Csokimennyországtól a busójárásig – hétvégi programajánló

Forrás: mohacsibusojaras.hu

Újra elkezdődött a hagyományos hatnapos télűző fesztivál Mohácson, a hétvégén lesz rendhagyó farsangi piacozás, csokifesztivál, láthatjuk Van Gogh alkotásait úgy mint még soha, és nyit a FeHoVa.

Tánc, mese, meglepetés és kulisszajárás

Több mint egy éve hatalmas közönségsiker kíséri a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes Mesenép című családi előadását, melyet Novák Péter rendezésében, Majoros Róbert és Molnár Gábor koreográfiáival és ifjabb Csoóri Sándor „Sündi” zenéjével mutattak be. A társas-tánc-játékot 2024. február 9-én, pénteken 18 órakor újra előadják a Malom utcai Táncházban, ahol a gyermekek számára ismét különleges meglepetéssel készülnek.

A Mesenép tanítómesék gyűjteménye, hol a méltó jutalom, hol a büntetés az igazságosság tükrében kerül mérlegre, s a döntő szó a közönségé. Az együttes egyestés táncprodukciója a „színházszerűséget” előtérbe helyezve szeretné népszerűsíteni a tradicionális paraszti tánckultúra formanyelvére épülő színpadi táncművészeti ágat, külön figyelmet fordítva a különböző generációk megszólítására felnőtt, gyermek és ifjúsági korosztályban.

A hatalmas közönségsikerre való tekintettel az előadás végén a gyermekeket Majoros Róbert vezetésével ismét titkos kulisszajárásra hívják, ahol találkozhatnak a bátor Főhőssel, a hisztis Királylánnyal, a talán nem is olyan félelmetes Óriással, a bájos boszorkányokkal és természetesen a daliás vámszedőkkel is.

Infó: Az Alba Regia Táncegyüttes 2024. február 9-én, pénteken 18 órakor kezdődő családi előadására belépőjegyet a https://jegy.artefolk.hu weboldalon vásárolhatnak.

Újra itt a mohácsi busójárás!

Forrás: mohacsibusojaras.hu

A hagyományos hatnapos télűző fesztiválon általában legalább annyi külföldi megfordul, mint hazai nézelődő. A mohácsi busójárást az UNESCO 2009-ben felvette a szellemi örökség reprezentatív listájára, és a rendezvény idén sem okoz csalódást: lesz felvonulás, néptánc-bemutatók, népdaléneklési verseny, kézműves vásár, koncertek és maszkfaragás is. A programsorozat február 8.-án a kisfarsanggal indul, és február 13.-án, húshagyókedden a farsangtemetéssel zárul.

WAMP a Néprajzi múzeumban

2023-ban új WAMP helyszínként debütált a Néprajzi Múzeum. A WAMP Design vásáron magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.

A WAMP egy olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus, ezáltal a dizájn nem egy elvont művészeti fogalomként jelenik meg, hanem egy izgalmas lehetőség, ami becsempészhető az emberek mindennapjaiba. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezéseként kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásárjaival.

Infó: 1046 Budapest, Dózsa György út 35. 2024. március 10. vasárnap 10:00 – 18:00 A belépés ingyenes! A hely kutyabarát!

Nyit a FeHoVa

Fotó: Fehova.hu

„Jöjjön el barátaival, vadász-, horgásztársaival, családjával, kollégáival az immár 30. alkalommal megrendezett kiállításra, mely számos érdekességgel, újdonsággal, széles kiállítói kínálattal és színes programkavalkáddal várja!” – így invitálják a látogatókat a február 8-11 közötti FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállításra.

A szervezők ígérik, érdemes lesz kilátogatni, hiszen az elmúlt évekhez hasonló programdömping várható – a régió vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb találkozóján tavaly több mint 200 kiállító mutatta be újdonságait, az érdeklődők pedig számos előadáson vehettek részt a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A 29. FeHoVa kiállítás négy napján összesen több mint 38 ezren látogattak ki a Hungexpo-ra.

Van Gogh különös világa a BOK Csarnokban

Fotó: vangoghbudapest.hu

A világot már meghódított a Van Gogh The Immersive Experience kiállítás, ami több mint egy Van Gogh kiállítás. A kiállítás egy óriási Van Gogh univerzumot teremt, ahol festő képei elevenednek meg egy 360 fokos térben. A látogató közelebb kerül a művészi élményhez és bár a képek csak kivetített képek a néző része lesz a térnek és az élménynek.

A 20 000 négyzetméteres tárlat egyik különleges elemeként a látogató körül életre kelnek Van Gogh festményei, de ennél még érdekesebb élményt nyújt, ahogy egy VR-szemüveg segítségével bekerülhetünk a művész festményeibe.

A Van Gogh alkotta világ ekkora méretekben és mozgó képekben azoknak is élmény, akik nem Van Gogh rajongók, hiszen egyedi alkotói világa egy mágikus teret alkot, amiben hol a formák keveredésében, hol egy hullámzó napraforgó földön találjuk magunkat.
A hang és fényjátékokkal színesített multimédiás Van Gogh kiállítás a Van Gogh – Az Immerzív élmény kiállítás 2024. február 2-től Budapesten a BOK Csarnokban látható!

Rendhagyó farsangi piacozás a Hunyadi téren

Február 10-én rendhagyó piacozás lesz Budapesten, a Hunyadi téren, ahol a termelői portékák és finomságok mellett a farsangi mulatság lesz a főszerepben. A pékség hagyományos farsangi fánkokat hoz, a Lángosmanufaktúra pedig a kedvenc lángosok mellett szintén készül fánkkal és meleg teával. A gyerekeket ingyenes zenei előadással, kreatív programmal és arcfestéssel várják az Eötvös10 szervezésében:

  • 10:00—10:45 Csiga duó gyerekzenekar lép fel a Kalandozás Farsangiában című műsorával
  • 10:00—12:00 Álarckészítés
  • 10:00—13:00-ig Arcfestés

A Hunyadi piactól megszokottan, ez alkalommal is sok-sok őstermelői portékából lehet válogatni majd, a saját termesztésű zöldség-gyümölcstől, a sajtokon és hentesárun át, a kézműves tésztákig, lekvárokig.⁣

Infó: Időpont: 2024.02.10. 9:00-13:00⁣ Helyszín:1067, Budapest, Hunyadi tér

Csokifesztivál Szegeden

A boldogsághoz mindössze három dolog kell: csoki… csoki… és még egy kis csoki! Nos, az édes élvezetből a hétvégén Szegeden biztos nem lesz hiány, ugyanis február 9-11 között csokiban fog úszni a Napfény városa, érkezik az Árkád Csokifesztivál. „Három napon át kóstolhatod, ízlelgetheted a legjobb csokoládékészítő mesterek utánozhatatlan ízvilágú remekműveit. És most kapaszkodj, a rendezvény különlegessége idén az óriás szerencsekerék lesz!” – írták a meghívóban.

Az óriás szerencsekerék a színpadon foglalja majd a helyet, és fantasztikus nyereményeket lehet majd megkaparintani. Töménytelen mennyiségű trüffel, bonbon, csokoládékülönlegesség sorakozik majd fel a szerencsekerék mellett, amit mindennap egy-egy órában lehet megnyerni.

Csepeli Disznótor

Játékkal, zenével és tánccal, kolbásztöltő versennyel, hagyományos disznótoros ételekkel várnak mindenkit 2024. február 10-én reggel 8 órától 16 óráig a XII. Csepeli Disznótoron a Csepeli Napközis Táborban.

Infó: Időpont: 2024. február 10. Helyszín: Budapest, Csepeli Napközis Tábor Információ: https://www.csepelivaroskep.hu