A világ legveszélyesebb teaháza

………………..

 Kilátás a hegyről

Az ősidők óta, a kínaiak által a világ legveszélyesebb hegyének titulált Hua Shan kétezer méter feletti csúcsára embert próbáló feladat feljutni. Hogy eljussunk a teaházhoz, melyet egy taoista templomban alakítottak ki, az út során rengeteg, sziklafalba vájt lépcsősoron kell felfelé haladni, majd egy, a sziklafalba erősített deszkákon kell végigsétálnunk úgy, hogy kapaszkodó vagy korlát csak a sziklában van, a másik oldalunkon csak a tátongó mélység.


…..A túra kezdete sem túl bíztató már…

A hegyláncolatot régóta tisztelik a kínaiak, a császárok rendszeresen tartottak a hegy lábánál ünnepségeket, ceremóniákat, de feljutni sokáig nagyon kevés embernek sikerült. Habár a hagyomány szerint több császár is megparancsolta embereinek, hogy építsenek feljáratot a hegyre, ez végül csak a Kr.e. -i II. században, Tang dinasztia uralkodása alatt következett be.
Akkor szent helynek nyilvánították, és azóta építik a lépcsőket és sziklajáratokat, amelyeket csak a szerzetesek és az igazán elszánt zarándokok használtak. Hitük szerint ez a hely volt az alvilág istenének lakóhelye.


Az északi torony

A templom születését annak köszönheti, hogy az öt hegy formálta Hua Shan felülről nézve virág alakot formáz, és a taoista szerzetesek ezért mind az öt csúcsra építkeztek, hogy benépesítve azt, kiteljesedjen a minta. Eleinte csak azért főztek teákat, hogy segítsék vele a szerzetesek napi meditációit, majd az évszázadok során külön hagyománya lett a finom italnak.


…..A teaházhoz vezető út legmerészebb szakasza. Csak a szerzetesek, és a legeltökéltebb zarándokok és turisták mennek át rajta. 

A szerzetesek igyekeztek a szent helyet titokban tartani, hogy megmaradjon nekik, mikor szükségük van lelki magányra. A hegy lábánál áll a Jáde Tavasz Kolostor, ahol hitük szerint az ősökkel és a túlvilági lényekkel tarthatják a kapcsolatot. Azonban az idő előrehaladtával a turisták is kezdték felfedezni a helyet, azonban a körülmények a feljutáshoz, még annyira sem voltak jók, mint manapság (elképzelhetjük akkor milyenek voltak), és a sok baleset miatt végül a kínai kormány egy kisebb beruházással „biztonságosabbá” tette a feljutási lehetőségeket.


…..A végcél: a templom és a teaház

A hegylánclatra, a mellette fekvő Huashan faluból induló Mennyei Lépcsősoron lehet kezdésként feljutni, mely az északi toronyba visz. Innen egy drótkötélpályán közlekedő kabin segítségével lehet átjutni a déli torony alsó részéhez, ahonnan várja a bátor túrázót a több száz méteres mászóút, amely felvisz a hegy csúcsára, a templomhoz és teaházhoz.

Érdekesség, hogy a környék gazdag gyógyhatású növényekben és orvosi alapanyagokban, ezért régebben a halhatatlanságot kutató gyógyítók egyik legfontosabb beszerző helye volt.

források: bambuszcsipesz.blog.hu  /  blog.chinatraveldepot.com

Legyél az első hozzászóló "A világ legveszélyesebb teaháza" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*