Átmenetileg bezár az óceánjáró ipar

Nincs több hajóút az Egyesült Államokban. A világ legnagyobb hajózási iparági szövetsége a  Cruise Lines International Association (CLIA) közölte: a tagságát alkotó, óceánjárókat üzemeltető  hajózási társaságok tekintettel az Egyesült Államok koronavírushoz kötődő intézkedéseire, önkéntesen és ideiglenesen felfüggesztik a tengeri hajók üzemeltetését az USA kikötőiből és az USA kikötőibe 30 napra.

Az iparág történetébe 50 éve példátlan döntéshez kötődő felfüggesztés március 14.-én keleti (New York-i) idő szerint 12 órakor lépett életbe és ezután a hajóstársaságok a még tengeren lévő hajók fedélzetén tartózkodók biztonságos és zökkenőmentes visszatérésére összpontosítanak.

“Nem könnyű ez a döntés, de azt akarjuk, hogy az utazóközönség megismerje az iparág elkötelezettségét az utazók egészsége iránt” – mondta Adam Goldstein , a CLIA globális elnöke.

Azt, hogy az óceánjárókat üzemeltető cruise line ipar mennyire fontos az USA gazdaságának, jól mutatja, hogy több mint 421 000 amerikai munkahelyet teremt és és évente közel 53 milliárd dollárt járul hozzá az amerikai gazdasághoz. A hajózás emellett megrendeléseket hoz az utazási irodáknak, a légitársaságoknak, a szállodáknak és az ezekhez az iparágakhoz kötődő beszállítóknak is.