Amerika – A semmiből is értéket teremt némi kreativitás

 Az Emma Maerks (a világ legnagyobb konténerszállítója) úgy parkol be a dokkok és a hatalmas 10 millió dolláros konténerdaruk közé, hogy néhány óvatlan félrenézés után már nem is tudjuk, hogy hol van. Mivel a kikötő kisebb része itt a Cruise Terminál ezért érkezésemkor csak egy Disney Cruise hajó parkírozott a területen, rengeteg beszálló gyermek kitörő örömére. Itt azonban az ipari szállítóké a főszerep.

.

.......

Ennek megfelelően iszonyatos zaj kosz és sirályürülék rozsdás lebontásra váró épületek és rakpartok sorakoznak egymás után. De, hogy is tudják ezt a borzalmat mégis hasznos dologgá konvertálni? Hát úgy, hogy akármilyen rozsdás és koszos is valami a különlegesség mindig lenyűgöz, legyen szó méretről, erőről, bármiről. Nem kell itt más az üdvösséghez, mint egy nagyobbacska hajó, melyre felfér ötven ember és máris indul a Harbor Sightseeing Tour a vízen, melynek a romantikája azonnal megérkezik, amikor az első delfinraj boldogan ugrálva bukkan fel a hajó bal oldalán.

.

........

Nem gondoltam volna, hogy ilyen koszos vizekben is vígan játszanak a világ legintelligensebb vadon élő állatai, de itt aztán csurran cseppen bőven hal, szóval szerintük megéri a kockázatot. Persze két perc múlva bőgető hangon reklamál a hajó túl oldalán egy oroszlánfóka csapat, akik úgy lebegnek a víz felszínén, mint a legjobb nappalik lounge-ain vasárnap délután egy házimozizó család. A hajó kapitánya klasszikus „vén, tengeri medve”, aki 50/20-as vérnyomással konstatálja, hogy egy háromszázötven méter hosszú hajóóriás közeledik felénk, elég elszántan ahhoz, hogy simán elhiggyem a következő percben összezúz minket, mintegy erődemonstráció képpen, hogy talán nem kéne az orra előtt legyeskednünk.

Ez persze az öreg szerint le van már sakkozva, csakúgy, mint a vadonatújan üzembe helyezett tűzoltó hajó showja, mely egy igazi csoda, akár 150 méter magasan is képes oltani, ami bizony igen látványosan hat, amikor ezt be is mutatja kedvünkért. Persze erre itt valódi szükség van, hiszen több millió liter olajjal megtöltött tankerek is úgy jönnek-mennek itt, mint az amerikai nyugdíjasok a Duna korzón. Persze van itt múzeum is a világ nagy háborúiban résztvevő csatahajók giga-propellereivel, meg mélytengeri búvárruhával, meg rengeteg kultikus kikötői étterem, ahol régebben talán a matrózok is csemegéztek a friss tengeri gyümölcsökből, szóval minden, ami szem szájnak ingere.

.

..........

Az biztos, hogy öltözni azt bizony melegen kell, mert hiába California az óceán felől mindig hideg szél fúj és általában jó 10 fokkal hidegebb van itt, mint a belvárosban. San Pedrobol,- a kikötő valójában itt van, egyébként Los Angeles része- rengeteg irányba kalandozhatunk tovább, de hogy merre? arra várjunk türelemmel!

Sz.B.

Korábbi bejegyzések:

Angyal vagy Ördög… – Los Angeles arcai

7 milliárd dollárral jobb…

Legyél az első hozzászóló "Amerika – A semmiből is értéket teremt némi kreativitás" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*