Az arany Prága

A Berlin–Prága–Bécs kulturális tengely középpontja, melynek vonzereje szinte kötelező érvénnyel kényszerítette ki írókból, költőkből azt a bizonyos szerető gyűlöletet, mely a feltétlen vonzalom és elszakadni képtelenség megfogalmazódása. Nem véletlen Prága beceneve: „aranyváros”, hiszen a középkorban valóban bearanyozták számtalan házának tetejét. Óvárosi szűk sikátorainak labirintusa egyszerre idézi a fejetlen templomos lovagok kísérteteit, és csábít tenyérnyi csillogó üzleteivel vásárlásra. Kígyók, sátánfigurák, harcoló óriások és szentek, a fantázia szüleményei díszítik például a Károly hidat is. Nem véletlenül állítják a prágaiak, hogy városuk a szellemek és kísértetek tanyája. Egyikük, Gólem még világhírnévre is szert tett.

Prága a szállodák, éttermek, kávéházak, gótikus templomok, modern művészeti galériák és kristályboltok városa, egyetlen más városban sem található nagyságú történelmi óvárossal és várnegyeddel. Bár kávéházai Kafka és Max Brod körei miatt a bécsihez hasonló irodalmat és szellemiséget mondhatnak magukénak, a sör, mint alapvető életszükséglet, mindig is fontosabb szerepet játszott, mint a fekete nedű. Lehet, hogy ezért rendelték a Café Louvre egykori sznob látogatói a kávéjukat tejszínhabbal, amit aztán a kutyusaiknak adtak? Bár a Kafka kávéház névadója szerint „az emberiség fejlődése kellő erőgyűjtés a halálhoz”, a város vidám hangulata, lakóinak büszkesége merőben ellentmond e morbid bájnak.

A Kinsky-palota (építésében Ybl Miklós is részt vett) ma Nemzeti Galéria, a Szent Jakab-templom és a régi Városháza óratornya közötti tér – melyet barokk paloták földszintjeit uraló jobbnál jobb éttermek szegélyeznek – fiatalok zsibongásától, zenekaroktól, az Orloj középkori csillagászati óramű harangját, bábjátékát élvező turistáktól zajos. Itt végezték ki Husz János munkatársát, és választották királlyá Podjebrád Györgyöt. Jókai Mór Prága e belvárosát óriási múzeumhoz hasonlította, ahol Krúdy titokzatos figurái, Esti Kornél és társai laknak, Čapek és Hašek szereplői söröznek. A Lőportoronyhoz vezet a királyok koronázásának útvonala, a sétálóút, szebbnél szebb palotákkal. A toronyhoz épült a szecesszió reprezentatív háza, az Obecni dům, ma kávéház és éttermek otthona, koncertek helyszíne. Az Óvárosi tértől északra épült a 11. századtól kialakult zsidó gettó, melynek lakói közül jó néhány egyetemes kultúrát gazdagító személyiség került ki.

Kihagyhatatlan a hosszú Moldva-parti sétányon tett séta, mely elvezet a művészkávéházak, hidak, az Opera és a Moldvát is megörökítő Smetana Múzeum előtt, a Károly híd hídfőjéig. A Smetana rakpartról csodálatos az óvárosi víztorony és a környező vízimalmok képe. A Károly híd óvárosi feljárójának aprócska, de építészetileg annál gazdagabb tere az 1237-ben önállósult vöröskeresztes szerzetesektől kapta a nevét, az egyetlen prágai rendtől, mely az ellenreformációt hirdette. A Klementinum épülettömbje akkora, akárcsak a Hradzsin.

Egy nappali és egy éjszakai séta a Károly hídon kihagyhatatlan. A nappali a zuhatagos Moldvára és a várnegyedre pillantás, a szentek gótikus szoborcsoportjainak élménye, a híd hajlított támpilléreinek szépsége miatt fontos. Mindehhez a Monarchia korából örökölt kintorna szolgáltat hangulatos zenei aláfestést. A híd valamikor a társadalmi élet központja volt. Éjjel inkább a közepéről vízbe fojtott Nepomuki Szent János kísértete és a történelem lehelete lengi körül…

A Hradzsin tér és közvetlen környékének történelmi palotái ma mind múzeumok vagy minisztériumok. A tér közepén Mária-szobor, egyik oldalán két Schwarzenberg-palota, az egyik az empire, a másik a reneszánsz gyöngyszeme 1550-ből, ma Hadtörténeti Múzeum gazdag lovagkori felszereléssel, fegyverekkel, háromezer hadizászlóval. A császár velencei követe, Humprecht Czernin szép reneszánsz palotája és az olaszországi Loretto kegyhely másolata mellett elhaladva felhívjuk a figyelmet a strahovi kolostorra, mely mérete, gyűjteményének gazdagsága és történelme miatt Csehország egyik legjelentősebb egyházi remeke. Román, reneszánsz és barokk keveredik itt a tűzvészek pusztításai és az ágyúzások után. Az irodalom szerint ez a kolostor a környező királyi székhelyeknél is szebb, gazdagabb volt valaha. Két templomának és két könyvtárának megtekintése nem maradhat ki még a legrövidebb prágai látogatás programjából sem. A belvárosból a 22-es villamos visz fel hozzá a hegyre, ahonnan az Óváros teljes szépségében tárul elénk. E villamosvonal végállomása a cseh történelem Mohácsa, az 1620-as fehér-hegyi csatamező emlékkápolnája, mely a cseh nemzeti ellenállás leverésének emlékét őrzi.

Prágáról még több képpel és szöveggel, Reviczky Katalin tollából, Az Utazó Magazin 2015. tavaszi nyomtatott kiadványában olvashat!

Legyél az első hozzászóló "Az arany Prága" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*