Az légiutas-kísérők élete nem csak játék és mese

Önök is megfigyelték már, hogy minden apró részlet összhangban van, ha egy légiutas-kísérő mellénk lép és megkérdezi “Mit hozhatok?”. Azonban az egyenruhán túl sokkal keményebb szabályokat kell betartaniuk. A légiutas-kísérőknek számos őrült előírásra oda kell figyelniük egészen a körmük színétől kezdődően, a testszőrzeten át, az étkezési szokásokig.

Melyek azok a vicces, olykor pedig hátborzongató szabályok, amiket a különböző légitársaságok kitalálnak dolgozóik számára? Nézzük a listát!

British Airways

 1. A lábakon való tetoválás nem megengedett, mivel nem lehet elrejteni. A cipők klasszikus bírósági stílusúak lehetnek, azaz fedetlenül hagyja a láb felső és oldalsó részét. A harisnya pedig maximum 15 denes.
 2. A tetoválás nem engedélyezett a csuklón sem. Ha valaki pedig órát szeretne viselni, azt is csak visszafogott stílusban teheti meg – vagy barna illetve fekete bőrszíjjal vagy vékony ezüst, esetleg arany karpereccel.
 3. A nyelvpiercing sem engedélyezett, ha van akkor pedig el kell távolítani.

Alaska Airlines

 1. Legalább két éves ügyfél vagy közösség szolgálati tapasztalat szükséges.
 2. Elvárják a jelentkezőktől, hogy legalább hat hónapja nikotinmentes életet éljenek.

Jet Airways

 1. Fizikai tulajdonságok: kellemes személyiség, tiszta arcbőr (tehát hegek, pattanások és szépséghiba nem elfogadható) valamint jó látás.
 2. Családi állapot: nőtlen! Megjegyzés: Ez a szabály csak az újoncokra érvényes, a tapasztalt légiutas-kísérő lehet házas. 

Ryan Air

 1. “Van egy magasság korlátunk 1,57 és 1,88 méter között, természetesen testsúllyal arányosan.”

WestJet

 1. A WestJetnél át kell menni egy erőnléti próbán; fel kell tudni emelni 18,5 kg-ot a földtől derék magasságig, valamint 8,2 kg-ot a fej fölé.

Czech Airlines

 1. BMI (Body Mass Index) – A Testtömeg indexszel kiszámolják, hogy az általuk alkalmazott légiutas-kísérő sovány vagy túlsúlyos. Ha az érték 19 és 24,9 között van, akkor alkalmazzák.
  Testtömeg Index kiszámítása: BMI= testtömeg (kg) osztva testmagasság négyzetével (m)

United Airlines

 1. Összesen négy gyűrűt lehet viselni, kettőt-kettőt kezenként.
 2. A borosta nem haladhatja meg a fél centit.
 3. Nem lehet követni az éppen aktuális szakálldivatot. Megjegyzés: Csak az előző pontban említett a megengedett.
 4. A körmök nem lehetnek hosszabbak 1,2 centinél.
 5. A férfi utaskísérők nem viselhetnek sminket.

JetBlue

 1. Nem lehet, olyan kiegészítőt viselni, amely nem passzol az egyenruhához.
 2. A pulóvert csak vállra lehet kötni, derékra nem.
 3. A hajak előrehajolásnál nem lóghatnak az arcba. Érdemes lófarokban elkészíteni a frizurát, azonban ennek is kötött szabálya van – a fülek vonalában kell lennie és nem lehet hosszabb a váll vonalánál.

Flight-Attendant-Uniforms_United-Airlines-02

Allegiant Air

 1. Rúzs vagy szájfény használata kötelező és a bőrhibákat alapozóval és korrektorral el kell takarni. Szájkontúrt pedig csak mértékkel lehet használni.
 2. Fontos a jó szájhigiénia és a fogak tisztasága, természetes hatása. A szájvíz használta megengedett, sőt kötelező. Munka közben az arcon testékszereket nem lehet viselni, addig el kell távolítani.
 3. A férfiak sem viselkhetnek munka közben fülbevalót vagy más testékszert.

American Airlines

 1. Észrevehető testszőrzetet – orrban, fülben, hónaljban – el kell távolítani.
 2.  A fogaknak tiszta, természetes hatást kell kelteni. Nem hiányozhat egy sem, pláne nem elölről. Ha valaki fogszabályzót visel, az csak világos színű lehet és mindig tisztán kell tartani.
 3. A sminket meg kell, meg lehet igazítani, azonban soha nem az utas előtt.

Regional Express Pty Limited

 1. A személyzet tagjai nem lehetnek hanyagok, lomhák. Ne álljanak, illetve sétáljanak keresztbe, valamint zsebre dugott kézzel.

Hawaiian Airlines

 1. A Hawaiian Airlines fedélzetén elfogadhatatlan az extrém színű hajviselet, mint például a rózsaszín vagy a lila, valamint nem lehet lazán felfogott kontyba, raszta vagy apró fonatos, esetleg punk hajjal munkába állni.
 2. A karika fülbevaló viselése megengedett, ha az átmérője nem haladja meg a 4 cm-t.

HawaiianAir_HERO

Legyél az első hozzászóló "Az légiutas-kísérők élete nem csak játék és mese" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*