Belépőjegy és turistacsoport-korlátozás – közeleg a nagy reform a lagúnák városában, Velencében

Már működik az a regisztrációs oldal, amelyen előre le lehet foglalni a belépést Velence városába. A kötelező jegyváltást április 25-től vezetik be egyelőre kísérleti jelleggel.

Előre regisztrálni kell a hivatalos oldalon, hogy a látogató melyik napon szeretne Velencébe belépni. A jegyvásárlással egybekötött előzetes foglalást egy QR-kód bizonyítja, melyet a beléptető kapuknál olvasnak majd le. Több lehetőség közül lehet választani attól függően, hogy ki mennyi ideig akar Velencében tartózkodni, gyalogosan vagy tömegközlekedéssel, vagyis vaporetto-hajóval akar-e közlekedni, és mit szeretne megnézni a város számtalan nevezetessége közül.

Az egy napra szóló alap-belépőjegy fejenként 5 euróba kerül, és 14 évtől olaszoknak és külföldieknek egyaránt kötelező lesz. Városnéző csomag is foglalható, amely a főbb idegenforgalmi látványosságok belépőjegyeit is tartalmazza, ennek ára 49 eurótól kezdődik a kiválasztott helyszínek számától függően.

Újdonságot jelent, hogy június elsejétől korlátozzák a turistacsoportok létszámát is: legfeljebb 25 fős csoportokat engednek be, és nem csak Velence belvárosában, hanem Burano, Murano és Torcello szigetén sem lehet nagyobb csoportokat vezetni. Az idegenvezetők számára megtiltják a kihangosított mikrofonok használatát.

A belépős rendszert a városba egyszerre érkező turisták számának szabályozására vezetik be. Kezdetben napi 40 ezerben akarták meghatározni a belépéseket, de egyelőre nem korlátozzák a látogatók számát. A jegyek bevételét a város fenntartására fordítják. Luigi Brugnaro polgármester bejelentése szerint a meghirdetett napi 5 eurós jegyárat a kísérleti időszak után, a későbbiekben 3 euró és 10 euró közötti összeggel helyettesíthetik attól függően, melyik napra esik a látogatás. A leglátogatottabb időszakokban drágább lesz a belépés. Luigi Brugnaro szerint a rendszer egyszerű és hatékony lesz.

Velencébe évi több mint 20 millió látogató érkezik. 2023-ban a legtöbben mindenszentek ünnepén tartózkodtak a városban, amikor két nap alatt kétszázezren lepték el a lagúnák városát.