Mit vegyek fel? – Öltözködési kódex tengerjáró utasoknak

Hogy este nem illendő vizes fürdőruhában az étterembe betocsogni, ez ma már azért minden utas számára világos. De mit kell még ezen kívül tudni az ún. dress code-ról?Hogy este nem illendő vizes fürdőruhában az étterembe betocsogni, ez ma már azért minden utas számára világos. De mit kell még ezen kívül tudni az ún. dress code-ról?

Mit kellene felvennem ma este? Erre a kérdésre különösen tengerjáró hajókon nem egyszerű a válasz, mivel ott még mindig kőkemény öltözködési szabályok a mérvadók – gondoljuk. Vagy talán már mégsem? Ezt a témát fogjuk ma „körülhajózni”.

Ki ne ismerné az Álomhajó (Traumschiff) c. tévé filmsorozatot, ahol a végén a pincérek utolsó este mindig csillogó-villogó tortákkal és csillagszórókkal a kezükben felvonulva kápráztatják el az utasokat? A vendégek persze mind a legelőkelőbb cuccokban ülnek ott, a hölgyek estélyi ruhában, az urak szmokingban. A filmben! De vajon hogy néz ki ez a valóságban? Elmehetünk a hajón vacsorázni a folt-hátán-folt farmernadrágunkban is?

dress code2

Az igazság az, hogy a valóban szigorú öltözködési szabályok már csak igen kevés tengerjáró hajón vannak érvényben. „Ezek a hajók azon kevesek közé tartoznak, ahol a hagyományos stílust tudatosan ápolják, ahol a tradíció az utazás szerves része” – magyarázza Franz Joseph Neumeier, müncheni szakmai újságíró és tengerjáró utazási szakértő.

ESTE 6 ÓRÁTÓL HAGYOMÁNYOSABBRA VÁLTUNK

A legtöbb hajózási társaság számára úgy kívánatos, hogy éttermeiben és bárjaiban a helynek megfelelő és oda illő ruházatban jelenjenek meg utasaik, tehát nem fürdőruhában vagy rövidnadrágban.

A legtöbb hajózási társaság számára úgy kívánatos, hogy éttermeiben és bárjaiban a helynek megfelelő és oda illő ruházatban jelenjenek meg utasaik, tehát nem fürdőruhában vagy rövidnadrágban

Szinte majdnem minden hajóút esetében egységesen kimondhatjuk: Teljesen szabályok nélkül semmi nem működne a fedélzeten. „Kevés kivétellel, általánosságban érvényes: este 6 órától életbe lépnek a hagyományos formák. Tengerjáró profik tapasztalatai szerint jobb, ha ilyenkor a farmernadrág a szekrényben marad. Még akkor is, ha az történetesen egy fekete Armani-jeans.”

De vajon az egykori aranyásó munkásnadrág nem tartozik ma már a divat-klasszikusok közé? És miért ne lehetne minden élethelyzetben viselni? Hiszen ma már nagyon sikkes, drága darabokként is lehet kapni őket!  – hangzanak az ellenérvek, csakhogy ezek a nyílt tengeren nem számítanak. „A tengerjáró hajós szakma általában meglehetősen konzervatív” – mondja Neumeier. – „Nem mindent látnak szívesen a fedélzeten, ami divat, és nem is fogadható el.” Mindez főként azon többi vendég miatt is fontos, akik pontosan az elegáns környezet miatt jöttek a kiválasztott hajóra, ezért a színvonalat tartani kell.

Igaz, hogy megfelelően kombinálva már jó néhány farmernadrág típus egészen a divatbemutatók piros szőnyegéig keresztülverekedte magát, példának okáért a jelenleg oly divatos, lyukakkal teli nadrágok. Ennek ellenére: „Az olyan farmernadrágoknak, amelyek úgy néznek ki, mintha valaki éppen most érkezett volna az építkezésről, a világon semmi közük nincs az eleganciához” – így Neumeier.

EGY MÉLYEBBEN KIVÁGOTT NŐI DEKOLTÁZS NEM SZABÁLYELLENES

dress code6

Ha egy női ruha meglehetősen nagyvonalúan szabott, mély kivágással rendelkezik, akkor is engedélyezett: „Egy estélyi ruha, légyen az bármennyire mély bepillantást megengedő is, akkor is estélyi ruha marad.” A hajók több mint felén este szívesen látják, ha vendégeik hagyományosan, az eseményhez illően öltöznek fel, és ez nincs feltétlenül összefüggésben az út befizetett árával. Igaz, azt sem lehet egyoldalúan kijelenteni, hogy egy éppen szóban forgó hajós személyzet mennyire veszi szigorúan a ruhák ellenőrzését.

Bármikor előfordulhat, hogy a hagyományos kapitányi gálavacsorára éppen belépni akaró vendéget a bejáratnál igen udvariasan felkérik: lenne szíves villámgyorsan a kabinjában átöltözni, mert a hajó etikettje szerint ez az öltözet itt és így nem kívánatos. Ám végső soron a hajós társaságoknak csakis az a fontos, hogy minden vendég között igazságot tegyenek, és mindenki jól érezze magát, még azok is, akik a zakójukhoz farmernadrágot akarnak viselni.

MILYEN A MEGFELELŐ  RUHAVISELET A SZEMÉLYZET, A „LEGÉNYSÉG” SZÁMÁRA?

dress code5

Általános szabály, hogy a személyzet tagjai – tiszti rangok szerint -, amennyiben nincsenek szolgálatban, csakis a személyzet részére fenntartott térségben tartózkodhatnak. Ott aztán azt viselhetnek, amit akarnak. Ám ha szolgálatban vannak és a vendégtérben tartózkodnak, akkor csakis egyenruhában jelenhetnek meg. Ha éppen magánemberként tartózkodnak a vendégtérben, akkor is egy bizonyos időpontig kötelesek egyenruhát hordani. Egy bizonyos rang felett a tiszteknek utána is kötelező a vendégtérben az egyenruha, vagyis mindig. És mi van, ha valaki nem tartja magát a szabályhoz? Mérget vehet rá, hogy a főnöke kiszúrja, és több mint valószínű, hogy jön az írásbeli figyelmeztetés.

MI TÖRTÉNIK AKKOR, HA A VENDÉG ELLENKEZIK?

dress code3

Tényleg, mi történik akkor, ha egy vendég nem tartja magát az öltözködési előírásokhoz? Először több mint valószínű, hogy a főpincér vagy a teremfőnök tisztelettudóan, kedvesen, ám igen határozottan megkéri, hogy öltözzön át. Ha a vendég köti az ebet a karóhoz, akkor megpróbálhatja, hogy a következő rangidős főnökhöz forduljon reklamálni, egészen a biztonsági főnökig bezárólag – de ez elég ritkán szokott előfordulni. Átlagos, „normál” hajóknál többnyire elfogadott a farmer is, a fontos, hogy hosszú legyen a nadrág.

A legtöbb hajós társaság csak javaslatokat tesz illetve abbéli kívánságát fejezi ki a vendégnek, hogy: „Kérem, ne fürdőruhában és rövidnadrágban jelenjen meg az étteremben” – mondják pl. a TUI hajóin. Az AIDA-nál is kérik, hogy a férfiak hosszú nadrágban jelenjenek meg. Ezek csak mérsékelt, visszafogott javaslatok, jó tanácsok. A Carnival Cruise Line napközben könnyű, lezser öltözéket javasol, az étkezésekhez pedig valamilyen elegánsabb darabot („egy könnyű sportzakót vagy kötött pulóvert”). Mindenesetre két olyan esti rendezvényünk is van, ahol a vendégeknek „lehetőségük nyílik” elegáns ruhadarabjaikat „felvezetni” – hangzik a honlapon. Aki pedig ezt nem kívánja betartani, az egyszerűen elmegy egy másik étterembe, hiszen van épp elég a fedélzeten.

AZ ELŐZETES TÁJÉKOZÓDÁS MEGÓV A KELLEMETLEN HELYZETEKTŐL

A Hapag Lloyd Cruises, amely az Europa és Europa 2 luxushajókat üzemelteti, ezt írja honlapján: „Nincsenek szigorú öltözködési előírásaink. Ugyanakkor vannak olyan speciális, ünnepélyes  alkalmak, amikor  társasági öltözéket, a férfiaknak zsakettet javaslunk. Nem árt, ha  a mindenkori dress code-ról és az alternatívákról még előtte, időben tájékozódunk, akkor senkit nem érhet meglepetés”. Igazság szerint ilyenkor az illető önmaga sem érzi jól magát a bőrében, ha rövidnadrágban és az úszómedence mellett eltöltött délután után leizzadva besétál az étterembe, ahol csupa öltönyös férfi és estélyi ruhás nő veszi körül.

Milyen akkor az a bizonyos formális, elfogadott öltözék? Férfiaknak szövetnadrágot vagy könnyű nyári nadrágot ajánlunk. Nem árt az sem arra az esetre, ha minden kötél szakad, hogy mindig legyen a bőröndben legalább egy zakó és egy-két nyakkendő. És mi van a hölgyekkel? Hordjanak talán térdig érő és vállukat elfedő öltözéket? Nem, erről szó sincs. A hölgyeknek mindig egyszerűbb dolguk van amúgy is, de itt csak az a lényeg, hogy az illető elegáns összbenyomást keltsen.

Ennek jegyében kívánunk mindenkinek „jó szelet”, kellemes hajókázást!

Néhány ruhaötlet az „elegáns rendezvényekre”:

– K. Strompf –

Legyél az első hozzászóló "Mit vegyek fel? – Öltözködési kódex tengerjáró utasoknak" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*