Mit tegyünk, ha óceánjáróval utazunk?

Miközben az óceánjárós utazás már Magyarországon is egyre népszerűbb, sokan vannak, akik teljesen alaptalanul félnek az ismeretlen utazási formától. De vannak olyan kérdések is, amelyek joggal vetődnek fel. Ennek kapcsán kértünk jó tanácsokat Kocsis Erikától, a Hajósutazó Utazási Iroda ügyvezetőjétől.

Az Utazó: Mi alapján válasszunk hajót magunknak?

KE: A legfontosabb természetesen az ár-érték arány, az időpont és az útvonal. De emellett érdemes új építésű vagy frissen felújított hajóval menni, mert azokon már olyan kényelmi elemek, fedélzeti szórakoztató attrakciók is szerepelnek, amelyek a régebbi kiadásúakon nem mindig.

Quantum of the Seas, launch photos.

Az Utazó: Kell-e úszástudás a hajós utazáshoz?

KE: Talán meglepő, de ilyen kérdést is kaptunk már. Az úszástudás természetesen hasznos, ha kora reggel a hajó apró medencéjében szeretnénk sportolni, máskülönben nincs rá szükség. Ha a hajó véletlenül bajba kerülne, felkészült személyzet és modern technika segíti az utasok biztonságos partra juttatását.

Az Utazó: Mit jelent a kötelező borravaló?

KE: A hajótársaságok úgy foglalkoztatják a hajó pincéreit, takarítószemélyzetét, mint ahogy a taxistársaságok a sofőröket: alacsony alapfizetéssel, mondván, úgyis kapnak borravalót, és így még jobban is figyelnek a vendégre. A borravaló benne van az árban: hajótársaságonként más – általában 10 dollár körüli – összeget, mindenkinek, minden éjszakára vetítve ki kell fizetnie. (A gyerekek 50 százalékos kedvezményt kapnak.) Igaz, akad, ahol van mód a kötelező borravaló letiltására – amivel például a britek előszeretettel élnek –, de ezt (a személyzet nem túl barátságos pillantásait felvállalva) már az első napon, a recepciónál érdemes megtenni, és le is kell ellenőrizni, hogy ez megtörtént-e.

Eszak-Europa nyito

Az Utazó: Mit tegyenek a dohányosok?

KE: A hajón csak a nyílt fedélzeteken és a balkonos kabinok teraszain engedélyezett a dohányzás.

Az Utazó: Érdemes-e biztosítást kötni az utazásra?

KE: A biztosítás mindig hasznos dolog, mert sosem tudni, mit hoz a jövő. Mivel a hajóutak általában nagy értékűek, és van, amikor repülés is társul hozzá, érdemes egyrészt úgynevezett sztornóbiztosítást kötni, ami nem drága, és ha igazolt okból nem tudunk elutazni, a befizetett összeg döntő részét visszakapjuk. Másrészt az utasbiztosítás is hasznos, különösen a célzottan a hajóutakra vonatkozó csomagok.

Legyél az első hozzászóló "Mit tegyünk, ha óceánjáróval utazunk?" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*