A főszerepben Angelina Jolie, Johnny Depp és Velence

Velence a szépség, az álmok városa. Ide érkezik meg az Egyesült Államokból Frank – Johnny Depp alakjában –, hogy felejtsen, a látnivalók nem is igazán érdeklik. Mindössze egy szerelmi csalódást szeretne kiheverni. Úgy tűnik, ez sikerül is, hisz már az odaúton, a vonaton megismerkedik egy gyönyörű, különleges nővel, Elise-szel – ő Angelina Jolie –, akivel látszólag a véletlen sodorja össze. Véletlenek azonban nincsenek, különösen filmben… A nő nem az, akinek mondja magát. Valójában egy bűnöző barátja, aki eltűnt, miután ellopott egy rakás pénzt egy gengsztertől, aki ezért bosszút akar állni, ráadásul a pénzt is vissza akarja szerezni. Úgy hírlik, a menekülő férfi megváltoztatta külsejét, és talán épp Velence felé tart. Hogy Elise elterelje az üldözők figyelmét, felcsíp egy átlagos külsejű férfit. Ő az ártatlan amerikai, akit váratlanul ér a szerelminek tűnő kaland, arra pedig különösen nincs felkészülve, hogy Velencében ismeretlenek üldözőbe veszik, sőt az életére törnek.

DF-01375_rv2.jpg
 

Kaland, romantika, intrika, veszélyes üldözések és menekülések, váratlan macska-egér harccal, a háttérben vagy tán a főszerepben Velencével!

Julian Fellowes társ-forgatókönyvíró ötlete volt, hogy Észak-Olaszország gyöngyszeme legyen a történet fő helyszíne, és ott forgassák a filmet. Abban a városban, ahol összekapcsolódik a megdöbbentő szépség a hanyatló civilizáció sötétségével. Lloyd Phillips executive producer szerint a film tele van csavarral, fordulattal, és intrikával, amely, együtt a város jellemzőivel, szinte maga a tökély.
 

Florian Henckel von Donnersmarck rendező is támogatta az ötletet: „Valaki egyszer azt mondta, hogy jövedelmének nagy részét a Kodak Velencének köszönheti. Ami a művészetet és a szépséget illeti, a világnak ez a leggazdagabb helye, semmi más nem hasonlítható hozzá. A valóságban a város süllyed, és darabjaira hullik szét, de mi mégis meg akartuk mutatni a hely dicsőségét. Azt kérdeztük magunktól, miként tudjuk megmutatni a várost a legvonzóbb oldaláról. Vannak a cselekménynek veszélyes fordulatai, de Velencének köszönhetően mégsem tűnnek annyira veszélyesnek, hogy emiatt szörnyülködnünk kellene.”
 

DF-06690_r.jpg

 

Jon Hutman látványtervező is elámult: „Van valami különleges a velencei létben. A víz, az építészet, a történelem ötvözete valami egészen különlegeset hoz létre. Mi megpróbáltuk ezeket a létező elemeket a történetbe illeszteni.”
Ez elsősorban Simon Crane-nek köszönhető, aki az akciójelenetekért volt felelős, és aki a város jellegzetességeit felhasználva koreografálta meg az izgalmas pillanatokat. (A Cliffhanger és a Ryan közlegénye megmentése című filmek veszélyes akciói is az ő nevéhez fűződnek.) Amikor például Frank menekülni próbál a gyilkos elől, aki összetéveszti őt a gengszterrel, a velencei háztetőkön ugrálva próbál egérutat nyerni, ugyanúgy, ahogy annak idején Casanova igyekezett meglépni a féltékeny férjek elől. A hajóüldözéses jeleneteket a csatornákban rögzítették; hét éjszakán át tartott a forgatás. Az egy hét során Angelina többféle hajót is megtanult vezetni Simon Crane-től, akit már jól ismert a Mr. és Mrs. Smith forgatásáról, ahol ugyancsak nem voltak híján az akcióknak.
 

A színésznő bevallása szerint örült, hogy együtt dolgozhat a német rendezővel, akinek előző filmje, A mások élete Oscar-díjat nyert. Azért annak is örült, hogy ez a produkciója jóval vidámabb annál a műnél, ráadásul luxuskörnyezetben is játszódik. „Florian teljesen egyedi instrukciókkal látott el – mesélte. – Az én természetes, modern ritmusom sokkal gyorsabb és keményebb. A forgatás elején viszont azt kérte, lassuljak le, mert Elise inkább egy csöndes, elegáns luxuskörnyezetben él.”
 

Johnny Depp szerepe is teljesen más volt, mint a korábbi groteszk „kalózvilágban”; a feladata az volt, hogy egy teljesen átlagos, addig normálisan élő figurát formáljon meg.

DF-11147.jpg

 

„Ez az a fickó, akinek eddig nem sok minden történt az életében, ezt eljátszani, ez volt az igazi kihívás.”
Szerencsésnek érezhette magát az évi húszmillióból az a néhány turista, aki épp a film forgatásakor járt Velencében. Akiknek szerencséjük volt, statisztaként maguk is részt vehettek a forgatáson. Valójában ők voltak az igazi utazók.
A mesebeli utazók történetét pedig megnézhetjük a moziban.
 

 

 Az utazó (The Tourist) című alkotást a GK Films és a Columbia Pictures mutatja be, a Spyglass Entertainment közreműködésével, a GK Films és a Birnbaum/Barber produkciójában. A film főszereplői Angelina Jolie, Johnny Depp, Paul Bettany, Timothy Dalton, Steven Berkoff, Rufus Sewell és Christian De Sica. A művet Florian Henckel von Donnersmarck rendezte a saját, valamint Christopher McQuarrie és Julian Fellowes forgatókönyve alapján. Az operatőri munkát John Seale ASC, ACS végezte, zenéjét James Newton Howard szerezte. Az alapötlet Jérôme Salle 2005-ös, Anthony Zimmer című francia filmje, melynek főszereplői Sophie Marceau és Yvan Attal voltak.

Az Egyesült Államokban 2010. december 10-én volt Az utazó premierje, Magyarországon december 29-től látható, az InterCom forgalmazásában.

Szerző: Falus Tamás

Legyél az első hozzászóló "A főszerepben Angelina Jolie, Johnny Depp és Velence" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*