Amszterdam, a kihagyhatatlan

Észak Velencéje

A holland főváros névadója, az Amstel folyó mellett fekszik, mely itt csatlakozik az IJ öbléhez. A sok csatornának köszönhetően a város mintegy 100 szigetre tagolódik, melyeket kisebb-nagyobb hidak egyesítenek egymással. A házakat régebben facölöpökre, ma már betonoszlopokra építik. Az időjárás itt némiképp mostohább, mint Olaszországban, és gondolák helyett sétahajók szelik a habokat, a víz közelsége azonban hamisítatlan atmoszférát kölcsönöz.

Hollandia, mint királyság
Sokan nem tudják, de az ország hivatalos államformája alkotmányos monarchia, az uralkodó pedig a tavaly megkoronázott Willem-Alexander. Azonban mind az uralkodó, mind a parlament és a kormány székhelye is Hágában van.

Múzeumok
A holland főváros nem véletlen foglal el előkelő helyet a kulturális központok listáján. Gyűjtemények sokasága biztosítja a minőségi kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az ország nemzeti múzeuma, a felújítás után 2008-ban újra nyílt Rijks több órás utazásra invitál bennünket, és olyan alkotásokat tár elénk, mint Rembrandt Éjjeli őrjárat című festménye vagy Vincent van Gogh számos alkotása. A teljes kiállítás megtekintése több órát vesz igénybe, legalább fél napos programmal számoljunk!
Aki ezek után még inkább kedvet kapott Rembrandt életének és munkásságának megismeréséhez, látogasson el a művész által 1639-1658 között lakott épületbe! Ugyan a sok hitel és fizetésképtelenség miatt a festőnek két évtized után el kellett hagynia otthonát – melyet aztán az 1900-as évek elejéig folyamatosan laktak -, a város 1911-ben – többé-kevésbé az eredeti állapotokat visszaállítva – mint múzeum nyitotta meg a ház kapuit.
Szintén megéri a kitérőt a világ legnagyobb van Gogh gyűjteménye, mely mintegy 200 festményt, 437 rajzot és 31 lenyomatot vonultat fel. A tragikus sorsú posztimpresszionista alkotó több, mint 2000 alkotása élte túl az elmúlt évtizedeket és került kiállításra a világ különböző intézményeiben.

Megrázó és egyben megható élmény vár ránk az Anne Frank Múzeumban. A mára már számtalan nyelvre lefordított napló születésének helyét bejárva testet öltenek a megírt sorok, a Frank család sötétben és néma csendben élt mindennapjai.

A koncentrációs táborból visszatérő édesapa mindössze egy-egy fénykép erejéig engedte rekonstruálni az eredeti berendezést, melyeket minden helyiségben megtekinthetünk. Több helyen rövid videók, barátok nyilatkozatait hallgathatjuk meg. A legfelső szinten Otto Frank, Anne és Margot apja őszinte szavait hallgathatjuk vívódásáról, amíg először kezébe nem vette és végig nem olvasta lánya sorait – hiszen a rejtőzködés alatt megígérte neki, hogy sosem néz bele.

A múzeumok sora itt még koránt sem ér véget. A modern művészet kedvelőit a Stedelijk Museum várja, a Hermitage Amsterdam a szentpétervári holland tagozataként tárja kincseit a kíváncsi szemek elé. A város történelme iránt érdeklődők látogassanak el az Amsterdams Historisch Museum-ba, ahol a több évszázados település történetébe nyerhetnek bepillantást. A Tropenmuseum antropológiai gyűjteményét, a Nederlands Scheepvaartmuseum pedig a holland hajózás ereklyéit tárja a nagyérdemű elé.

Egészségünkre!
A kultúra után jöjjön egy kis lazítás! Nem csak a sör rajongóinak, de a gyerekeknek is felejthetetlen élményeket tartogat a Heineken Múzeum!

Egy interaktív kiállítás során végigkalauzolnak bennünket a márka alapításának és fejlődésének lépcsőin, a nedű készítésének fázisain, sőt, egy 4D-s mozi keretében mi magunk leszünk az alapanyagok! A túra végén elsajátíthatjuk a szakszerű fogyasztás alapjait, az ajándékboltban pedig kedvünkre válogathatunk.

Aki a virágot szereti…
Ha Hollandia, akkor tulipán. Ugyan az előbbi mondatnak rengeteg más befejezést is lehetne adni, kétségtelen, hogy ez a virág az ország egyik szimbóluma. Senki előtt sem ismeretlenek a színpompás, végtelen mezők, melyek minden tavasszal virágtengerré változnak.

Sokan utazásukat éppen ezért április-májusra időzítik, hiszen így teljes szépségében barangolhatják be ezt a vidéket. Ehhez azonban el kell hagyniuk Amszterdamot, hiszen innen kb. 45 perces út vezet Keukenhofba, a tulipánok paradicsomába. (Az idei virágzás megtekintése, így a park látogatása március 20-tól május 18-ig lehetséges.) Az odajutáshoz kapcsolatos információkat és a jegyeket könnyen beszerezhetjük a központi pályaudvar előtt álló turistáknak fenntartott információs központban.

Szélmalom és fapapucs
És ha már a szimbólumoknál tartunk, ezt a kettőt nem hagyhatjuk ki. Ugyan a fővárosban sétálva nem botlunk úton-útfélen szél által pörgetett kerekekbe, ha vadászatukra indulunk, összesen nyolcat fogunk találni a város határain belül, melyek közül mindössze egy, a Molen van Sloten látogatható.

Ha alkalmunk nyílik rá, mindenképpen ugorjunk bele egy klumpába! A rendkívül széles kínálatban bizonyára mindenki talál kedvére valót.

Éjszakai élet amszterdami módra
Mi teheti teljessé a hollandiai tartózkodást? Természetesen egy kis kalandozás az oly híres amszterdami éjszakában. A messze földön közismert piros lámpás negyed fényei este gyulladnak fel, a környék szűk utcácskái megtelnek bámészkodókkal. Azonban vigyázat, ahogy sok helyen a kiírás is figyelmeztet; tilos a kirakatok fotózása!

A világ sok pontján felháborodást keltett hollandiai drogtörvény megszületésével az országban legálissá vált a kenderszármazékok kis mennyiségű árusítása. Ezekre az ún. coffee shopok biztosítanak teret, melyek a szigorú előírásokat betartva szolgálják ki vendégeiket.

Kerékpárra fel!

Ha igazán el akarunk vegyülni a helyiek között, béreljünk biciklit! Gyalogosan legyünk óvatosak, először itt járva az az érzésünk támadhat, hogy minden irányból eszeveszett sebességgel száguldoznak a kétkerekűek – bár jobban meggondolva ez így is van.

Tömegközlekedés
Amszterdamban sétálgatva a bevállalósabbak mellőzhetik a helyi közlekedési eszközök használatát, nincsenek nagy távolságok, a csatornák mentén sétálgatni pedig kifejezetten hangulatos. Aki mégis inkább célirányosan közlekedne, a villamoson és a buszokon vásárolhat magának jegyet, de érdemes betérni egy irodába vagy pályaudvarra és napi- vagy turistakártyák után érdeklődni, hiszen jelentős összegeket spórolhatunk így meg.

Hajókázás
Minekutána a vizek városáról van szó, vétek lenne úgy elmenni, hogy nem fedeztük fel vízen is a csatornák rejtelmeit.

Egészen este 10 óráig van lehetőségünk vagy a napfényben pompázó vagy az éjszakai fényekben úszó utcácskák megtekintésére. A túrák különböző hosszúságúak, jegyeket a kikötőben vásárolhatunk.

Gasztronómia
Annak ellenére, hogy rengeteg helyen a kész ételek és snackek várnak minket, érdemes elszántnak lenni, és betérni egy-két mellékutcácskába. Az igazán tradicionális ízekért keressük fel a Hap-Hmm nevű éttermet vagy a Greetje vendéglőt, ami a vidéki holland ízeket varázsolja az asztalunkra! Vízparti település lévén halakban igen gazdag országról van szó. Természetesen nem szabad megfeledkezni a sajtokról sem, hiszen például a Gouda és Edam környékéről származók világhírnévre tettek szert.

Belépők, árak, transzerfer
Mielőtt bármi komolyabb költségbe vernénk magunkat, csináljunk egy hozzávetőleges kalkulációt a várható kiadásokról, egy listát a megtekintésre szánt nevezetességekről, és így vegyük számításba az I amsterdam kártya előnyeit és kedvezményeit. Tömegközlekedési eszközökre és belépőjegyekre vonatkozó engedményei jelentősen csökkenthetik kiadásainkat.
Készüljünk fel rá, hogy Amszterdam nem az olcsó európai városok csoportját erősíti, éppen ellenkezőleg. A belépőjegyek 10-15 euró között mozognak, és az éttermek többsége is magas árfekvéssel dolgozik.

I amsterdam City Card – 24 órás: 47 €
I amsterdam City Card – 48 órás: 57 €
I amsterdam City Card – 72 órás: 67 €

további információ: www.iamsterdam.com/en-GB/experience/deals/i-amsterdam-city-card

Rijks:
felnőtt (19 év és afelett): 15 €
gyermek (18 év és azalatt): ingyenes

Rembrandt ház:
felnőtt: 12.5 €
gyermek (6-17 éves korig): 4 €
gyermek (6 éves kor alatt): ingyenes

Anne Frank Múzeum:
felnőtt: 9 €
gyermek (10-17 éves korig): 4.5 €
gyermek (9 éves kor alatt): ingyenes
A jegyeket érdemes előre, interneten keresztül megvásárolni, hiszen így időpontra érkezve nem kell kiállni a hatalmas sort. További információ: www.annefrank.org/en/Museum/Practical-information/Opening-hours-prices-and-location1/

Van Gogh Múzeum:
felnőtt: 15 €
gyermek: ingyenes

Keukenhof:
felnőtt: 15 € (amszterdami indulással, buszjeggyel kombinált belépő 28 €)
gyermek (4-11 éves korig): 7.5 €
gyermek (4 éves kor alatt): ingyenes

I amsterdam
Az ország márkázásáért felelős szakemberek megelégelték, hogy az oly gazdag történelemmel és kulturális emlékekkel rendelkező várost egyre inkább a drog- és szexturizmussal azonosítják, ezért komoly munkába kezdtek, hogy átformálják ezt a képet. A város különböző értékeire irányították a reflektort, és megalkották az I amsterdam szlogent (a város nevének összegyúrása az angol egyes szám első személyű létigével), mely az ott lakók és maga a település egységét, egyben sokszínűségét rejti magában. Könnyen azonosulhat azonban vele a turista is, hiszen idelátogatva, az itteni életérzéstől átitatva magában is felfedezhet egy kis Amszterdamot.
Akinek eddig nem szerepelt a bakancslistáján, ideje, hogy felkerüljön rá!

Szöveg: Miliosz Katalin
Fotó: Rábai Anikó

 

Legyél az első hozzászóló "Amszterdam, a kihagyhatatlan" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*