A rozé, a könnyű fehér és az ünnepi partipezsgő. Trendi tradíció a Mészáros Pál Borászattól

Miközben a történelmi szekszárdi borvidék több generáción átívelő borászata, a Mészáros Borház elsősorban a tradicionális fajtákból készített és a díjnyertes nagy borairól ismert, az újító kedvű, trendformáló pincészet a téli ünnepekhez is elkészítette a partihangulatot megalapozó pezsgőjét.

„A vidék legismertebb borászai közé tartozó dédapám által alapított családi borászatunk választékát természetesen elsősorban a szekszárdi borvidékre jellemző fajtákból, a Kadarkából, a Kékfrankosból, és a Bikavérből készített borok fémjelzik. Emellett az olyan világfajtákból, mint a Merlot, a Cabernet Franc, vagy a Cabernet Sauvignon készített boraink is egyre népszerűbbek. A Szekszárdon mindig meghatározó szerepet betöltő rozé mellett a könnyű fehérboraink, az Irsai Olivér és a Chardonnay Classic is a népszerűségi lista éllovasai közé tartoznak”- mondja Mészáros Péter a Mészáros Pál Borászat negyedik generációt képviselő tagja.

A jói ivású pezsgő titka

Aki úgy érzi, a hazai trendformáló pincészetek közé tartoznak azzal, hogy nem elégednek meg a hagyományos fajtákból készített minőségi borokkal. Ezt a kísérletező kedvet igazolja, hogy egy emlékezetes dél-amerikai utazás emlékeként, a szekszárdi borvidéken is meghonosították az argentin borok zászlóshajójának tekintett Malbec-et.

„Szekszárdon azzal is úttörő szerepet vállaltunk, hogy 2009-ben elsőkén jöttünk ki egy könnyű, gyöngyöző borral, a Muscatelloval. Ezt követően a tradicionális eljárással, palackban erjesztett Charonnay Brut pezsgőnkkel már a tradicionális pezsgők piacán is megjelentünk. Majd a legújabb trendeket követve még ennél is tovább léptünk, mert a könnyű, friss, ahogy mondani szokták nagyon jó ivású pezsgők irányába is elindultunk.”

A Mészáros Pál Borászat az idei nyár elején így jelent meg a piacon azzal a szénsavban gazdag, Bianco Secco Chardonnay-val, ami egy igazi Prosecco jellegű ital. Azonnali sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy Mészáros Péter semmit nem bízott a véletlenre: több alkalommal is tanulmányútra indult Prosecco vidékére, hogy megtanulja a legújabb technológiával készülő pezsgő készítés titkait. A szó szoros értelmében titkosított mesterfogások gyakorlatba ültetéséhez pedig a speciális berendezéseket is Szekszárdra telepítették. Nem véletlen, hogy a pezsgő magyarországi sikere után már Szlovákiából és Svájcból is komoly érdeklődés mutatkozik a Prosecco jellegű száraz nedű iránt.

„Ma már a nyári kerti sütögetéstől az őszi baráti összejöveteleken át a téli ünnepekig, a vöröstől, a könnyű fehérborokon és a rozén át a pezsgőkig minden olyan borféleséget kínálni tudunk, ami kellemessé teheti az együttlétet. A legújabb italunk, a Bianco Secco Chardonnay – amivel ritkaságszámba menően, a magas minőség mellett a közepes árfekvést céloztuk meg – azért is különleges, mert amellett, hogy önmagában élvezetes, bármilyen koktélhoz is kiváló alapot jelent”- magyarázza Mészáros Péter. Hozzátéve: az édesapja, Mészáros Pál nevével fémjelzett borászat titka, hogy szeretnek dolgozni, szeretik az új ötleteket és az ital újdonságokat, ami nemcsak nekik, hanem a fogyasztóknak is örömet okoz.

A szekszárdi Szent Grál

A családi borbirtok nedűinek minőségét jelzik az egymás után érkező elismerések is. Az Országos Borversenyen – ahol a 2011-es évjáratú Merlot válogatásuk lett a legjobb vörösbor -, a fiú, Mészáros Péter nyerte el az év Fiatal Borásza címe. Ezt követően 2012-ben a Mészáros Pál borászat nyerte el az Év Pincészete díjat, majd a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat. 2014-ben a Bikavér Reserve 2011-es boruk lett a szekszárdi borvidék legjobb bikavére, valamint és ezt választották Szekszárd város Borának is. 2016-ban pedig szakmai életútjának elismeréseként, a Magyar Bor Akadémia (MBA) döntése alapján Mészáros Pált választották az Év Borászának.

Apa és fia, tősgyökeres szekszárdiként, a borvidék tradícióinak megőrzéséért is szívügyének tekinti borászatában a Kadarka és Kékfrankos fajták népszerűsítését. Már csak azért is, mert Mészárosék birtokán évszázadok óta száll apáról fiúra a szőlőtermesztés, a borkészítés tudománya és szeretete. Nem véletlen, hogy a család mai generációja is kötelességének tartja megőrizni, tovább vinni és fejleszteni az elődök által megteremtett értékeket. Munkájuk eredménye olyan csúcsborokban köszön vissza, mint a Szent Grál és a Grandiózus család tagjai, a cabernet sauvignon, a syrah, a cuvée, a malbec, és olyan díjakban, mint a világ legrangosabb borversenyei közé tartozó Challenge International Du Vin aranyérmei.

A jó bor persze akkor az igazi, ha a vendégek finom falatok kíséretében akár helyben is meg tudják kóstolni a nemes nedűket. A Mészáros Pincészetnél a feledhetetlen események helyszíne is adott: a több mint 250 éves udvarház és pince, ahol egykoron Mészáros Pál nagyapja kínálta vendégeit, ma is a család tulajdonában állva várja a Szekszárdra érkező borbarátokat.

Érsek M. Zoltán