhetünk meg az energiahordozókkal, eredetükkel, jövőjükkel. 13 ezer tonna fém és több mint 1600 tonna üveg kellett a felépítéshez. Robotok, űrhajózás, tűz és víz, gömb a gömbben dizájn… Életre szóló élmény kicsiknek és nagyoknak.

Nem csak gyerekeknek csodás élmény a Duman Akvárium. 3 millió liter víz, 120 tonna tengeri só kellett ahhoz, hogy a gyűjtemény kétezer faját bemutassák. A fő medence alján 70 méteres akrilalagút fut, ez az egyik leghosszabb a világon.

Új látnivaló a 314 méter hosszú és 10 méter széles Atyrau híd, ami formájával a kaszpi tokhalra utal. Két és félezer elemből áll a héja, és az egész építmény szürreális látványt nyújt. Nyáron a hídtól rövid sétára, a Mini Kazahsztánban, az ország összes nevezetességének apró mását csodálhatjuk meg.

Nem járt Nur-Szultanban, aki nem keresi fel a Bajterek-tornyot, amit maga a volt elnök tervezett. Egy mitikus életfát mintáz, aminek ágai közé rakta aranytojását samruk, a helyi turul.

A kilátó a földtől 97 méterre van, utalva a város alapítására. A legfelső szinten Nazarbajev elnök aranyozott kézlenyomata fogadja a látogatót, aki ha ráteszi a kezét, és kíván valamit, a kívánság – az ígéretek szerint – teljesülni fog. Álltak is sorban a helyiek, és természetesen fotó is készült az eseményről, hogy otthon is elhiggyék, tényleg jártak itt…

Kultúra és időtöltés

Nur-Szultan főleg az üzleti turizmusra épít, kiváló konferencia- és kongresszusi központ, számtalan business hotel várja az üzletembereket, de a mezei turista sem fog unatkozni. A világ egyik legnagyobb koncertterme, több színház és egy messze földön híres balett várja a kultúrára szomjazókat (csak magáért az épületért is érdemes elmenni, vezetett túrák is vannak).

Posztós János